Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Απόφαση-σταθμός για τις ιστοσελίδες P2P

Ένα μεγάλο πλήγμα δέχτηκαν οι εταιρείες που διαχειρίζονται πνευματικά δικαιώματα, καθώς το ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφάσισε ότι οι πάροχοι ίντερνετ δεν δεσμεύονται με την απαγόρευση....


εισόδου σε ιστοσελίδες για «κατέβασμα» παράνομων ταινιών.






Η απόφαση ήρθε όταν μια βέλγικη εταιρεία παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών αρνήθηκε να συμμορφωθεί με απόφαση βέλγικου δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία έπρεπε να εγκαταστήσει δικό της σύστημα, ώστε να απαγορεύει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες P2P.






Το σύστημα, που θα έπρεπε να εγκαταστήσει η εταιρεία, εκτός του ότι ήταν πολυδάπανο, θα μπλόκαρε κάθε πρόσβαση σε σελίδες P2P, χωρίς να μπορεί να διαχωρίζει τη διαφορά μεταξύ νόμιμου και παράνομου υλικού, εμποδίζοντας αυτόματα την πρόσβαση σε πληροφορίες που δεν θίγουν πνευματικά δικαιώματα.






Το ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφάσισε ότι μια τέτοια ενέργεια θα σήμαινε αυτόματα και λογοκρισία, καθώς θα απαγορεύονταν και νόμιμο υλικό, υπονομεύοντας την ελευθερία έκφρασης.






Οι οργανώσεις ελεύθερου ίντερνετ δέχτηκαν τα νέα με ενθουσιασμό, δηλώνοντας ότι «πρόκειται για μια μικρή νίκη, μία απόφαση που οι εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων δεν μπορούν να ακυρώσουν. Μια γενική εποπτεία των χρηστών είναι απαράδεκτη και αποτελεί καταπάτηση των δικαιωμάτων τους».


Δεν υπάρχουν σχόλια: