Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα λαδερά φαγητά της Ελλάδας. Η μοναδική δυσκολία είναι να βγάλεις τις ίνες από τα φασολάκια, δηλαδή εκεί που ενώνεται το πάνω με το κάτω μέρος του λοβού πρέπει να αφαιρεθεί για να είναι τρυφερό όλο το φασόλι. Πρέπει να κάτσεις με υπομονή και κουράγιο να αφαιρέσεις τις ίνες. Αν βέβαια είναι πολύ φρέσκο το φασόλι μπορώ να σας πω ότι αυτό το πράγμα δεν χρειάζεται. Προσωπικά εγώ βαριέμαι αυτές τις ανιαρές δουλειές και προχωράω στο επόμενο βήμα που είναι να κόψεις τα φασολάκια στη μέση και κανένας δεν καταλαβαίνει την έλλειψη του σχολαστικού καθαρισμού. Αυτό που προσέχω πάντα όμως στο μαγείρεμα είναι να μην είναι νερομπούκι η σάλτσα. Τις σιχαίνομαι τις νερουλές σάλτσες. Θέλω να έχω λαδάκι και τη σάρκα της ντομάτας.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι. Αμέσως μετά ρίχνετε τα φασολάκια και ανακατεύετε. Προσθέτετε τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ για χρώμα και τη ζάχαρη για γλυκύτητα. Κάνετε ένα πρώτο ανακάτεμα, αλατίζετε, πιπερώνετε και στη συνέχεια μαγειρεύετε τα φασολάκια με ανοικτό καπάκι μέχρι να γίνουν τρυφερά και να πήξει καλά η σάλτσα. Τρώγονται και ζεστά και κρύα και συνοδεύονται τέλεια από τυρί φέτα.
Υλικά για 4-5 άτομα
- 1 κιλό φασολάκια
- ½ κιλό φρέσκιες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
- 1 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κουτ σούπας πελτέ
- 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
- 1 κουτ γλυκού ζάχαρη
- Αλάτι, πιπέρι
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι. Αμέσως μετά ρίχνετε τα φασολάκια και ανακατεύετε. Προσθέτετε τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ για χρώμα και τη ζάχαρη για γλυκύτητα. Κάνετε ένα πρώτο ανακάτεμα, αλατίζετε, πιπερώνετε και στη συνέχεια μαγειρεύετε τα φασολάκια με ανοικτό καπάκι μέχρι να γίνουν τρυφερά και να πήξει καλά η σάλτσα. Τρώγονται και ζεστά και κρύα και συνοδεύονται τέλεια από τυρί φέτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου