Υλικά
•25 ντοματάκια άγουρα πομοντόρια
•1 κιλό ζάχαρη
•1 φλιτζ τσαγιού μέλι αρωματικό
•1 λεμόνι
•2 κάψες βανίλια
•1 φλιτζ τσαγιού αμύγδαλα ξασπρισμένα
•1 κουτ σούπας γαρύφαλλα
•1 ½ λίτρο ασβεστόνερο (ασβέστης διαλυμένος σε νερό)
•1 ποτήρι νερό
Καθαρίζετε ένα-ένα τα ντοματάκια από το φλούδι τους και τα χαράζετε στη κάτω άκρη κάνοντας ένα σταυρό που φτάνει σχεδόν μέχρι τη μέση του καρπού.
Με ένα λεπτό μαχαιράκι αφαιρείτε όσα περισσότερα σπόρια μπορείτε. Ρίχνετε τα ντοματάκια μέσα στο ασβεστόνερο και τα αφήνετε περίπου 1 ώρα. Αυτό το κάνετε για να σφίξει η σάρκα τους και να μείνει τραγανή. Αφού περάσει 1- 1 ½ ώρα τα βγάζετε τα ξεπλένετε σχολαστικά και τα αφήνετε σε ένα σουρωτήρι να στεγνώσουν. Τα τοποθετείτε σε μια μέτρια κατσαρόλα σε στρώσεις το ένα δίπλα στο άλλο και σε δύο επίπεδα. Τα περιχύνετε με 1 κιλό ζάχαρη και 1 ποτήρι νερό. Αφήνετε να πάρουν βράση με ανοικτό καπάκι. Τα βράζετε για περίπου 1 ½ ώρα σε μέτρια φωτιά. Μην ανησυχείτε τα ίδια τα ντοματάκια θα βγάλουν πολλά νερά. Προς το τέλος του βρασίματος ρίχνετε τις βανίλιες τα ξασπρισμένα αμύγδαλα και το μέλι. Βγάζετε το γλυκό από τη φωτιά, ρίχνετε το χυμό ½ λεμονιού και αναταράσσετε την κατσαρόλα. Αφήνετε τα ντοματάκια μέσα στη κατσαρόλα και το σιρόπι για περίπου 6-12 ώρες πριν τα βάλετε στα βάζα.
Το γλυκό σας είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Συνοδεύστε το με ένα ποτήρι παγωμένο νερό και ένα γλυκό καφέ.
Σημείωση. Τα ντοματάκια θα τα βρείτε στη λαϊκή αγορά στην εποχή τους
•25 ντοματάκια άγουρα πομοντόρια
•1 κιλό ζάχαρη
•1 φλιτζ τσαγιού μέλι αρωματικό
•1 λεμόνι
•2 κάψες βανίλια
•1 φλιτζ τσαγιού αμύγδαλα ξασπρισμένα
•1 κουτ σούπας γαρύφαλλα
•1 ½ λίτρο ασβεστόνερο (ασβέστης διαλυμένος σε νερό)
•1 ποτήρι νερό
Καθαρίζετε ένα-ένα τα ντοματάκια από το φλούδι τους και τα χαράζετε στη κάτω άκρη κάνοντας ένα σταυρό που φτάνει σχεδόν μέχρι τη μέση του καρπού.
Με ένα λεπτό μαχαιράκι αφαιρείτε όσα περισσότερα σπόρια μπορείτε. Ρίχνετε τα ντοματάκια μέσα στο ασβεστόνερο και τα αφήνετε περίπου 1 ώρα. Αυτό το κάνετε για να σφίξει η σάρκα τους και να μείνει τραγανή. Αφού περάσει 1- 1 ½ ώρα τα βγάζετε τα ξεπλένετε σχολαστικά και τα αφήνετε σε ένα σουρωτήρι να στεγνώσουν. Τα τοποθετείτε σε μια μέτρια κατσαρόλα σε στρώσεις το ένα δίπλα στο άλλο και σε δύο επίπεδα. Τα περιχύνετε με 1 κιλό ζάχαρη και 1 ποτήρι νερό. Αφήνετε να πάρουν βράση με ανοικτό καπάκι. Τα βράζετε για περίπου 1 ½ ώρα σε μέτρια φωτιά. Μην ανησυχείτε τα ίδια τα ντοματάκια θα βγάλουν πολλά νερά. Προς το τέλος του βρασίματος ρίχνετε τις βανίλιες τα ξασπρισμένα αμύγδαλα και το μέλι. Βγάζετε το γλυκό από τη φωτιά, ρίχνετε το χυμό ½ λεμονιού και αναταράσσετε την κατσαρόλα. Αφήνετε τα ντοματάκια μέσα στη κατσαρόλα και το σιρόπι για περίπου 6-12 ώρες πριν τα βάλετε στα βάζα.
Το γλυκό σας είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Συνοδεύστε το με ένα ποτήρι παγωμένο νερό και ένα γλυκό καφέ.
Σημείωση. Τα ντοματάκια θα τα βρείτε στη λαϊκή αγορά στην εποχή τους
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου