Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΚΗΝΕΣ (No1)

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ - Σπάνια σκηνή

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΟ ΔΙΜΗΝΙΟ

Θρίλερ με τον «ήρωα» που παρέδωσε 250.000 ευρώ

Τελικά οι καλές ειδήσεις στις μέρες μας είναι άλλο ένα είδος υπό εξαφάνιση… Ενώ όλοι αρχικά εντυπωσιάστηκαν από την φιλοτιμία και την γενναιοδωρία ενός 30χρονου οδηγού των ΚΤΕΛ Μεσσηνίας, που είπε ότι...


βρήκε και παρέδωσε στην αστυνομία 250.000 ευρώ, ωστόσο όπως φαίνεται κάτι δεν «κολλάει» στην ιστορία.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο οδηγός λεωφορείου του ΚΤΕΛ Μεσσηνίας Σταύρος Σπανούδης είπε στην εφημερίδα «Ελευθερία» ότι... βρήκε και επέστρεψε στον κάτοχό τους 250.000 ευρώ. Μάλιστα είπε ότι ο άνθρωπος στον οποίο άνηκαν τα χρήματα λέγεται Βασίλης Κοσμόπουλος. Ο κ. Κοσμόπουλος λοιπόν κατά τα λεγόμενα του οδηγού κατέβηκε την Πέμπτη το πρωί στην στάση Ίκλαινα, χωρίς όμως να θυμηθεί να πάρει την τσάντα του που περιείχαν και τα λεφτά… Ο οδηγός τότε όπως λέει φρόντισε να ειδοποιήσει τον κάτοχο της τσάντας και να τον ενημερώσει για την εύρεση της τσάντας.

«Οχι, ο κ. Κοσμόπουλος δεν είχε αντιληφθεί ότι είχε ξεχάσει την τσάντα του, αρχικά νόμιζε ότι του έκανα πλάκα στο τηλέφωνο. Λίγα λεπτά μετά, φώναξε τη γυναίκα του και στη συνέχεια τον άκουσα να κλαίει», θυμάται ο οδηγός του ΚΤΕΛ. «Μου πέρασε από το μυαλό να τα κρατήσω, πολλές φορές, ότι μιας και τα βρήκα... ήταν δικά μου, όμως σκέφτηκα πως αυτά τα λεφτά στην ουσία δεν ήταν δικά μου. Με αυτά ο καθένας θα μπορούσε να φτιάξει τη ζωή του, αλλά αυτά τα λεφτά έπρεπε να δοθούν, τα λεφτά δεν ήταν δικά μου», καταλήγει για να προσθέσει στην «Ελευθερία»: «Και γράψε από κάτω, καμιά νύφη;»

Η αστυνομία όμως όπως αναφέρει η τοπική εφημερίδα, δηλώνει άγνοια για το περιστατικό αφού όπως επισημαίνει κανένας δεν πήγε να δηλώσει το περιστατικό. Επιπλέον το ενδεχόμενο να είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας του οδηγού, ενισχύει το γεγονός ότι και τα κτελ δηλώνουν άγνοια, αφού ο κ. Σπανούλης είπε πως βρήκε μία τσάντα με λεφτά την οποία και παρέδωσε στον κάτοχό του, χωρίς όμως να έχει γίνει στα ΚΤΕΛ κάποια αναφορά απώλειας.

Το βασικότερο σημείο όμως που κάνει την ιστορία να μοιάζει περίεργη είναι ότι το ευχαριστήριο μήνυμα που υπάρχει στην εφημερίδα και από το οποίο ξεκίνησαν να γίνονται τα ρεπορτάζ δεν το έβαλε ο άνθρωπος που υποτίθεται ότι έχασε τα χρήματα αλλά ο ίδιος ο οδηγός του λεωφορείου που υποτίθεται ότι τα βρήκε. Πλήρωσε δηλαδή για ένα μήνυμα όπου ευχαριστούσε τον εαυτό του.

Το star.gr επιχείρησε να βρει τον οδηγό, όμως το σήκωσε μία ξαδέλφη του και είπε πως δεν υπάρχει λόγος να έστησε όλη αυτήν την σκευωρία, «ούτε πολιτικός είναι, ούτε νύφη θέλει να βρει» είπε χαρακτηριστικά ενώ το ευχαριστήριο μήνυμα το έγραψε επειδή του το ζήτησε ο άνθρωπος που έχασε τα χρήματα.

Δείτε το video εδώ

14 χρονη που μοιάζει με 50χρονη!

Γιατί γερνάμε;

Η ζωή και ο θάνατος είναι οι δύο πιο συγκλονιστικές λέξεις του Ηomo sapiens, που τις συνδέει η εξέλιξη. Και τούτο διότι χωρίς τον θάνατο των λιγότερο προσαρμοσμένων ατόμων διά του οποίου προωθούνται και επιβιώνουν τα καταλληλότερα δεν υπάρχει εξέλιξη· και χωρίς την εξέλιξη, τη συνεχή δηλαδή προσαρμογή με τα καταλληλότερα άτομα στις...


επικρατούσες περιβαλλοντικές συνθήκες, δεν μπορεί να συνεχιστεί η ζωή οποιουδήποτε είδους· με άλλα λόγια, δεν είναι δυνατή η ζωή χωρίς τον θάνατο. Σε τι ωφελεί η γήρανση των οργανισμών; Πόση συμμετοχή έχει η...

γονιδιακή μας κληρονομιά στη διαδικασία και πόσο μπορούμε να την επηρεάσου.





Το τέλος λοιπόν είναι αναπόφευκτο, σύμφωνα με τον βιολογικό προγραμματισμό· και ο μύθος της αθανασίας με τη συνακόλουθη ματαιότητά της είναι καταδικασμένος να μας απογοητεύσει. Ας δούμε πιο ρεαλιστικά και από πιο κοντά το χαρακτηριστικό της γήρανσης συστηματοποιώντας υπάρχοντα ερευνητικά στοιχεία, τα οποία μπορούν να προβληθούν στο εξελικτικό επίπεδο, στο γενετικό, στο αναπτυξιακό και στο περιβαλλοντικό, με κυρίαρχη τη σχέση του γενοτύπου με το περιβάλλον· για να κατανοηθεί το βασικό αυτό φαινόμενο και να σφυρηλατηθεί η συνακόλουθη τροποποίησή του, στον βαθμό που είναι δυνατόν.



Αναπαραγωγή υπέρ πάντων



Το εξελικτικό επίπεδο είναι εκείνο που διά της φυσικής επιλογής διαμόρφωσε το όριο της διάρκειας ζωής των ατόμων κάθε είδους· με τις χελώνες, λ.χ., να ζουν πολύ περισσότερα χρόνια από ό,τι τα ποντίκια. Σημειώνεται ότι η γήρανση εξελίχθηκε και υπάρχει επειδή κάθε ζωντανός οργανισμός πρέπει να επενδύει περισσότερη ενέργεια για την αναπαραγωγή του παρά για τη διατήρηση του σώματός του, το οποίο εγκαταλείπει η φυσική επιλογή μόλις κλείσει το αναπαραγωγικό παράθυρό του, από την εφηβεία ως την παύση της έμμηνης ρήσης στις γυναίκες. Η ερευνητική σκαπάνη στο εξελικτικό επίπεδο προσπαθεί να αποκαλύψει συσχετίσεις μεταξύ του προσδόκιμου ορίου ζωής και του μεγέθους του σώματος, με τα τρωκτικά, λ.χ., να ζουν πολύ λιγότερο από τα μεγάλα κήτη· όπως και όσον αφορά το μέγεθος του εγκεφάλου, με τον χιμπαντζή και τον άνθρωπο, λ.χ., να έχουν διαφορετικό μέγεθος εγκεφάλου και ανάλογη διάρκεια ζωής· με τις εξαιρέσεις όμως στις συσχετίσεις αυτές να είναι ηχηρές.



Η τεχνητή επιλογή ωστόσο μπορεί να διπλασιάσει τη διάρκεια ζωής ατόμων της φρουτόμυγας, παρατήρηση που σε συνδυασμό με την ποικιλότητα του χρόνου ζωής των ατόμων διαφόρων ειδών υποδηλώνει την ύπαρξη γενετικής βάσης η οποία επιτρέπει την ανίχνευση του γενετικού επιπέδου. Τονίζεται όμως ότι, από μελέτες διδύμων και άλλων συγγενών, προκύπτει ότι ο γενετικός παράγοντας συμμετέχει μόνο κατά 25% και ο περιβαλλοντικός κατά 75%, με τον πρώτο να είναι ισχυρός στις περιπτώσεις ηλικιών πάνω από τα 50 έτη ή σε μικρές ηλικίες λόγω κλινικών συνδρόμων, όπως η προγηρία. Αλλά και το μικρό σχετικά γενετικό ποσοστό γίνεται ουσιαστικό με τον ανάλογο χειρισμό του περιβαλλοντικού στοιχείου.



Πόσο ευθύνονται τα γονίδια;



Στο γενετικό λοιπόν επίπεδο μια πρώτη τέτοια κατηγορία γονιδίων σχετιζομένων με τη γήρανση αφορά εκείνα που εμπλέκονται στην επιδιόρθωση του DΝΑ κατά την αντιγραφή του, το διπλασίασμά του, που συνοδεύεται από τη διαίρεση των κυττάρων του σώματος. Το σύστημα επιδιόρθωσης, αν και έχει φθάσει στα όριά του από εξελικτικής πλευράς και η βελτίωσή του είναι πολύ δύσκολη και πολύ αργή, μειώνει τον αριθμό λαθών-μεταλλάξεων στο μισό· διαφορετικά, η αποσταθεροποίηση του πληθυσμού θα ήταν καταιγιστική. Πειραματική εν μέρει αδρανοποίηση του εν λόγω συστήματος σε ποντίκια οδήγησε στην αύξηση των μεταλλάξεων και στην πρόωρη γήρανση.



Αλλα γονίδια συμμετέχουν στη ρύθμιση του μήκους των άκρων των χρωμοσωμάτων, των λεγομένων τελομερών που κονταίνουν σε κάθε διαίρεση, αλλά επουλώνονται ως έναν βαθμό από τη δράση του ενζύμου τελομεράση· το αποτέλεσμα όμως είναι ότι ύστερα από ορισμένο αριθμό διαιρέσεων, ανάλογα με την κατηγορία των κυττάρων- περισσότερες αν είναι, λ.χ., εμβρυϊκά ή λιγότερες αν προέρχονται από ηλικιωμένα άτομα- το μήκος των τελομερών κονταίνει τόσο όσο χρειάζεται για να δοθεί το μοριακό σήμα ότι το κύτταρο δεν μπορεί πια να ξαναδιαιρεθεί· έχει γεράσει δηλαδή.



Εχουν αποκαλυφθεί επίσης και γονίδια, όπως του συστήματος SΙR, που προκαλούν αποδιοργάνωση του γονιδιώματος με συνακόλουθη γήρανση· όπως και η πρωτεΐνη SΙRΤ6 που προκαλεί πρόωρη γήρανση στα ποντίκια. Αλλα γονίδια εμπλέκονται στην απόκριση του οργανισμού στο οξειδωτικό στρες, στην καταστολή όγκων κ.ά. Τα μιτοχονδριακά επίσης γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς το μιτοχόνδριο είναι η πηγή παραγωγής ενέργειας αλλά και ελεύθερων ριζών που αντιδρούν με το DΝΑ προκαλώντας πολλές μεταλλάξεις, λόγω και του ελλειμματικού συστήματος επιδιόρθωσης του μιτοχονδριακού DΝΑ. Το αποτέλεσμα είναι η απορρύθμιση του μιτοχονδρίου με συνακόλουθη την εκδήλωση ορισμένων γεροντικών ασθενειών.



Ο ρόλος του μεταβολισμού



Στο αναπτυξιακό επίπεδο επιχειρούνται έρευνες συσχέτισης της διάρκειας ζωής με τον μεταβολικό ρυθμό, θεώρηση που δεν προβάλλεται στην κατανάλωση ενέργειας αλλά στον ρυθμό διαίρεσης των χρωμοσωμάτων και των κυττάρων· καθώς και όσον αφορά την ηλικιακή ωρίμανση της μητέρας, με τις μέσες ηλικίες να επηρεάζουν θετικά τη μακροβιότητα και τη γονιμότητα των απογόνων και να μειώνουν τον ρυθμό θνησιμότητάς τους, σε σχέση με τις ακραίες ηλικίες τεκνοποίησης. Παρατηρήσεις που φαίνονται να σχετίζονται με μιαν άλλη διάσταση της γονιδιακής δράσης, που αφορά στη ρύθμιση της έκφρασης των γονιδίων.



Αντοχή στο στρες



Στο επίπεδο της αντίδρασης γενοτύπου περιβάλλοντος σημαντικό ρόλο παίζουν οι γενετικές διαφορές που ελέγχουν την αντοχή στα δυνητικά θανατηφόρα στρες. Μελέτες σε πειραματόζωα αποκάλυψαν, λ.χ., γονιδιακές μεταλλάξεις οι οποίες αύξησαν τόσο τη μακροβιότητα όσο και την αντοχή στο οξειδωτικό στρες, στην πείνα, στην υπεριώδη ακτινοβολία, στη θερμοκρασία και στα βαρέα μέταλλα. Αλλες σχετικές μελέτες σε θηλαστικά εμπλέκουν και τα θερμοεπαγόμενα γονίδια που φαίνεται να συμβάλλουν διά των προϊόντων-πρωτεϊνών τους στην ομοιόσταση, στην ισορροπία του κυττάρου και στην επιδιόρθωση λαθών του DΝΑ. Η θερμιδοπενία επίσης συμβάλλει στη μείωση βλαβερών μεταβολιτών και συνακόλουθα στην καθυστέρηση της γήρανσης σε πολλά μελετηθέντα είδη, τροποποιώντας την έκφραση 352 γονιδίων. Επαναλαμβανόμενη έκθεση σε ήπιο υποθανατηφόρο στρες αυξάνει τη διάρκεια ζωής της φρουτόμυγας και άλλων οργανισμών, ενεργοποιώντας ίσως κάποια γονίδια που ελέγχουν την ομοιόσταση.



Τι μπορούμε να κάνουμε



Στο σκηνικό αυτό της ζωής και του θανάτου δεν είναι βέβαια μόνο τα γονίδια που φιγουράρουν· πολύ περισσότερο, όπως προαναφέραμε, είναι εμφανείς οι φιγούρες των συνηθειών μας, του τρόπου ζωής μας, του πολιτισμικού και πολιτιστικού επιπέδου, της παιδείας μας και της κουλτούρας μας εν γένει· που όλα μαζί, με την πρόληψη και τη δημόσια υγεία, αλλάζουν αργά τους στόχους της φυσικής επιλογής και συνακόλουθα της γενετικής μας σύστασης.



Σε ένα τέτοιο πολυπαραγοντικό πλαίσιο δεν πρέπει να αγνοούμε, λ.χ., την υπερέκθεσή μας στον ήλιο, τώρα το καλοκαίρι, καθώς ο καθένας μας αντιδρά στην υπεριώδη ακτινοβολία ανάλογα με τον γενετικό οπλισμό του. Παρομοίως και στο κάπνισμα, που βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησής μας με τη σωστή απαγόρευσή του στους δημόσιους χώρους. Στην περίπλοκη εποχή μας, σημασία μεγάλη έχει η γνώση ορισμένων πραγμάτων. «Γνωρίζω, άρα υπάρχω» είναι πλέον η καθοδηγούσα αρχή επιβίωσης στον σύγχρονο νεοτεχνολογικό πολιτισμό μας, διότι δεν πρέπει να εναποθέτουμε τα πάντα στα γονίδιά μας, αλλά περισσότερο στον εγκέφαλό μας· αν θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο.

Δεν είσαι τσούλα.. Έχεις απλά το τσουλογονίδιο !

Είσαι γυναίκα άτακτη και ζωηρή; Ξυπνάς κάθε πρωί σε άλλο κρεβάτι; Σε φωνάζουν τσούλα; Δεν φταις!


Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας διαπίστωσαν πως γυναίκες που εμφάνιζαν περισσότερη ποικιλομορφία σε μια ομάδα γονιδίων που σχετίζεται με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είχαν και περισσότερους σεξουαλικούς παρτενέρ στη ζωή τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν ξεκάθαρα: Όσο πιο...

ποικίλα είναι τα συγκεκριμένα γονίδια, τόσο πιο τσούλα είσαι.

Πράγμα που εξηγεί κάποια πράγματα και ξεδιαλύνει παρεξηγήσεις. Γιατί η συμπεριφορά πολλών θηλυκών γύρω μας δεν εξηγείται μόνο με την απύθμενη ανασφάλεια ή με το ότι ο μπαμπάς τους δεν τις αγκάλιαζε όταν ήτανε μικρές. Μια άλλη εξήγηση έπρεπε να υπάρχει. Ε, να τη: Τα κορίτσια το 'χουνε στο αίμα τους, κυριολεκτικά, σε κάθε κύτταρο του κορμιού τους, στον πυρήνα του είναι τους. Το γράφουν τα γονίδια.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν έβγαλαν συμπέρασμα για το αν τα γονίδια κάνουν με κάποιον τρόπο τις συγκεκριμένες γυναίκες πιο επιθυμητές στους άντρες, ή αν τις κάνουν απλά πιο εύκολες.

Όχι ότι έχει σημασία.

Εσείς θα στέλνατε sms κατά τη διάρκεια του sex?

Ακόμα μία ενδιαφέρουσα (και χρήσιμη πάνω απ' όλα...) έρευνα είδε το φως της δημοσιότητας. Πόσοι άνθρωποι στέλνουν με το κινητό τους sms κάτω από... ειδικές περιστάσεις; Εσείς, ας πούμε, θα στέλνατε μηνύματα την ώρα που κάνετε sex;


Και φυσικά, απαντά το 10% των ερωτηθέντων, οι οποίοι προφανώς δεν απολαμβάνουν ιδιαίτερα το sex και το sms τους φαίνεται πιο διασκεδαστικό!

Μα πώς, κυρία μου, θα στείλω μήνυμα την ώρα που έχω τον άλλο να αγκομαχά από πάνω μου;! Και να θέλω δηλαδή, με ενοχλεί! Του λέω αν είναι να... σταματήσει, να στείλω κι εγώ τα μηνύματά μου!

Ευτυχώς στις ηλικίες άνω των 25 (που πήζει λίγο ο εγκέφαλος!) το ποσοστό μειώνεται στο 6%! Και πάλι μπαίνουν στη Βουλή όμως...

Όσο για το πόσοι στέλνουν μηνύματα την ώρα που τρώνε; Αφήστε το! Εκεί βγάζουν κυβέρνηση! 49% για τις ηλικίες κάτω των 25, 27% για τους μεγαλύτερους, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για αυτούς που δε σταματούν να στέλνουν μηνύματα και στην τουαλέτα είναι 24% και 12%.

Συνέχεια με το κινητό στο χέρι... Το ένα δηλαδή, γιατί στο άλλο έχουν κάτι άλλο! Μεταφορικά ή κυριολεκτικά...

Δεν μπορείτε να φανταστείτε που φτάνει το ντεκολτέ αυτό...

Είπαμε να έχει κάποιος ή μάλλον κάποια βαθύ ντεκολτέ δεν λέμε..


Αρκεί να υπάρχει κάτι όμως να σταματάει το στήθος από το να βγει έξω.. Εδώ βλέπουμε μια κλασσική περίπτωση της...



Coco η οποία έχει βγάλει φόρα παρτίδα τα " κορίτσια" έξω.. Ειλικρινά νιώθουμε την καταπίεση των "κοριτσιών" αυτών τα οποία θέλουν να σπάσουν τα δεσμά που τα περιορίζουν και να τρέξουν ελεύθερα..

Αυτή την φωτογραφία λοιπόν δημοσίευεσε και στo twitter της με το σχόλιο "δεν είναι απίθανη φωτογραφία? αλλά γιατί πάντα τυχαίνει όταν θέλω να χορέψω να κρατάω ποτό στο χέρι"... Εμείς πάντως βλέπουμε μια πολύ καλή θέση να το ακουμπήσει..

Δείτε τις φώτο:

Τι πίνει η Τζούλια και της πετάχτηκαν τα μάτια έξω !

Πάντως οχι σαμπάνια με τον ΙΑΝ ΣΚΟΤ...












Μια coca cola που την ρουφάει ...δεν την πίνει !

Το κύμα κακοκαιρίας "χτυπάει" όλη τη χώρα - Δείτε ποιές περιοχές πλήττονται από ισχυρές καταιγίδες

- Κλειστή η Πειραιώς από Χαμοστέρνας μέχρι Πέτρου Ράλλη - Πλημμύρισε το νοσοκομείο Σωτηρία


- Τα πρώτα χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους στα ορεινά

- Βελτίωση του καιρού από την Παρασκευή - Αίθριος ο καιρός το Σαββατοκύριακο

- Διαβάστε τί πρέπει να κάνετε σε περίπτωση πλημμύρας



Σε πλήρη εξέλιξη είναι το κύμα κακοκαιρίας που χτυπάει τη χώρα και το οποίο αναμένεται να επιδεινωθεί από το βράδυ της Τετάρτης και να συνεχιστεί μέχρι και νωρίς της Παρασκευής.



Προβλήματα σε όλη σχεδόν την Αττική έχει δημιουργήσει η νεροποντή που πλήττει από, τις βραδινές ώρες, το λεκανοπέδιο.



Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην Ελευσίνα και την Ηλιούπολη από όπου έχουν γίνει δεκάδες κλήσεις για πλημμύρες σε υπόγεια ενώ και μέσα στο νοσοκομείο Σωτηρία πλημμύρισε ένα υπόγειο και γίνεται άντληση των υδάτων από συνεργείο της Πυροσβεστικής.



Κλειστή παραμένει η οδός Πειραιώς και στα δύο ρεύματα, από την οδό Χαμοστέρνας έως την Πέτρου Ράλλη, λόγω μεγάλης συγκέντρωσης υδάτων.



Επίσης στο γήπεδο του Αιγάλεω αναβλήθηκε ο αγώνας Ηλιούπολη-Ολυμπιακός για το κύπελο Ελλάδος, ενώ στην οδό Αθηνάς 49 ξέσπασε πυρκαγιά από βραχυκύκλωμα σε ισόγειο υποκατάστημα του ΟΤΕ, η οποία αντιμετωπίζεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.



Έντονη βροχόπτωση σημειώνεται αυτή την ώρα και στη Θεσσαλονίκη.



Πού βρέχει αυτή τη στιγμή:



- Βροχές και καταιγίδες σε ολόκληρη τη Θράξη

- Βροχή στη Φλώρινα

- Ασθενής βροχή στην Κέρκυρα

- Καταιγίδα στα Ιωάννινα

΄- Βροχή στην Κοζάνη

- Καταιγίδα στον Πολύγυρο

- Βροχή στην Κατερίνα

- Βροχή στη Λάρισα

- Βροχή στην Άρτα

- Καταιγίδα στον Βόλο και στη Λαμία

- Βροχή στο Μεσολόγγι

- Καταιγίδα στη Λήμνο και βροχή στη Μυτιλήνη

- Βροχή στη Χαλκίδα

- Βροχή στη Ζάκυνθο

- Βροχή σε όλη την Πελοπόννησο



Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης εξέδωσε έκτακτο δελτίο με το οποίο ενημερώνει ότι τις επόμενες ώρες αναμένεται να επικρατήσουν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην κεντρική Μακεδονία και στο βόρειο Αιγαίο.Η εικόνα απο δορυφόρο Επισημαίνει πως τα καιρικά φαινόμενα θα συνοδεύονται από ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, ενώ από σήμερα θα υπάρξει μείωση της θερμοκρασίας και πρόσκαιρη χιονόπτωση σε ορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας




Στο βόρειο Αιγαίο θα επικρατήσουν ισχυροί άνεμοι εντάσεως 8 και τοπικά 9 μποφόρ.



Καταιγίδες ίσως πλήξουν για μικρά διαστήματα την ανατολική Στερεά και την Εύβοια και από το απόγευμα τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και προς το βράδυ τη Θράκη και τα Δωδεκάνησα.



Ανήμερα της εθνικής μας εορτής τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα όπου από το απόγευμα αναμένεται να εξασθενήσουν. Στην Αττική αναμένεται δυνατή βροχή το μεσημέρι και το απόγευμα την Τετάρτη.



Από απόψε στο βόρειο Αιγαίο και από την Πέμπτη και στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα ξεπεράσουν τα 8 μποφόρ. Από τη νύχτα απόψε έρχονται και τα πρώτα χιόνια στα ορεινά με αποτέλεσμα από αύριο η θερμοκρασία να πέσει αρκετά.



Πρόγνωση καιρού ανά περιοχές για σήμερα



Στη Μακεδονία και τη Θράκη ο καιρός προβλέπεται με νεφώσεις. Βροχές και καταιγίδες αρχικά στη Μακεδονία και βαθμιαία και στη Θράκη. Τα φαινόμενα τα οποία κατά τόπους θα είναι ισχυρά από το απόγευμα και από τα δυτικά θα ασθενήσουν. Τη νύχτα θα σημειωθούν παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 οι οποίοι από το απόγευμα στα ανατολικά θα ενισχυθούν και το βραδυ θα φτάσουν τα 8 και τοπικά τα 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου



Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο ο καιρός προβλέπεται με νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα τα οποία θα είναι κατά τόπους ισχυρά θα ασθενήσουν από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα βαθμιαία βορειοδυτικοί με την ιδία ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.



Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο ο καιρός προβλέπεται με νεφώσεις με βροχές οι οποίες βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στην ανατολική Θεσσαλία και πιθανώς πρόσκαιρα στην ανατολική στερεά και την Εύβοια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 και σταδιακά από το μεσημέρι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα νοτιά νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και σταδιακά από το βραδύ δυτικοί βορειοδυτικοί με την ιδία ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 21 βαθμούς κελσίου.



Στις Κυκλάδες και την Κρήτη ο καιρός προβλέπεται με νεφώσεις με βροχές οι οποίες βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα κατά τόπους θα είναι ισχυρά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στις Κυκλάδες τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 25 βαθμούς κελσίου.



Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ο καιρός προβλέπεται με νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από το βραδύ και στα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και από το βραδύ τοπικά 7 μποφόρ. Στα βόρεια τη νύχτα θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 24 βαθμούς κελσίου.



Πρόγνωση καιρού για αύριο



Ο καιρός στη δυτική Ελλάδα προβλέπεται άστατος με βροχές και τοπικές καταιγίδες αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας. Σταδιακή βελτίωση από το μεσημέρι και από τα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χωρα νεφώσεις με βροχές, καταιγίδες κυρίως στα νότια και παροδικές χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές της βόρειας και πιθανώς της κεντρικής χώρας. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, βαθμιαία όμως θα ασθενήσουν.



Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 8 με 9 μποφόρ με εξασθένηση το βραδυ. Στις υπόλοιπες περιοχές δυτικοί 4 με 6 που σταδιακά θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν στο Αιγαίο στα 7 και τοπικά στα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.



Πρόγνωση καιρού για την Παρασκευή



Ο καιρός προβλέπονται στα δυτικά και τα βόρεια λίγες τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χωρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νοτιοανατολικά σποραδικές καταιγίδες με βελτίωση το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και τοπικά στο Ιόνιο 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τα βόρεια. Η θερμοκρασία θα σημειώσει χαμηλά επίπεδα κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της.



Πρόγνωση καιρού για το Σάββατο



Ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια μέχρι 6 μποφόρ με περαιτέρω εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.



Πρόγνωση καιρού για την Κυριακή



Ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς που σταδιακά θα στραφούν σε νοτίους νοτιοανατολικούς 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα νότια.



ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑ



Εάν κατοικείτε σε περιοχή που κατά το παρελθόν είχε προβλήματα από πλημμύρες:



•Βεβαιωθείτε ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι σας δεν είναι φραγμένα.

•Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές των σπιτιών λειτουργούν κανονικά.

•Περιοριστείτε στις αναγκαίες μετακινήσεις.

•Αποφύγετε την εργασία και την παραμονή σε υπόγειους χώρους, εάν αυτό δεν είναι απαραίτητο.



ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ



•Εγκαταλείψτε υπόγειους χώρους και μετακινηθείτε σε ασφαλές υψηλό σημείο.

•Μη διασχίζετε χειμάρρους πεζός/ή ή με το αυτοκίνητο σας.

•Εγκαταλείψτε το αυτοκίνητό σας αν ακινητοποιήθηκε και ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.

•Μείνετε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.

•Μην πλησιάζετε σε περιοχές, όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.



ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕΙ



Μείνετε μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να πλημμυρίσουν ξανά στις επόμενες ώρες.



•Η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά γνώριμων περιοχών και τα νερά να έχουν παρασύρει μέρη του δρόμου, των πεζοδρομίων κλπ.

•Εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα, περιοχές με επικίνδυνη κλίση, λασπορροές κλπ.

•Τα νερά ενδέχεται να είναι μολυσμένα αν έχουν παρασύρει μαζί τους απορρίμματα, νεκρά ζώα και διάφορα αντικείμενα.

•Προσέχετε ώστε η παρουσία σας να μην εμποδίζει τα συνεργεία διάσωσης.

•Μην πλησιάζετε σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων.

•Ελέγξτε αν το σπίτι ή ο χώρος εργασίας σας κινδυνεύει από πιθανή πτώση βράχων.

Αν πρέπει οπωσδήποτε να βαδίσετε ή να οδηγήσετε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει:



•Προσπαθήστε να βρείτε σταθερό έδαφος.

•Αποφύγετε νερά που ρέουν.

•Αν βρεθείτε μπροστά σε δρόμο που έχει πλημμυρίσει σταματήστε και αλλάξτε κατεύθυνση.

•Αποφύγετε τα λιμνάζοντα νερά που μπορεί να γίνουν αγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος, στην περίπτωση που υπάρχουν υπόγεια καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος ή διαρροές από εγκαταστάσεις.

•Ακολουθείστε τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.



ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Η ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ



Αν η περιοχή που διαμένετε είχε εκκενωθεί, μην επιστρέψετε, προτού οι αρχές ενημερώσουν ότι είναι ασφαλές.



Πριν αρχίσετε τις διαδικασίες αποκατάστασης του χώρου σας:



•Κλείστε την τροφοδοσία ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμα και αν στην περιοχή σας έχει διακοπεί το ρεύμα.

•Κλείστε την παροχή νερού, καθώς το δίκτυο μπορεί να έχει υποστεί βλάβες.

Για να εξετάσετε ένα κτίριο που έχει πλημμυρίσει, δείξτε ιδιαίτερη προσοχή:



•Φορέστε κλειστά παπούτσια, ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς στα πόδια από αντικείμενα ή ανωμαλίες στο έδαφος, που κρύβονται από τα νερά.

•Εξετάστε τοίχους, πόρτες, σκάλες και παράθυρα.

•Εξετάστε τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, αποχέτευσης.



ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ: Οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μετά την έναρξη της απόσυρσης των υδάτων.

"Παλικάρι" και πάλι ο Θανάσης Βέγγος (Βίντεο)

Δύσκολες ώρες περνά ο «καλός μας άνθρωπος» Θανάσης Βέγγος μετά τη σοβαρή επιπλοκή που παρουσίασε η κατάσταση της υγείας του.

"Παλικάρι" και πάλι ο Θανάσης Βέγγος




Ο αγαπημένος ηθοποιός, ο «εθνικός μας Θανάσης», βρίσκεται στη μονάδα αυξημένης φροντίδας του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου δίνοντας μια κρίσιμη μάχη.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η σύζυγος του όλα πάνε πλέον καλά! Και πάλι νικητής λοιπόν ο καλός μας άνθρωπος!

Η σύζυγος του Θ.Βεγγου μίλησε για την ασθένεια του

Τον ξυλοκόπησε γιατί τον χλεύαζαν για το ... μέγεθος!

Ένας 44χρονος υπάλληλος ασφαλείας, ο Ρολάντο Νεγρίν, που εργαζόταν στο αεροδρόμιο του Μαϊάμι, συνελήφθη επειδή ξυλοκόπησε άγρια ένα συνάδελφό του, φωνάζοντάς του μάλιστα να πέσει στα γόνατα και να ζητήσει συγγνώμη.




Τι είχε συμβεί; Ο υπάλληλος ήταν υποχρεωμένος, όπως όλοι οι συνάδελφοί του, κάθε πρωί να περνάει από τον σαρωτή σώματος του αεροδρομίου. Όμως, ο συγκεκριμένος ερχόταν καθημερινά σε δύσκολη θέση, αφού στην οθόνη του σαρωτή φαινόταν ότι είχε εξαιρετικά μικρό πέος!



Το γεγονός είχε γίνει γνωστό σε ολόκληρο το αεροδρόμιο και οι συνάδελφοί του συνωστίζονταν για να τον δουν να περνάει από τον σαρωτή και να τον χλευάσουν για το μέγεθος του πέους του.



Ώσπου ο 44χρονος δεν άντεξε άλλο την κοροϊδία και έχασε την υπομονή του. Έστησε ενέδρα σε ένα συνάδελφό του, που το είχε παρακάνει, στο πάρκινγκ του αεροδρομίου και τον ξυλοκόπησε... Όπως δήλωσε στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν, δεν μπόρεσε να αντέξει τις προσβολές...

Σέξι δασκάλα…και όποιος αντέξει!!

Το καθολικό γυμνάσιο του Σαν Κάρλο στο Μιλάνο φημιζόταν για τις αυστηρές αρχές του.






Η φήμη του όμως κλονίστηκε όταν πάτησε το πόδι της μια σέξι δασκάλα.





Η 28χρονη Ileana Tacconelli έχει τρία πτυχία και...

φυσικά είχε όλα τα προσόντα για να προσληφθεί στο εν λόγω σχολείο.





Και όλα στην αρχή πήγαιναν καλά μέχρι που...

οι αποκαλύψεις για το ροζ παρελθόν ήρθαν στην επιφάνεια.





Στην αρχή της σχολικής χρονιάς ο Πατέρας Aldo Geranzani, διευθυντής του σχολείου έκανε πως δεν άκουγε τα μουρμουρητά των μαμάδων των μαθητών, αποδίδοντας τα στη ζήλια που ένιωθαν μπροστά στη σκανδαλώδη ομορφιά της δασκάλας.





Η Ileana Tacconelli στα 18 της χρόνια, πριν διαβεί το κατώφλι της παιδαγωγικής Ακαδημίας του Μιλάνο πήρε μέρος σε δύο διαγωνισμούς ομορφιάς, μετά έκανε προκλητικές φωτογραφήσεις και το κερασάκι στην τούρτα μπήκε όταν συμμετείχε σε κωμική σειρά με τα απολύτως απαραίτητα.





Το κακό για την όμορφη εκπαιδευτικό είναι ότι φωτογραφίες της με εσώρουχα, όπως και λεπτομέρειες για το θέμα της είχαν δημοσιευτεί σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας που ανήκει στην οικογένεια Μπερλουσκόνι.





Όλα αυτά έφτασαν στα αυτιά και κυρίως στα μάτια των συντηρητικών γονέων οι οποίοι ζήτησαν την απομάκρυνση της δασκάλας γιατί με τη σκανδαλώδη ομορφιά της προκαλούσε κυρίως τα αγόρια. Μάλιστα γονείς πήραν τα παιδιά τους από το σχολείο.





Πάντως ο διευθυντής του σχολείου παρείχε πλήρη κάλυψη στην δασκάλα λέγοντας πως έχει τρία πτυχία, είναι άριστη στη δουλειά της και δεν προκαλεί με την εμφάνισή της τους μαθητές της.

Δείξε μου το εσώρουχο σου, να σου πω ποια είσαι !!!!

Σύμφωνα με την έρευνα της ψυχολόγου Ντόνα Ντάουσον, το χρώμα των εσωρούχων μας αποκαλύπτει την σεξουαλική μας προσωπικότητα.




Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 72% των...

γυναικών προτιμά τα εσώρουχα που βρίσκονται στην τονική παλέτα των χρωμάτων του δέρματος, ενώ αποφεύγουν το λευκό, το κλασικό μαύρο αλλά και τις περίεργες και πολύχρωμες τιράντες.



Όπως γράφει ο “Ελεύθερος Τύπος”, το βρετανικό κατάστημα εσωρούχων “Debenhams” αναφέρει ότι οι πωλήσεις στα εσώρουχα στο χρώμα του δέρματος έχουν αυξηθεί πολύ, καθώς μόνος για το έτος 2010 παρουσιάζουν θεαματική αύξηση που φτάνει το 38%.



Η ειδικός Ντόνα Ντάουσον βάσει των αποτελεσμάτων, δημιούργησε μια λίστα με το τι υποδηλώνει το χρώμα του εσωρούχου της γυναίκας, ώστε την επόμενη φορά οι ενδιαφερόμενες να είναι πιο προσεκτικές στην επιλογή των εσωρούχων τους, και τι “μήνυμα” θέλουν να περάσουν.



Αναλυτικά:

Κόκκινα εσώρουχα: Δηλώνουν φλογερή προσωπικότητα, δυναμική και ενεργητική γυναίκα, που δεν διστάζει να δηλώσει τι ακριβώς ζητάει. Η ροπή προς το μελόδραμα και την υπερβολή είναι επίσης στοιχείο της γοητείας της γυναίκας που προτιμά κόκκινα εσώρουχα.

Σε τόνους του δέρματος: Υποδηλώνει γυναίκα καλόβολη και ισορροπημένη, ένα χαρακτήρα προσγειωμένο.

Μαύρα εσώρουχα: Το μαύρο δείχνει μια προσωπικότητα ισχυρή όμως ταυτόχρονα και αποπνικτική! Αυτή η γυναίκα έχει λεπτή γοητεία και είναι πολύ παθιασμένη.

Ροζ εσώρουχα: Υποδηλώνουν προσωπικότητα ρομαντική, ευγενική που επιζητεί τη στοργή. Είναι θηλυκή, ευαίσθητη και δεν θα πάρει ποτέ τον έλεγχο στα χέρια της, περιμένοντας από τον άνδρα πρωτοβουλίες

Χωρίς εσώρουχα: Η γυναίκα που προτιμά να μη φορά εσώρουχα έχει πολλή αυτοπεποίθηση στο σεξ και έχει ανοιχτό χαρακτήρα.

Λευκά εσώρουχα: Δείχνουν μια γυναίκα που είναι αθώα, αλλά ανοιχτή σε νέες προκλήσεις. Μια γυναίκα που προτιμά τα λευκά εσώρουχα συνήθως είναι πρόθυμη “μαθήτρια” στο σεξ.

Χρωματιστά εσώρουχα (πορτοκαλί, κίτρινο): Το έντονο χρώμα δημιουργεί συναισθήματα ενθουσιασμού και ζωντάνιας, ενώ παράλληλα ανεβαίνουν ο παλμός της καρδιάς, η πίεση του αίματος και ο ρυθμός της αναπνοής. Η προτίμηση σε αυτά τα εσώρουχα δείχνει γυναίκα με τάση να προκαλεί

Γυμνοί στην άμμο

Με μόλις 500 λίρες μπορείτε να απολαύσετε εντελώς γυμνοί μια κρουαζιέρα στις ακτές της Κροατίας.


Η εταιρεία eWaterways δίνει την ευκαιρία σε 22 ταξιδιώτες να έρθουν πιο κοντά με τη φύση αλλά και μεταξύ τους

Εταιρεία ζητά 22 ταξιδιώτες για....

μια εβδομάδα που θα τους μείνει αξέχαστη.

Ο λόγος για την eWaterways, η οποία οργανώνει μια

7ήμερη κρουαζιέρα στην οποία όλοι όσοι συμμετέχουν θα πρέπει να είναι γυμνιστές!

Το κόστος της μαγευτικής κρουαζιέρας είναι 500 λίρες και οι τυχεροί θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις ακτές της Κροατίας.

Όπως αναφέρει η εταιρεία οι συμμετέχοντες στη κρουαζιέρα θα κολυμπήσουν και θα κάνουν ηλιοθεραπεία όπως τους γέννησε η μαμά τους ενώ η μοναδική στιγμή που θα αναγκάζονται να φορούν τα ρούχα τους είναι στο δείπνο.

Η κρουαζιέρα περιλαμβάνει επίσκεψη στο Rab και στο νησί της αγάπης το amd Zadar.

Οι διακοπές κοντά στη φύση είναι ιδιαιτέρως δημοφιλείς στην Κροατία καθώς η χώρα έχει πολλές παραλίες γυμνιστών.

Μάλιστα θα είναι η πρώτη γυμνή κρουαζιέρα που διοργανώνει η εταιρεία ενώ μεταξύ άλλων οι ταξιδιώτες θα επισκεφτούν τα νησιά του Molat,και την μεσαιωνική πόλη του Cres.

Γνωστός ηθοποιός βρέθηκε γυμνός σε ξενοδοχείο!

Για ακόμα μία φορά έγινε ρεζίλι ο γνωστός ηθοποιός Charlie Sheen, που συνελήφθη από την αστυνομία γυμνός και μεθυσμένος σε δωμάτιο ξενοδοχείου! Μάλιστα, ο ίδιος παραδέχθηκε πως είχε και....


γυναίκα για παρέα, που -φυσικά- έσπευσε να εξαφανιστεί!

Ο Sheen βρέθηκε σε σουίτα του πολυτελούς ξενοδοχείου «Plaza» της Νέας Υόρκης και είχε πιει τόσο πολύ που δεν καταλάβαινε τι έλεγε!

Το χλιδάτο δωμάτιο ήταν άνω κάτω, καθώς υπήρχαν σπασμένες καρέκλες, ρούχα και σεντόνια στο πάτωμα, αλλά και ένας κατεστραμμένος πολυέλαιος!

Όπως δήλωσε ο ίδιος, βγήκε έξω για να διασκεδάσει και γύρισε με μια άγνωστη γυναίκα στο ξενοδοχείο ενώ στην συνέχεια διαπίστωσε ότι... έλειπε το πορτοφόλι του.

Μάλιστα, δημοσιεύματα του ξένου Τύπου αναφέρουν πως η μυστηριώδης γυναίκα ήταν πόρνη πολυτελείας, η οποία φέρεται να δήλωσε πως ο 45χρονος ηθοποιός έκανε χρήση ναρκωτικών!

Τραγική ειρωνεία; Στον 18ο όροφο του ίδιου ξενοδοχείου διέμεναν η πρώην γυναίκα του, Denise Richards και οι δύο κόρες τους, με την πρώτη να τον συνοδεύει ντροπιασμένη στο τμήμα και από εκεί στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, πάντως, ο Sheen μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από αλλεργική αντίδραση σε φάρμακο το οποίο πήρε...

Στο παρελθόν, ο ηθοποιός είχε αντιμετωπίσει προβλήματα αλκοολισμού, είχε καταδικαστεί για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και είχε μπει για αποτοξίνωση.

Θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης η Ειρήνη Μερκούρη

Τον τελευταίο καιρό απασχόλησε αρκετά τα media όχι τόσο για τη νέα της δουλειά αλλά για την απόφαση της ή μη να προβεί σε πλαστική επέμβαση. Τι κουβέντες κάναμε τότε...


τι σχόλια...πόσος χρόνος αναλώθηκε για το τεράστιο αυτό θέμα...Τι να πω.





Νέα τηλεοπτικά ήθη...νέες τηλεοπτικές συνήθειες. Μεταξύ μας το θέμα της πλαστικής δε με ενδιέφερε ποτέ. Απλώς ήμουν υποχρεωμένος να το ακολουθήσω όπως όλοι. Όσο για την σημαντικότητα του θέματος; Θεωρώ πώς είναι χαζό ν΄ ασχολούμαστε. Αυτό δεν ισχύει για την μήνυση που κατέθεσε η νεαρή τραγουδίστρια για σεξουαλική παρενόχληση. Αυτό είναι όντως μεγάλο θέμα.





Και μάλιστα να κινείται κατά ενός επιχειρηματία και ενός μουσικού. Δε γνωρίζω αν η Μερκούρη παρενοχλήθηκε. Δε γνωρίζω αν πρόκειται για κάποιας μορφής εκδίκηση ή μια κόντρα που καταλήγει έτσι τόσο άσχημα στα δικαστήρια.





Αυτό που γνωρίζω είναι πώς τέτοιες συμπεριφορές ασκούνται από κάποιους και καλά ισχυρούς πολλά χρόνια τώρα. Μάλιστα τον τελευταίο καιρό οι συμπεριφορές αυτές έχουν αυξηθεί. Και αυτό διότι πολλές γυναίκες μπροστά στον φόβο να χάσουν την δουλειά τους δέχονται "ανήθικες προτάσεις" και υποκύπτουν.

Μας εκβιάζετε λοιπόν? +

Με κίνδυνο να μας αποδοθεί πολιτική ταυτότητα-κάτι που δεν έχουμε(πιά) θα υψώσουμε και πάλι τη μικρό μας


ανάστημα μπροστά στη κυβέρνηση και το πρωθυπουργό της.

Μπροστά σε όλους τους πολιτικούς.

Βγήκε ο κύριος Πρωθυπουργός και....

μας εκβίασε εχτές κομψότατα.

Δε ξέρω αν το καταλάβατε αλλά αυτό έκανε.

Στην ουσία εκβίασε τους ψηφοφόρους του Πασόκ,αυτούς δηλαδή που του χάρισαν την αυτοδυναμία

και μία ισχυρή πλειοψηφία 157 βουλευτών.

Σε αυτούς απευθύνθηκε λέγοντας ότι αν δεν πάρει το αποτέλεσμα που θέλει στις εκλογές της 7ης Νοέμβρη

είναι πιθανό να πάει σε εθνικές εκλογές.

Δηλαδή είπε,ή με ψηφίζετε εσείς που με ψηφίσατε ή θα πάω σε εθνικές εκλογές και τότε είναι σίγουρο ότι δε θα υπάρξει κυβέρνηση αυτοδυναμίας και τότε εσείς οι ψηφοφόροι του Πασόκ θα φταίτε.

Να πληροφορήσουμε λοιπόν τον κύριο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργό της χώρας ότι οι ψηφοφόροι του

στα παλιά τους τα παπούτσια θα έχουν πιά γραμμένο το ποιός τους κυβερνάει.

Και αν η κυβέρνηση περάσει στα χέρια της ΝΔ ή υπάρξει συγκυβέρνηση.

Όσο γιά τους υπόλοιπους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων αυτός ο εκβιασμός αποτελεί έναν ακόμη λόγο

γιά να μη ψηφίσουν το Πασόκ.

Αλλά τι λέμε?

Τι λένε?

Κύριοι και κυρία αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων και άξιοι πολιτικοί αυτής της χώρας,τι λέτε?

Από πότε οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές πρέπει να ακολουθούν μία πολιτική γραμμή?

Γιατί οι πολίτες πρέπει να ψηφίζουν με κομματικά κριτήρια και όχι με βάση τις ικανότητες των υποψηφίων της αυτοδιοίκησης?

Γιατί θέλετε κύριοι οι δήμοι και οι περιφέρειες να είναι κομματικά σας τσιφλίκια?

Τι συμφέροντα έχουν τα κόμματά σας από αυτό?

Το μάθαμε καλά τόσα χρόνια.

Γιά να εκβιάζετε και να βολεύετε και γενικά να εξυπηρετούν τις πολιτικές σας.

Κύριε πρωθυπουργέ, αρνηθήκατε να απαντήσετε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων,

τις παρακάμψατε έντεχνα.

Αυτές ήταν οι ερωτήσεις του Ελληνικού Λαού.

Κάποιες φωνές στις αρχές του φθινοπώρου έλεγαν ότι θα έχουμε μέχρι το τέλος του χρόνου εθνικές εκλογές

γιατί εσείς βγήκατε γιά να εκπληρώσετε μία και μόνο αποστολή.

Την υποδούλωση της χώρας στο Δ.Ν.Τ.

Οι ίδιες φωνές από το εξωτερικό και γνωστούς κύκλους αναφέρουν και θεωρούν σίγουρο ότι μετά τις εθνικές εκλογές έρχεται και η χρεωκοπία.

Δε θα απαντήσετε ποτέ και σε κανένα συγκεκριμένα, είναι ανώφελο να ρωτάμε.

Θα περιμένουμε να δείξει ο χρόνος.

Μα όλα τα σενάρια δυστυχώς επαληθεύονται ως τώρα.

Κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης πόσο δίκιο είχε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που μέσα από την εμπάθεια του γιά εσάς σας κατηγόρησε γιά το είδος της αντιπολίτευσης που κάνετε?

Λέτε και επαναλαμβάνετε διαρκώς ότι κάνατε σα κόμμα την αυτοκριτική σας.

Πότε και που κύριε Σαμαρά?

Γιατί τα αποτελέσματα αυτής της αυτοκριτικής δεν έφτασαν ποτέ στα αυτιά του απλού πολίτη?

Προφανώς τα κρύβετε όπως κρύβετε τι θα κάνετε εσείς με το μνημόνιο.

Ούτε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης παρουσιάσατε προτάσεις ούτε στο διάστημα που ακολούθησε.

Γελοιότητες και αοριστολογίες.

Κυρία Παπαρήγα,αλήθεια πως συμβαδίζει η κομμουνιστική ιδεολογία με τη καπιταλιστική σας συμπεριφορά?

Πόσοι πολίτες ξέρουν ότι είσασταν από τους πρώτους εργοδότες που εφαρμόσατε το μνημόνιο στις κομματικές σας

επιχειρήσεις?

Το είχατε αντικρούσει πολλές φορές αλλά τωρα οι απολυμένοι του 902 και της Τυποεκδοτικής βγαίνουν και μιλάνε.

Αποκαλύπτουν το σκληρό καπιταλιστικό σας πρόσωπο πίσω από τη μάσκα της κοινωνικής σας ευαισθησίας.

Κύριοι επαγγελματίες πολιτικοί ΟΛΩΝ των κομμάτων.

Για πόσο ακόμα νομίζετε ότι θα παίζετε με τον λαό?

Νομίζετε ότι στα αλήθεια μπορείτε ακόμα να μας κοροιδεύετε?

Θα δείτε σύντομα πόσο έξω πέφτετε.

Ανοιχτή επιστολή προς Πρωθυπουργό

Αγαπητέ Πρωθυπουργέ, αναγνωρίζω ότι παρέλαβες καμένη γη, τεράστιο χρέος, και ένα διεφθαρμένο κράτος που όμως το κοιτούσες με ανοχή να γιγαντώνεται επί των ημερών που διετέλεσες σε...


καίρια πόστα της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης κατά περίσταση.

Κανένας δεν είναι τόσο χαζός να πιστεύει ότι όταν ο Πάγκαλος και οι όμοιοί του μοίραζαν τα κλοπιμαία με τον «λαουτζίκο»(χα,χα!) δεν πήρε το αυτί σου κάποια φήμη έστω ξώφαλτσα.



Έτσι λοιπόν, όπως παλικαρίσια πήρες τις πολιτικές βόμβες από τα χέρια του Σημίτη και του Καραμανλή για να τις κουβαλήσεις με αυτοθυσία, κάθισε τώρα να τις απενεργοποιήσεις μαζί με μας τους υπόλοιπους ψηφιακούς ανθρωπάκους -που τους μειώνεις με τέτοια άνεση το βιοτικό επίπεδο λες και είναι παιχνίδι gameboy, που όταν τελειώνει και γράφει the end δεν τρέχει και τίποτε-, ή κάτσε να ανατιναχθούμε όλοι μαζί παρέα, και να αφήσουμε τα απομεινάρια μας σαν έθνος στις σελίδες των ιστορικών βιβλίων.

Σταμάτα λοιπόν να κάνεις σαν πριμαντόνα θιγμένη από κάποια brutal απρεπή συμπεριφορά και να μας απειλείς με αποχώρηση από την θέση του ηγήτορα.

Δεν ταιριάζει με την περίσταση!

Είχες κάθε δυνατότητα όταν πρωτοβγήκες πρωθυπουργός, αν ήθελες συναίνεση, να μας οδηγούσες σε ένα δημοψήφισμα εξηγώντας με επιχειρήματα και στοιχεία που θα μας οδηγούσαν οι τυχόν επιλογές μας. Έτσι δεν θα είχες ευθύνη για ότι επακολουθούσε.

Τώρα που με το έτσι θέλω μας έθεσες υπό την κατοχή του μνημονίου πρέπει να καθίσεις να δεις το έργο μέχρι το τέλος μαζί μας.(Εμείς γκρινιάζουμε σαν ένας καθώς πρέπει λαός που χάνει την καλή ζωή μέσα από τα χέρια του χωρίς να έχουμε απόδειξη για τις καλές προθέσεις σου, γι’ αυτό μην δίνεις σημασία στο γιούχου)

Η εκβιαστική σου παρέμβαση για να μεταμορφώσεις τις δημοτικές εκλογές σε γιγαντιαίο γκάλοπ μπορεί να θεωρηθεί από κάποιους πονηρούς σαν ένας εύσχημος τρόπος να μας πεις : « παιδιά την κάνω με ελαφριά πηδηματάκια διότι ως τώρα κάνω παρλαπίπες», ή « Παιδιά τώρα που έκανα την βρωμοδουλειά των αγγλοσαξόνων και το συμβόλαιο μου έληξε, σας αφήνω το κλειδί του κράτους κάτω από το χαλάκι της χρεοκοπίας.»

Εγώ προσωπικά δεν το πιστεύω όμως, και περιμένω να κάνεις την έκπληξη και να μας κουφάνεις όλους, εντός εκτός και επί τα αυτά! Και παρ’ όλο που στο τέλος όλοι θα σε καταριούνται ξένοι και Έλληνες, εσύ θα κλείσεις την καριέρα σου με μια λαμπρή θέση στην Ιστορία. Έτσι κι αλλιώς τι άλλο μένει συναρπαστικό και ξεχωριστό σε ανθρώπους της κάστας σου που τα έχουν όλα όσα οι υπόλοιποι απλά ονειρευόμαστε; Μόνο η υστεροφημία.

Αν οσμίζεσαι αναπόφευκτη χρεοκοπία, κάνε το colpo grosso και άφησε στα κρύα του λουτρού τις διεθνείς ύαινες που γυροφέρνουν το ημιθανές κουφάρι μας. Ξεπούλησε όλη την χώρα στους Κινέζους(άνετα αγοράζουν το χρέος μας αρκεί να πάρουν το αντίστοιχο αντάλλαγμα) εκδικούμενος όλο αυτό το συνάφι των γιαλαντζί πολιτισμένων βησιγότθων. Προτιμώ να μάθω κινέζικα, να τρώω νουντλς, ψητά σκυλιά, ρύζι με ξυλάκια, και να βλέπω ολημερίς κουνγκ φου και shasouki, παρά να μου κάνουν μαθήματα ηθικής και πολιτισμού οι πατριάρχες της μίζας Γερμανοί που οι εταιρείες το! υς ανά την υφήλιο είναι πρωταθλήτριες στην μίζα.

Γελοίοι υποκριτές που βαρέθηκαν να ακούν τα θετικά της ιστορίας μας, αλλά δεν χορταίνουν να μας λοιδορούν σαν λαό με γκεμπελικά κριτήρια για τα τωρινά χάλια μας, κύριο προϊόν των δοσοληψιών τους με τους πολιτικούς μας, με τους οποίους συνεστιάζονταν τόσα χρόνια σε κλειστές αίθουσες συσκέψεων κάνοντας συμφωνίες κάτω από το τραπέζι .

Όλα αυτά στα αναφέρω στην περίπτωση που έχεις αγνές προθέσεις φυσικά, γιατί αν βλέπεις την όλη κατάσταση καθαρά επιχειρηματικά, σύντομα θα πάρεις την προμήθειά σου από την σύμβαση του Μνημονίου και θα πας στην ευχή του Θεού.

Αν όμως όπως θέλω να πιστεύω έχεις καλές προθέσεις, μείνε να φας αγγόγυστα όλη την σάτιρα, την οργή, δίκαιη ή άδικη, παλεύοντας όχι για μας τους μεγαλύτερους που διέφθειρε το είδος σου ανεξαρτήτως χρώματος από την δεκαετία του 80 συστηματικά, αλλά για τα παιδιά σου και τα παιδιά μας που έχουν το τεκμήριο της αθωότητας. Γι’ αυτά που έρχονται να ζήσουν σε αυτό το μικρό κομμάτι γης με κάποια προοπτική και αξιοπρέπεια, γι’ αυτά που προσπαθεί η Διαμάντω να τους μάθει να συνεννοούνται άπταιστα σε κάθε γλώσσα με κάθε δανειστή μας, αλλά να μην μπο! ρούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους στην μητρική τους γλώσσα, γι’ αυτά που όλοι εμείς κάνουμε υπομονή και δεχόμαστε τις επιλογές σου ως τώρα για να μην τα κάνουμε όλα ένα χωράφι χτυπημένο από τυφώνα, πράγμα που θα γίνει όταν πλέον δεν θα μπορούμε να τους παρέχουμε μια ζωή που αρμόζει σε ένα παιδί του πολιτισμένου κόσμου.

Σταμάτα λοιπόν να συναλλάσσεσαι με το 5% του πληθυσμού, που σε γλύφουν και σου παρουσιάζουν μια πλασματική εικόνα του λαού που εκπροσωπείς και αφουγκράσου τους απλούς πολίτες και τις ανάγκες τους.

Και πες σε αυτόν τον Παπακωνσταντίνου όταν πηγαίνει να συνομιλήσει με αυτούς Ευρωπαίους ουρακοτάγκους, να μην παίρνει αυτό το ύφος της υπόδουλης θλιμμένης παλλακίδας μπροστά στον Σογκούν αφέντη της, αλλά με αξιοπρέπεια να τους δώσει να καταλάβουν ότι δεν θα πάρουν μία πίσω αν στραγγαλίσουν το θύμα τους.

Είστε μια νέα κυβέρνηση και στην περίπτωση που δεν έχετε λερωμένη την φωλιά σας, τότε δεν τους χρωστάτε υποτέλεια. Όπως δεν νιώθετε ότι σέρνεται πίσω σας την κληρονομιά του Ελληνικού πολιτισμού, δεν πρέπει να νιώθετε ότι σέρνετε και τις αμαρτίες των προηγούμενων κυβερνήσεων. Δεν πρέπει να υπάρχουν μονόδρομοι για τους λαούς. Αν είναι το μνημόνιο να μας εξαφανίσει ως δια μαγείας , καλύτερα ως άλλοι Χουντίνι να εξαφανιστούμε από μόνοι μας εντυπωσιάζοντας τα πλήθη.

Άσε λοιπόν τον Κωστάκη να τον θυμούνται για το playstasion, και την υπερκόπωση που έπαθε να μετρά τις μίζες των συνεργατών του, άσε τον Καρατζαφέρη να τον θυμούνται για τις ακροβατικές του κωλοτούμπες και τα περιστέρια που κάνουν φωλιά στο κεφάλι του, άσε τον Σημίτη να τον θυμούνται για τα κινέζικα μαγειρέματά του στα οικονομικά και το χρηματιστήριο, άσε την Παπαρήγα να την θυμούνται για το κακό κούρεμά της με το οποίο απαγγέλει το κουμουνιστικό μανιφέστο, τον Τσίπρα και τον Αλαβάνο για τις βελουτέ επαναστάσεις τους και τις χωρίς λιπαρά και ο! υσία πολιτικές τους θέσεις, τον Μητσοτάκη σαν τον πατριάρχη της γκαντεμιάς και βάλτους να λυσσάξουν μετά από 20 χρόνια(θα ζει ακόμα ο Μητσοτάκης) που θα διαβάζουν το όνομά σου στα κιτάπια της σύγχρονης ιστορίας ως ο μάγκας ο ΓΑΠ που συμμάζεψε την χώρα, πάταξε την διαφθορά, αλλά άφησε ταυτόχρονα νηστικούς όλους τους διεθνείς οίκους , τραπεζίτες, φραγκολεβαντίνους, αμερικανάκια, τουρκάκια κλπ μαμελούκους.



Αρκεί που θα σου πει μπράβο η νέα γενιά που θα βρει πατρίδα, και η Ιστορία!

Topless η Halle Berry!

Είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις πιο σέξι γυναίκες του πλανήτη. Για άλλη μια φορά η εκθαμβωτική Χάλι Μπέρι μονοπώλησε το ενδιαφέρον της 14th Annual Hollywood Awards Gala.




Η 44χρονη ηθοποιός εμφανίστηκε στην...

εκδήλωση με κοντό φορεματάκι που τόνιζε τα καλογυμνασμένα της πόδια, ψηλοτάκουνα πέδιλα, κοντό μαλλί και ελαφρύ μακιγιάζ. Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός -για την ερμηνεία της το 2001 στο «Χορό των Τεράτων» - θα μπορούσε να είναι και φέτος υποψήφια για χρυσό αγαλματάκι στην κατηγορία της καλύτερης ηθοποιού με την ταινία «Frankie & Alice». Στην ταινία η Halle Berry εμφανίζεται topless και υποδύεται μια γυναίκα που πάσχει από διαταραχές της προσωπικότητάς της. «Το να μεταφέρεις την ιστορία στη μεγάλη οθόνη ήταν πραγματικά μια πρόκληση για μένα», δήλωσε η Halle Berry. protothema.gr

Τι ηταν τα Χαρέμια ; Κάνανε με ολες Σέξ οι Αφέντες ;

Η λέξη, χαρέμι, προέρχεται από την αραβική haram, που σημαίνει «παράνομος», «προστατευμένος», «απαγορευμένος». Ως όρος της καθημερινής ζωής, αναφερόταν στο ξεχωριστό προστατευμένο τμήμα του σπιτιού όπου οι ...








....γυναίκες, τα παιδιά και οι υπηρέτες ζούσαν σε απόλυτη απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο.







Είναι ο χώρος όπου οι γυναίκες ήταν απομονωμένες και έγκλειστες απαραβίαστες για όλους, με εξαίρεση τον έναν και μοναδικό άντρα που εξουσίαζε τη ζωή τους.





Η μαρτυρία μιας ανώνυμης νεαρής σκλάβας του Χαρεμιού σκιαγραφεί με ζωηρά χρώματα τη ζωή της στο χαρέμι.











"Είμαι μια γυναίκα στο χαρέμι, μια Οθωμανή σκλάβα. Είμαι πλούσια ντυμένη, αλλά ελάχιστα με υπολήπτονται, έχω σκλάβους και είμαι η ίδια σκλάβα. Δεν έχω όνομα, είμαι ατιμασμένη, για μένα έχουν γραφτεί χίλιες και μία ιστορίες. Σπίτι μου είναι αυτός ο τόπος όπου οι θεοί είναι θαμμένοι και οι δαίμονες ανατρέφονται...».





Πόθος και υποταγή, μυστικές ερωτικές συναντήσεις τραγούδια και παιχνίδια, τα στοιχεία που συνέθεταν την καθημερινότητα των γυναικών στα χαρέμια.









ΤΟ ΚΟΡΑΝΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΡΕΜΙΑ



Το Ισλάμ επέβαλε το χωρισμό των δύο φύλων και το φερετζέ στις γυναίκες, που θεωρούνταν ανάξιες εμπιστοσύνης και κρατούνταν σε απόσταση από τους άντρες, γιατί υπήρχε κίνδυνος να τους εκμαυλίσουν.







Οι γυναίκες θεωρούνταν αργόστροφες και ανιαρές, ικανές μόνο για να ικανοποιούν τον ερωτικό πόθο και να εξασφαλίζουν αρσενικούς απογόνους. «Η γυναίκα είναι ένας αγρός, ένα είδος ιδιοκτησίας που ο σύζυγος μπορεί να χρησιμοποιεί κατά βούληση», αναφέρει το Κοράνι και επιτρέπει τέσσερις συζύγους -εφόσον ο άντρας είναι σε θέση να τις συντηρεί- και όσες οδαλίσκες (Σκλάβες) θέλει.









ΠΑΙΖΑΝ ΤΑ ΧΑΡΕΜΙΑ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ;



Ωστόσο, με την αποστασιοποίηση που προσφέρει ο χρόνος, αποδεικνύεται ότι οι γυναικες των χαρεμιών τελικά εξουσίαζαν τους συζύγους τους.

Επί 150 ολόκληρα χρόνια, η Οθωμανική Αυτοκρατορία κυβερνιόταν όχι από τους χοντρούς, τεμπέληδες και ανίκανους σουλτάνους, αλλά από τις συζύγους τους και τις βαλιντέ σουλτάνες τις σεβαστές μητέρες τους.











ΤΑ ΣΚΛΑΒΟΠΑΖΑΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΡΕΜΙΑ



Από το Μεσαίωνα μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα, τα χαρέμια κυριαρχούσαν, με κορυφαίο το μυθικό και μυστηριώδες Σαράι του Παλατιού του Τοπ Καπί, στην Κωνσταντινούπολη.







Η πλειονότητα των γυναικών που ζούσαν στα χαρέμια είχαν αγοραστεί σε σκλαβοπάζαρα, το χώρο όπου νεαρά αγόρια και κορίτσια διετίθεντο προς πώληση σε όλες τις μεγάλες πόλεις.







Νεαρά κορίτσια εξαιρετικής ομορφιάς αποσπώνταν με τη βία από τα παζάρια και στέλνονταν στην αυλή του σουλτάνου, συχνά σαν δώρο από τους διάφορους κυβερνήτες των επαρχιών. Τα περισσότερα ήταν αιχμάλωτοι πολέμου ή παραχωρούνταν αντί φόρου υποτελείας από τους πατεράδες τους ή ντόπιους άρχοντες.







Οι μουσουλμάνοι είχαν αδυναμία στις ξανθές καλλονές από την περιοχή του Καυκάσου. Οι Κιργίζιες οι Γεωργιανές και οι Αμχάζιες θεωρούνταν απόγονοι των Αμαζόνων. Οι Οθωμανοί τις απήγαγαν ή τις αγόραζαν από τους φτωχούς γονείς τους.









Ένα τελωνειακό έγγραφο του 1790 αναφέρεται στην αξία τους:

«Κιργισιανό κορίτσι οκτώ ετών, παρθένα από την Αβησσυνία, γύρω στα δέκα. Κιργισία γυναίκα, δεκαπέντε στα δεκάξι. Γεωργιανή δωδεκάχρονη παρθένα, ψηλή νέγρα σκλάβα. Δεκαεπτάχρονος νέγρος σκλάβος. Συνολικό τίμημα 1.000-2.000 κούρους».







Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη την εποχή αγόραζες άλογο με 5.000 κούρους.



Ο Ζεράρ ντε Νερβάλ, περιγράφοντας την ατμόσφαιρα στα σκλαβοπάζαρα, αναφέρει στο βιβλίο του «Ταξίδι Στην Ανατολή»: «Τα μαλλιά τους ήταν πανέμορφα, τα είχαν πλεγμένα σε μακριές κοτσίδες, ενώ προηγουμένως τα άλειφαν με βούτυρο που έσταζε στους ώμους και τα στήθια τους...







Οι έμποροι ήταν πρόθυμοι να τις γδύσουν, τις έβαζαν να βαδίζουν πάνω-κάτω και τόνιζαν πάνω απ' όλα την ελαστικότητα του στήθους τους».









ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΜΙΑΣ ΣΚΛΑΒΑΣ



Προτού γίνουν δεκτές στο χαρέμι, οι νεαρές σκλάβες εξετάζονταν από έμπειρους ευνούχους για τυχόν σωματικά ελαττώματα. Στη συνέχεια, εκπαιδεύονταν για να γίνουν ερωμένες, μάθαιναν να χορεύουν, να απαγγέλλουν ποίηση, να παίζουν μουσικά όργανα και να τελειοποιούνται στην ερωτική τέχνη. Αν έμενε ευχαριστημένος ο σουλτάνος, τις κρατούσε για τον εαυτό του ή τις χάριζε.







Για τη φύλαξη των γυναικών τους, οι σουλτάνοι διατηρούσαν μεγάλη δύναμη από ευνούχους. Επειδή ήταν μυημένοι στα πιο ενδόμυχα μυστικά του χαρεμιού, έγιναν το πιο διεφθαρμένο στοιχείο της παλατιανής κοινωνίας.







Περιτριγυρισμένοι από γυναίκες που ήταν εκπαιδευμένες να διεγείρουν το ερωτικό πάθος των αντρών, οι ευνούχοι περνούσαν τη ζωή τους στερημένοι από τη σεξουαλική τους ικανότητα.













Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΧΑΡΕΜΙ



Οι γυναίκες του χαρεμιού ήταν ξακουστές για τη λαμπερή τους επιδερμίδα και το μεταξένιο δέρμα τους. Το πλύσιμο και ο εξαγνισμός με νερό ήταν μια θρησκευτική υποχρέωση. Το χαμάμ ήταν το επίκεντρο του χαρεμιού, ο χώρος αναψυχής των γυναικών και το μεγάλο τους πάθος.







Η τελετουργία εκεί κρατούσε πολλές ώρες, δεκάδες γυναίκες κυκλοφορούσαν γυμνές αποκαλύπτοντας το σώμα τους, ενώ πολυάσχολες σκλάβες, γυμνές από τη μέση και πάνω, περνούσαν και ξαναπερνούσαν κουβαλώντας πετσέτες.







Για τις γυναίκες που ζούσαν σε χαρέμια το λουτρό ήταν μια ευκαιρία να βγουν έξω στον κόσμο, γι' αυτό και τα λουτρά ήταν για όλες το κέντρο του κουτσομπολιού, μια απίστευτη πηγή σκανδάλων.









Τα λουτρά δεν ήταν μόνο μια ευκαιρία για αισθησιακές δραστηριότητες των γυναικών πρόσφεραν και ερωτική ψυχαγωγία στους αφέντες του χαρεμιού.







Ο σουλτάνος Μαχμούτ ο Α' είχε επινοήσει ένα παιχνίδι για τις οδαλίσκες του. Κρυβόταν πίσω από ένα μυστικό παράθυρο που έβλεπε στο λουτρό και έβλεπε τις γυναίκες του χαρεμιού να έρχονται. Στις οδαλίσκες έδιναν να φορέσουν πουκαμίσες που ο πονηρός σουλτάνος είχε βάλει να αφαιρέσουν τα γαζιά και να κολλήσουν το ύφασμα στις ραφές. Όταν οι γυναίκες έρχονταν σε επαφή με το αχνιστό νερό, οι ραφές άνοιγαν και ο αφέντης απολάμβανε το θέαμα που του πρόσφεραν οι οδαλίσκες του. Ο ερωτισμός στα λουτρά δεν ήταν αποκλειστικό προνόμιο του αφέντη.





Για τις γυναίκες που είχαν ανατραφεί για να προσφέρουν ηδονή, αλλά σπάνια πλάγιαζαν στο κρεβάτι του σουλτάνου, ήταν μια ευκαιρία για να χορτάσουν το βλέμμα τους με όμορφα γυμνά κορμιά και να ικανοποιηθούν ερωτικά. Καθώς πλένονταν, έκαναν μασάζ η μία στη άλλη και εξέταζαν σχολαστικά την τριχοφυΐα τους. Οι γυναίκες, εκτός από φίλες, γίνονταν και ερωμένες.







Πολύ συχνά, δε, ερωτευόταν η μία την άλλη. Οι νύχτες τους στο χαρέμι κυλούσαν αργά, μέσα στη νιρβάνα που προκαλούσαν τα χάπια οπίου και τη νωχελική γαλήνη του περιβάλλοντος. Οι γυναίκες περνούσαν τα βράδια τους καπνίζοντας ναργιλέδες ή τρώγοντας όπιο και ονειρεύονταν χώρες μακρινές. Για να θυμούνται, διηγούνταν ιστορίες η μία στην άλλη.







Στην αρχή ήταν χίλιες νύχτες με αφηγήσεις, αλλά, καθώς οι ζυγοί αριθμοί έφερναν κακοτυχία, πρόσθεσαν άλλη μία.

Μωρό κοιμάται σε... τάφο!

Εξαθλιωμένοι κάτοικοι ζουν μέσα σε νεκροταφεία




Καλά βλέπετε. Είναι ένα μωρό που κοιμάται σε έναν τάφο. Κι αν εμάς η εικόνα μας σοκάρει, στις Φιλιππίνες είναι μάλλον συνηθισμένη, καθώς πολλοί φτωχοί Φιλιππινέζοι μετατρέπουν εγκαταλελειμμένους τάφους σε σπίτια, προκειμένου να μπορέσουν κάπου να ζήσουν...



Η κυβέρνηση της Μανίλα σκοπεύει να απομακρύνει εκατοντάδες ανθρώπους που ζουν σε νεκροταφεία σε όλη την πόλη και μάλιστα πριν την επερχόμενη Ημέρα των Ψυχών «All Souls' Day», ημέρα αφιερωμένη στους νεκρούς, κατά την οποία οι Καθολικοί επισκέπτονται τους τάφους των αγαπημένων τους προσώπων τιμώντας τη μνήμη τους.

Μία σύγχρονη Μήδεια

Μαχαίρωσε και έκαψε με οξύ το παιδί της




Η 25χρονη Iman Omar Yousef πριν λίγο καιρό επισκέφθηκε το αστυνομικό τμήμα της περιοχής της στη Βρετανία και ζήτησε να της βρούνε κάποιο κατάλυμα για να διαμείνει με την 3χρονη κόρη της γιατί κάποιοι απειλούσαν να μπουν στο σπίτι της. Οι αστυνομικοί όμως δεν βρήκαν κάτι και έτσι μητέρα και κόρη επέστρεψαν σπίτι τους.



Την επόμενη μέρα η Iman επισκέφθηκε τη μητέρα της η οποία ανησύχησε όταν είδε ότι το παιδί δεν είναι μαζί της.



Όταν τη ρώτησε που είναι η μικρή, απάντησε ότι τώρα πια βρίσκεται σε ένα ασφαλές μέρος. Αμέσως κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά και ειδοποίησε την αστυνομία. Οι ανησυχίες της επιβεβαιώθηκαν όταν οι αστυνομικοί βρήκαν το άψυχο σώμα της μικρής μέσα στο σπίτι της Iman μαχαιρωμένο και καμένο από οξύ.



Την δολοφονία την είχε διαπράξει η ίδια η Iman και αφού μαχαίρωσε τη μικρή προσπάθησε να εξαφανίσει το πτώμα καίγοντας το με οξύ. Μετά από εξέταση από ψυχιάτρους, διαπιστώθηκε ότι πάσχει από σχιζοφρένεια παρανοϊκού τύπου με οπτικές παραισθήσεις. Η οικογένειά της κατόπιν εορτής παραδέχθηκε ότι είχε παρατηρήσει κάποιες παράξενες συμπεριφορές όπως το να μιλάει μόνη της και να λέει ασυναρτησίες.

Ποιά περιοχή της Ελλάδας, φωτογραφήθηκε από το διάστημα

Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, στις 26 Ιουνίου 2010! Την ημέρα εκείνη ο ISS, βρισκόταν ακριβώς πάνω από την Κω και η λήψη έγινε τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος!


Αποτυπώνει τα διάφορα στρώματα της ατμόσφαιρας της υδρογείου μας, με τον ανατέλλοντα ήλιο να αχνοφαίνεται. Οπως ανακοίνωσε το Γήινο Παρατηρητήριο της NASA, όταν τη δημοσίευσε, σε αυτήν φαίνονται τα πολικά μεσοφορικά νέφη ή σε απλή γλώσσα τα νέφη που λάμπουν τη νύχτα, τα οποία φαίνονται στο λυκόφως.

Η διαστημική φωτογραφία θεωρείται "σπάνια" αφού συνήθως τα νέφη αυτά, λαμπυρίζουν από τον ήλιο όταν αυτός δύει. Οι αστροναύτες του ISS όμως κατάφεραν να απαθαντίσουν τον ανατέλλοντα ήλιο να ρίχνει τις ακτίνες του στα χαμηλά νέφη. Το αποτέλεσμα, απλώς τέλειο! Διαφωνείτε;

Νέα θεωρία για τον θάνατο των θυμάτων της Πομπηίας

Οι τελευταίες τους στιγμές!


Μια νέα έρευνα ηφαιστειολόγων από τη Νάπολη, υποστηρίζει ότι οι τελευταίες στιγμές των θυμάτων της Πομπηίας, δεν ήταν όπως μέχρι τώρα πιστεύαμε.

Σύμφωνα με το περιοδικό PLoS ONE, ο θάνατός των θυμάτων του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., πρέπει να ήταν ακαριαίος, αφού κυριολεκτικά ψήθηκαν από την απότομη και υπερβολική άνοδο της θερμοκρασίας.



Παρά το γεγονός ότι τα ίχνη της ηφαιστειακής δραστηριότητας είχαν προειδοποιήσει τους κατοίκους των δύο πόλεων για την επερχόμενη καταστροφή, οι ιστορικοί πιστεύουν ότι οι περισσότεροι δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο κάτω από τη στάχτη του ηφαιστείου. Ακόμα και σήμερα ο επισκέπτης της Πομπηίας, μπορεί να δει εκμαγεία από τα σώματα κάποιων θυμάτων ανάμεσα στα ερείπια (στη φωτογραφία).

Η κρατούσα μέχρι τώρα άποψη ήταν ότι ο θάνατός τους οφειλόταν στην ασφυξία που προκάλεσε η τέφρα και τα δηλητηριώδη αέρια της έκρηξης. Η νέα έρευνα όμως, έρχεται να δώσει μία διαφορετική εκδοχή! Σύμφωνα με αυτήν, η έκρηξη ανέβασε στους 250 C τη θερμοκρασία σε ακτίνα 10 χλμ. από το ηφαίστειο ενώ σε κοντινότερα σημεία αυτή θα έφθανε μέχρι και τους 600 C.

Η ραγδαία άνοδος σε τέτοια ύψη είναι ικανή να προκαλέσει το θάνατο στον άνθρωπο μέσα σε διάστημα δέκα δευτερολέπτων, κάτι που οδηγεί στην υπόθεση ότι οι άτυχοι κάτοικοι της Πομπηίας ψήθηκαν στην κυριολεξία λίγα λεπτά μετά την έκρηξη! Κι αν αυτό ακούγεται φρικιαστικό, οι ερευνητές βεβαιώνουν ότι μάλλον οι άτυχοι άνθρωποι δεν υπέφεραν όσο πιστευόταν μέχρι σήμερα, αφού όλα τελείωσαν πριν αντιληφθούν τι συνέβη!

Στο βίντεο που ακολουθεί, το Πανεπιστήμιο της Γενεύης (University og Geneva), έχει κάνει αναπαράσταση της πόλης και της ζωής στην Πομπηία πριν την καταστροφή:

Virtual Life in Pompeii

Η μορφή του Ιησού, μέσα στις φλόγες;

Ο 29χρονος βρετανός Rob Millist, δεν πίστευε στα μάτια του όταν αντίκρυσε τη μορφή του Ιησού μέσα στις φλόγες του τζακιού! Τρεις ακόμη άνθρωποι που ήταν αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν πως είδαν με τα μάτια τους το συμβάν!


Αμέσως ο Rob έτρεξε και έφερε τη φωτογραφική μηχανή του και απαθανάτισε το γεγονός. Ο ίδιος είναι βέβαιος πως πρόκειται για κάποιο θεϊκό μήνυμα! Στη φωτογραφία βλέπετε τη "μορφή" που έχει σχηματιστεί ανάμεσα στις φλόγες.

Το φαινόμενο της παρειδωλίας , δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ορκίζονται πως βλέπουν διάφορες μορφές μεσα στα σύννεφα, πάνω στα τζάμια, στους τοίχους , ακόμη και στο ... ψωμί του τοστ!

Άλλοτε εμφανίζεται η Παναγία ή ο Χριστός και άλλοτε ο... Έλβις ή ο Μάικλ Τζάκσον. Στην περίπτωση του Rob Millist, υπάρχει μία σημαντική λεπτομέρεια που γεννά αμφιβολίες: ο 29χρονος ασχολείται επαγγελματικά με την τεχνική επιμέλεια βίντεο

«Το Τρίγωνο του Διαβόλου» έδειξε το δρόμο στον Κολόμβο;

Πολλά είναι τα μυστήρια των θαλασσών που έχουν εξάψει την φαντασία ναυτικών και των αναγνωστών ανά τους αιώνες.




Οι Βερμούδες είναι η περιοχή που συνεχίζει μέχρι και σήμερα να προκαλεί αμείωτο ενδιαφέρον. Η λέξη-κλειδί του θρύλου είναι το "Τρίγωνο των Βερμούδων", ή αλλιώς το "Τρίγωνο του Διαβόλου".

Παρά τις επιστημονικές -ή όχι και τόσο επιστημονικές- αποδείξεις που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο θρύλος επιμένει: καράβια καταπίνονται, αεροπλάνα εξαφανίζονται, πυξίδες και ραντάρ τρελαίνονται.

Οι συντεταγμένες του Τριγώνου του Διαβόλου δεν είναι σαφείς. Οι «μαρτυρίες» εντοπίζουν τις κορυφές του τριγώνου στο Αρχιπέλαγος των Βερμούδων, στο Μαϊάμι και στο Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο.

Η «πατρότητα» του όρου «Τρίγωνο των Βερμούδων» ανήκει στο περιοδικό Argosy και τον αρθρογράφο V. Gaddis, ο οποίος πρωτοχρησιμοποίησε το «τοπωνύμιο». Αυτό ήρθε 14 χρόνια μετά από την πρώτη επίσημη αναφορά ειδησεογραφικού πρακτορείου για μυστηριώδεις εξαφανίσεις στην περιοχή, από το Associated Press και τον δημοσιογράφο E. Jones, το 1950.

Οι επόμενες δεκαετίες ήταν γεμάτες από υπερπαραγωγή βιβλίων και ταινιών, με θέμα «αληθινές» ιστορίες και ανεξήγητα περιστατικά.

Η πιο γνωστή ιστορία εξαφάνισης αεροσκαφών είναι αυτή της Πτήσης 19, κατά την οποία εκπαιδευτικά αεροσκάφη του αμερικανικού Ναυτικού έχασαν τον προσανατολισμό τους και εξαφανίστηκαν από τα ραντάρ. Το γεγονός αυτό ήταν και η αφορμή για τη γνωστή ταινία «Στενές επαφές τρίτου τύπου», στην οποία υπονοείται ότι οι αμερικανοί αεροπόροι απήχθηκαν από εξωγήινους.

Ας έρθουμε όμως στο σήμερα. Υπάρχουν αναφορές και στη δική μας δεκαετία για εξαφανίσεις αεροσκαφών. Το Νοέμβριο του 2003, τον Ιούνιο του 2005 και τον Απρίλιο του 2007 χάθηκαν τρία αεροσκάφη τύπου Piper για άγνωστες αιτίες. Το πρώτο εξαφανίστηκε πάνω από τις Μπαχάμες, το δεύτερο μεταξύ του Treasure Cay και του Fort Pierce, ενώ το τρίτο κοντά στα νησιά Μπέρι. Συχνά-πυκνά επίσης αναφέρονται περιστατικά εμφάνισης περίεργων λάμψεων, που παραπέμπουν σε τι άλλο; Μα φυσικά σε UFO. Η τελευταία τέτοιου είδους αναφορά καταγράφηκε στις 13 Οκτωβρίου του 2010.

Οι συμπαθείς ή υποχθόνιοι εξωγήινοι, αναλόγως με την ιστορία, κατηγορούνται σε πολλές περιπτώσεις ως υπαίτιοι της αταξίας του Τριγώνου. Άλλες «εξηγήσεις» αναφέρουν ότι το Τρίγωνο αποτελεί πέρασμα σε άλλη διάσταση, ότι ο χωροχρόνος συμπιέζεται και δημιουργεί επίγειες μαύρες τρύπες, που πετούν ό,τι ρουφήξουν σε κάποιον παράλληλο κόσμο.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Αύγουστο, έρχεται να δώσει επιστημονική χροιά στα ανεξήγητα φαινόμενα. Σύμφωνα με την έρευνα του καθηγητή Ωκεανογραφίας του πανεπιστημίου της Μελβούρνης, Joseph Monaghan, κάτω από τον πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού στην περιοχή του Διαβολικού Τριγώνου, βρίσκονται τεράστια αποθέματα μεθανίου. Ασθενείς σεισμικές δονήσεις είναι πιθανό να απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες του αερίου, δημιουργώντας «κενά» στη θάλασσα και παρασύροντας όποιο πλοίο ή αεροπλάνο τυγχάνει να βρίσκεται στην περιοχή. «Το μεθάνιο σε μεγάλα βάθη είναι υγροποιημένο και υπό πίεση. Όταν όμως βρει μια οδό διαφυγής και αρχίσει την άνοδό του προς την επιφάνεια της θάλασσας μετατρέπεται σε αέριο που διαστέλλεται γεωμετρικά. Όποιο πλοίο βρεθεί στο σημείο, χάνει κυριολεκτικά το νερό από κάτω του, με αποτέλεσμα να βυθιστεί χωρίς να αφήσει ίχνη. Το ίδιο συμβαίνει και με όποια αεροσκάφη πετούν πάνω από την περιοχή, που χάνουν την στήριξή τους και συντρίβονται στο κενό που αφήνει από κάτω της η φυσαλίδα - δολοφόνος», εξηγεί ο καθηγητής.

Βέβαια, αυτή η θεωρία δεν εξηγεί γιατί «τρελαίνονται» οι πυξίδες. Το Τρίγωνο των Βερμούδων είναι το δεύτερο μέρος πάνω στην Γη, όπου οι πυξίδες δεν δείχνουν προς τον Βορρά. Το φαινόμενο αυτό λέγεται «απόκλιση πυξίδας». Η δεύτερη περιοχή όπου συμβαίνει το φαινόμενο είναι η «Θάλασσα του Διαβόλου» στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ακόμα και ο Χριστόφορος Κολόμβος έπεσε θύμα του Τριγώνου. Πηγές θέλουν να γράφει στα απομνημονεύματά του ότι στην εν λόγω περιοχή η πυξίδα συμπεριφερόταν περίεργα, ενώ ένα φως υπερυψωνόταν πάνω από τη θάλασσα. Μήπως καθοδήγησαν τον Κολόμβο οι εξωγήινοι για να ανακαλύψει την Αμερική;

Δεν ξέρουμε να σας πούμε. Μπορείτε να διαλέξετε την εξήγηση που σας ταιριάζει και αν θέλετε, να συνεχίσετε να συναρπάζεστε από τους σύγχρονους ναυτικούς μύθους.

Μωρό – βάτραχος γεννήθηκε στο Νεπάλ!

Το μωρό γεννήθηκε στο Νεπάλ και πέθανε μισή ώρα μετά τη γέννηση του.




Ο πατέρας του το τοποθέτησε μέσα σε μια... κατσαρόλα και το έδειχνε στους κατοίκους του χωριού!







Ο Nir Bahadur, ο πατέρας, είπε ότι δεν αισθάνεται καμία τύψη για το θάνατο του νεογέννητου μωρό του.



«Είμαι ευτυχής που δεν συνέβη τίποτε στη γυναίκα μου» , δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΟΙ ΡΟΖ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ ΜΟΝΤΕΛOY ΧΡΥΣΑΣ ΠΟΥΡΣΑΝΙΔΟΥ, Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΡΙΚ «ΤΡΕΙΣ ΚΙ Ο ΚΟΚΟΣ»

Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε το μοντέλο Χρύσα Πουρσανίδου σε τουρίστες γνωστού ξενοδοχείου του νησιού μας, αλλά και σε εμάς, όταν, κατά την διάρκεια φωτογράφησης για γνωστή κυπριακή εταιρεία για τσάντες και αξεσουάρ, έβγαζε τα ρούχα της μπροστά σε όλους. Το πανέμορφο μοντέλο δεν ενοχλήθηκε καθόλου από την παρουσία των υπόλοιπων θαμμώνων του ξενοδοχείου, οι οποία στήθηκαν στα μπαλκόνια τους και απολάμβαναν το θέαμα με κάποιους να την χειροκροτούν στο τέλος φωνάζοντας της πως είναι κουκλάρα. Την γοητευτική Χρύσα Πουρσανίδου μέσα στο Νοέβριο, μετά από συμφωνία που έκανε ο μάνατζερ της Κώστας Γαλάτης, θα την απολαμβάνουμε σε γκεστ εμφάνιση στην τηλεοπτική σειρά του ΡΙΚ «Τρείς κι ο κόκος». Ελπίζουμε εκεί να μην πάθει κανένα εγκεφαλικό η παραγωγή. Άλλωστε η πανέμορφη Χρύσα δεν είναι μόνη αλλά αντίθετα είναι αρκετά ερωτευμένη με τον επιχειρηματία Γιώργο Βορρέα.






















..




ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ...




Το ηφαίστειο σκότωσε τον φύλακά του(ΒΙΝΤΕΟ)

ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ


Ο «πνευματικός φύλακας» του ηφαιστείου Μεράπι είναι ένα από τα 25 θύματα της έκρηξής του. Βρέθηκε ανάμεσα στα αποκαΐδια του σπιτιού του, τέσσερα χιλιόμετρα από την κορυφή του βουνού, κάτω από ένα στρώμα στάχτης. Εϊχε αφιερώσει τη ζωή του στον κατευνασμό του ηφαιστείου.



Ο 80χρονος φύλακας του ηφαιστείου βρέθηκε γονατισμένος σαν σε στάση προσευχής, σαν να προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να κατευνάσει την οργή του ηφαιστείου, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Στο πλευρό του βρέθηκε το σώμα του δημοσιογράφου που είχε σπεύσει να τον παρακαλέσει να φύγει, υπακούοντας τη διαταγή εκκένωσης που είχαν εκδώσει οι αρχές. Αλλά ο Μαριζάν αρνήθηκε. «Καλύτερα να μείνω εδώ και να προσευχηθώ», απάντησε ο γέρος, σύμφωνα με τον Ταουφίκ, έναν διασώστη που τον επισκέφθηκε πριν από την έκρηξη.



Ο μπαχ (παππούς) Μαριζάν ήταν ένα εξαιρετικά σεβαστό πρόσωπο στην Ιάβα.



Είχε ορισθεί τοποτηρητής των παραδόσεων και των εθίμων που συνδέονται με το Μεράπι, από τον Χαμνγκουμπουόνο IX, τον προηγούμενο σουλτάνο της Γιογκιακάρτα, της μεγάλης πόλης που βρίσκεται στους πρόποδες του ηφαιστείου.



Ηγείτο κάθε χρόνο της τελετής του Λαμπουχάν, κατά τη διάρκεια της οποίας γίνονταν προσφορές προς το ηφαίστειο για να ενισχυθεί η σύνδεση ανάμεσα στο παλάτι του σουλτάνου και τον κόσμο των πνευμάτων που κατοικεί στο Μεράπι.



Οι προλήψεις είναι σημαντικές στους κατοίκους της Ιάβας, οι οποίοι είναι στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι, αλλά η πίστη τους συνδυάζει την πίστη στον Αλλάχ μαζί με στοιχεία από τις παλαιότερες θρησκείες, τον ανιμισμό, τον βουδισμό, τον ινδουισμό.



Κατά τη διάρκεια προηγούμενης έκρηξης, ο Μαριζάν είχε ανέβει μέχρι σχεδόν τον κρατήρα για να διαλογιστεί επί δύο ημέρες, παρά τα ποτάμια της λάβας και τα πυκνά σύννεφα καπνού.



Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι ζουν στις πλαγιές του ηφαιστείου, παρακολουθούν τις μεταστροφές της διάθεσής του και τις αποδέχονται γιατί τους προσφέρει εξαιρετικά εύφορη γη για να καλλιεργούν φρούτα και λαχανικά.



«Για μας ο Μαριζάν ήταν τόσο σημαντικός, όσο και το Μεράπι. Τώρα που δεν είναι πια εδώ, ποιος θα φροντίζει το ηφαίστειο;. Τι θα γίνει εάν εκραγεί πάλι;» αναρωτιέται ο Ουάντο, ένας 56χρονος αγρότης.



Δείτε βίντεο

Indonesia buried in ash after volcano Merapi eruption

Η φιλία κάνει καλό, στην υγεία

Σύμφωνα με αρκετές έρευνες, η συνεχής κοινωνική επαφή δεν ωφελεί μόνο την ψυχική αλλά και τη σωματική μας υγεία. Με βάση αξιόπιστα στοιχεία μάλιστα, οι άνθρωποι που έχουν φίλους είναι πιθανό να ζήσουν περισσότερο σε...


σχέση με τους ανθρώπους χωρίς φίλους.

Αν και το «γιατί» παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα άτομα που έχουν περισσότερους φίλους πιθανόν να προσέχουν περισσότερο τον εαυτό τους, καθώς αναπτύσσουν μια αίσθηση υποχρέωσης απέναντι σε αυτούς που αγαπούν. Η αξία της φιλίας για την υγεία μας πάντως έχει μπει στο «μικροσκόπιο» πολλών επιστημόνων με πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Φιλία και γυναικείο στρες

Οι τακτικές συναντήσεις με τις φίλες τους μπορούν γενικά να ανακουφίσουν σημαντικά τις γυναίκες από το στρες που βιώνουν στην καθημερινή τους ζωή. Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έδειξε ότι όταν οι γυναίκες έχουν στρες έχουν την τάση να θέλουν να βρεθούν με τις φίλες τους, γεγονός που δεν ισχύει -τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό- για τους άντρες. Το αξιοσημείωτο ωστόσο είναι ότι μετά την επαφή με τις φίλες τους τα επίπεδα του στρες φαίνεται ότι μειώνονται σημαντικά.

Η φιλία αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα αναδεικνύει τη σημασία των φιλικών σχέσεων για την υγεία, την ευημερία και τελικά για τη διάρκεια ζωής κάποιου. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Brigham Young της Γιούτα εκτιμούν ότι η ύπαρξη φίλων ισοδυναμεί από άποψη υγείας με το κόψιμο του τσιγάρου, ενώ μπορεί να παρέχει μεγαλύτερα οφέλη και από την άσκηση. Εκτιμάται αντίθετα ότι η απουσία τους ισοδυναμεί με το να καπνίζει κανείς περίπου μισό πακέτο τσιγάρα τη μέρα ή ακόμα και με το να είναι αλκοολικός.

Η φιλία προστατεύει

Έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε ότι οι γυναίκες που έχουν φίλες έχουν λιγότερες πιθανότητες να έχουν σωματικές ενοχλήσεις όσο μεγαλώνουν και λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος. Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι οι φιλικές επαφές ενδέχεται να χαμηλώνουν την πίεση, να βελτιώνουν τον καρδιακό ρυθμό και να κρατούν χαμηλά ακόμα και τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Φίλοι: Ο καλύτερος ψυχολόγος

Πολλές είναι οι έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι οι κοινωνικές επαφές και η ύπαρξη έμπιστων φίλων στη ζωή μας πιθανόν να αποτελούν ασπίδα προστασίας για την κατάθλιψη. Η κοινωνική απομόνωση ή κοινωνική απόσυρση εξάλλου είναι γνωστό ότι αποτελούν συμπτώματα που μπορεί να συνδέονται με κατάθλιψη. Το σίγουρο είναι πάντως ότι οι φίλοι μπορεί να παίξουν ακόμα και το ρόλο του ψυχολόγου, αφού αποδεικνύεται ότι η ανακούφιση που παίρνει κανείς όταν μοιράζεται έγνοιες και προβληματισμούς είναι σημαντική και άμεση.



Φλώρα Κασσαβέτη

Κούνημα των γοφών και γυναικεία γονιμότητα!

Όλοι μας γοητευόμαστε από ένα γυναικείο κορμί που κουνάει τους γοφούς του όταν περνάει από μπροστά μας. Αυτό όμως μεταφράζεται απαραίτητα σε ερωτικό κάλεσμα;


Από τη εποχή της Μέριλιν μέχρι την...

κυριαρχία των supermodels, το κούνημα των γοφών έχει επικρατήσει στις προτιμήσεις των αντρών, αυξάνοντας τη… λίμπιντο. Οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να αποκωδικοποιήσουν τα μυστικά του γυναικείου περπατήματος και σύμφωνα με μία τελευταία έρευνα, οι… κουνιστοί γοφοί δεν «επιθυμούν» απαραίτητα να εντυπωσιάσουν το αντίθετο φύλο.



Ένα σέξι περπάτημα δεν υπονοεί πάντα ότι η γυναίκα είναι έτοιμη για όλα. Στην πραγματικότητα η νέα μελέτη αναφέρει ότι ο τρόπος που περπατάει μια γυναίκα αλλάζει ανάλογα με τον κύκλο της περιόδου της. Περιέργως, το περπάτημα αυτό γίνεται όλο και πιο προκλητικό τις ημέρες που είναι λιγότερο γόνιμη κι ορεξάτη.Οπότε το περπάτημα μιας γυναίκας είναι απλά ένα τέχνασμα για να διώξει τους ανεπιθύμητους και να καλέσει τους κατάλληλους. Αν μοστράρει έντονα τον εαυτό της και τις καμπύλες της όταν είναι σε ωορρηξία, τότε κινδυνεύει να μείνει έγκυος από κάποιον μη επιθυμητό. Η Meghan Provost του Πανεπιστημίου Queen’s του Οντάριο υποστηρίζει ότι έτσι οι γυναίκες αναπτύσσουν ένα διαφορετικό κώδικα, ο οποίος μπερδεύει τους άντρες σχετικά με τις ορέξεις τους.



Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, οι διαστάσεις των γοφών και της μέσης παίζουν μεγάλο ρόλο στο ερωτικό παιχνίδι και στην αντικειμενική γοητεία μιας γυναίκας. Η τέλεια αναλογία είναι η λεπτή μέση και η λίγο ανοιχτή λεκάνη. Ιδανική πχ. θα ήταν μια γυναίκα με μέση 65 εκατοστά και γοφούς 85 με 90 εκατοστά. Άλλες έρευνες ωστόσο υποστηρίζουν ότι δεν είναι τόσο απλό όσο μια μαθηματική πράξη. Η Dr Provost και η ομάδα της έντυσαν με ειδικά κοστούμια κάποιες εθελόντριες, έτσι ώστε να μπορούν να καταγράψουν στον υπολογιστή την ακριβή κίνηση των γοφών τους. Επίσης, μάζεψαν δείγμα από το σάλιο τους για να αναλύσουν το επίπεδο της γονιμότητας στο οποίο βρίσκονταν τη δεδομένη περίοδο.



Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

Εκείνες που βρίσκονταν σε ωορρηξία διέγραφαν μικρότερες κινήσεις με τους γοφούς τους και τα γόνατα τους ήταν σε κοντινή απόσταση το ένα με το άλλο. Ύστερα, 40 άντρες έπρεπε να δουν τα βιντεάκια με το περπάτημα των γυναικών αυτών και να βαθμολογήσουν τη σεξουαλικότητα της κάθε μιας. Παραδόξως, αυτές που πήραν την υψηλότερη βαθμολογία ήταν οι λογότερο γόνιμες. Η Dr Provost εξεπλάγην με τα αποτελέσματα της έρευνάς της και επανέλαβε το πείραμα αυτό με άλλα δύο γκρουπ αντρών. Κατά ένα περίεργο τρόπο το άλλο γκρουπ έδωσε αντίθετες απαντήσεις, προτιμώντας εκείνες που βρίσκονταν σε γόνιμη φάση.Οι στριπτιζέζ π.χ. κερδίζουν περισσότερα tips όταν βρίσκονται στη γόνιμη τους περίοδο. Βέβαια αυτό δε σημαίνει κάτι απαραίτητα γιατί οι άντρες γοητεύονται από τις εκφράσεις των προσώπων τους και τη μυρωδιά τους, παρά από το κούνημα των γοφών τους.



Αυτό που υποδεικνύει η έρευνα της Dr Provost είναι ότι το γυναικείο φύλλο έχει ένα γερό όπλο στα χέρια του, ή μάλλον… στους γοφούς του. Μια γυναίκα μπορεί να διαφημίσει τη σεξουαλικότητα και τη γονιμότητα της μόνο σε αυτούς που την ενδιαφέρουν και να στείλει λανθασμένα σημάδια στους ανεπιθύμητους

Γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε το θάνατό μας;

Σχεδόν καθένας έχει την τάση να φαντάζεται ότι ο νους θα εξακολουθεί να υπάρχει μετά τον θάνατο του σώματος. Ακόμα και οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι ο νους παύει να υπάρχει κατά τον θάνατο, εμφανίζουν αυτού του τύπου τη...


δικαιολόγηση για ψυχολογική συνέχεια όπως δείχνουν κάποιες έρευνες. Εκτός από το να είναι ένα παραπροϊόν της θρησκείας ή ένα καταφύγιο ψυχολογικής ασφάλειας, τέτοιες πεποιθήσεις προέρχονται από την βαθύτερη φύση της συνείδησής μας.



Καθένας αναρωτιέται πως και από πού προήλθε.

Καθένας αναρωτιέται για το που θα πάει όταν όλα θα τελειώσουν.

Αλλά κανένας δεν ξέρει στα σίγουρα και έτσι όλα είναι το...

ίδιο για μένα.

Νομίζω, θα αφήσω απλά το μυστήριο να υπάρχει.





Everybody's wonderin' what and where they all came from.

Everybody's worryin' 'bout where they're gonna go when the whole thing's done.

But no one knows for certain and so it's all the same to me.

I think I'll just let the mystery be.



Θα μας φαίνεται ίσως το ίδιο αλλόκοτο το ότι νιώθουμε προδιατεθειμένοι να γείρουμε το κεφάλι μας συμφωνώντας στον πικρόγλυκο υπαινιγμό που εκφράζουν τα λόγια του παραπάνω ιρλανδικού τραγουδιού, του ταπεινού αυτού παιάνα για το μεταθανάτιο μυστήριο.



Στην πραγματικότητα, το πραγματικό μυστήριο είναι το γιατί είμαστε τόσο πεπεισμένοι για το ότι η ερώτησή μας, που θα πάμε 'όταν όλα θα τελειώσουν', αποτελεί ένα μυστήριο. Άλλωστε, ο εγκέφαλος είναι σαν οποιοδήποτε άλλο όργανο: ένα τμήμα του φυσικού μας σώματος. Και ο νους είναι η λειτουργία που επιτελεί ο εγκέφαλος, είναι πιο πολύ ένα ρήμα παρά ένα ουσιαστικό. Γιατί λοιπόν αναρωτιόμαστε για το που θα πάει ο νους μας όταν το σώμα θα πεθάνει; Δεν θα έπρεπε να μας είναι προφανές ότι και ο νους θα πεθάνει;



Υπάρχουν ωστόσο άνθρωποι σε κάθε πολιτισμό που πιστεύουν στη μεταθανάτια ζωή κάποιου είδους, ή το λιγότερο, δεν είναι καθόλου σίγουροι για το τι συμβαίνει με το νου μετά τον θάνατο. Και τέτοιες μη λογικές πεποιθήσεις, αντί ή εκτός από το να είναι προϊόντα της θρησκείας ή να μας προφυλάσσουν από τον τρόμο της ανυπαρξίας, αποτελούν ένα αναπόφευκτο παραπροϊόν της αυτοσυνείδησης. Γιατί δεν έχουμε ποτέ βιώσει το να μην έχουμε συνείδηση, εφόσον η συνείδηση προϋποθέτει το να βιώνει κανείς κάτι, δεν μπορούμε να φανταστούμε πως μοιάζει το να είναι κανείς πεθαμένος. Κι εκεί βρίσκεται το πρόβλημα.



Η κοινή θέαση για τον θάνατο ως ένα μεγάλο μυστήριο συνήθως αψηφάται σαν μια συναισθηματικά φορτισμένη επιθυμία να πιστέψουμε ότι ο θάνατος δεν είναι το τέλος της πορείας μας. Και πράγματι, μια διαπρεπής σχολή έρευνας στην κοινωνική ψυχολογία που καλείται Θεωρία Διαχείρισης Τρόμου (Terror Management Theory) ισχυρίζεται πως οι μεταθανάτιες πεποιθήσεις, όπως επίσης λιγότερο προφανείς πεποιθήσεις, συμπεριφορές και νοοτροπίες, υπάρχουν για να κατευνάσουν αυτό που σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν παραλυτικό άγχος για την ανυπαρξία του εγώ.



Για τους συνηγόρους αυτής της θεωρίας, διαθέτουμε ένα μυστικό οπλοστάσιο ψυχολογικών αμυνών που είναι σχεδιασμένες να κρατούν κρυφό στο ντουλάπι το άγχος που έχουμε για τον θάνατο. Ακόμα και το παρόν άρθρο θα μπορούσε να θεωρηθεί από τους θιασώτες αυτής της θεωρίας ως μια άσκηση συμβολικής αθανασίας, για να διατηρηθούν οι ιδέες που εκφράζει στην αιωνιότητα ως υποκατάστατο της αθανασίας του βιολογικού οργανισμού που το συνέθεσε.



Ωστόσο, ένας μικρός αριθμός από ερευνητές επιχειρηματολογούν ότι η εξέλιξη της αυτοσυνείδησης έχει θέσει ένα διαφορετικού είδους πρόβλημα στο σύνολό του. Σύμφωνα με τη θέση αυτή, οι πρόγονοί μας υπέφεραν από την ακλόνητη ψευδαίσθηση ότι οι νόες τους ήταν αθάνατοι και ακριβώς αυτόν τον τεράστιο παραλογισμό έχουμε κληρονομήσει από εκείνους. Κάθε ξεχωριστό ανθρώπινο ον, εξαιτίας της εξελιγμένης γνωσιακής του αρχιτεκτονικής, έχει πρόβλημα στο να συλλάβει εννοιολογικά την ψυχολογική του ανυπαρξία.

Περίεργα αθάνατος



Το πρόβλημα ισχύει ακόμα και σε εκείνους που ισχυρίζονται ότι δεν πιστεύουν στη μεταθανάτια ζωή. Όπως έγραψε ο φιλόσοφος και ιδρυτής του Κέντρου για τον Νατουραλισμό (Center for Naturalism) Thomas W. Clark σε άρθρο του για το περιοδικό Humanist το 1994:



Εδώ... είναι το πώς βλέπουμε το όλο ζήτημα: Όταν πεθαίνουμε, αυτό που έπεται είναι το τίποτα. Ο θάνατος είναι μια άβυσσος, μια μαύρη τρύπα, το τέλος της εμπειρίας. Είναι μια αιώνια ανυπαρξία, η οριστική εξάλειψη της ύπαρξης. Κι εδώ, σε ένα καρυδότσουφλο, βρίσκεται το λάθος που περιλαμβάνεται στη θέαση αυτή: το ότι την αφαίρεση της ανυπαρξίας, την κάνουμε μια θετική κατάσταση ή ποιότητα (για παράδειγμα, αυτή της 'μαυρότητας') και μετά τοποθετούμε το άτομο μέσα σ' αυτήν μετά τον θάνατο, έτσι ώστε με κάποιον τρόπο να πέσουμε στην ανυπαρξία και να παραμείνουμε εκεί αιώνια.



Λάβετε υπόψη το κάπως μακάβριο γεγονός, πως ποτέ δε θα μάθετε ότι είσαστε πεθαμένος. Μπορεί να νιώσετε τον εαυτό σας να γλιστράει μακριά, αλλά δεν μοιάζει σαν να πρόκειται να υπάρχει ένα 'εγώ' εκεί γύρω που θα έχει τη δυνατότητα να εξακριβώσει όλα όσα συμβαίνουν με την ανυπαρξία σας. Ας υπενθυμίσουμε εδώ, πως χρειάζεται ένας εν λειτουργία εγκεφαλικός φλοιός για να φιλοξενήσει οποιουδήποτε είδους γνωσιακή διαδικασία, συμπεριλαμβανομένου και του γεγονότος ότι έχετε πεθάνει και εφόσον θα έχετε πεθάνει ο φυσικός σας εγκέφαλος δεν μπορεί να παράγει τίποτε. Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2007 στο περιοδικό Synthese, ο φιλόσοφος του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, Shaun Nichols το έθεσε κάπως έτσι: Όταν προσπαθώ να φανταστώ την ατομική μου μη ύπαρξη πρέπει να φανταστώ πως αντιλαμβάνομαι ή γνωρίζω για τη μη ύπαρξή μου. Καθόλου περίεργο το ότι εδώ υπάρχει ένα πρόσκομμα!



Αυτή η παρατήρηση ίσως να μην ακούγεται σαν κάποια μεγάλη αποκάλυψη, αλλά ίσως αυτό ισχύει για όποιον δεν έχει σκεφτεί τι πραγματικά σημαίνει, το οποίο είναι πως η θνητότητα του καθενός από εμάς είναι ένα γεγονός που αναφέρεται και αφορά σε πρώτο πρόσωπο, είναι δηλαδή ένα συμβάν που αφορά στο υποκείμενο. Αυτό είναι το πρόσκομμα που έκανε τον συγγραφέα Wolfgang von Goethe να σημειώσει, όπως λέγεται, ότι καθένας κουβαλάει την απόδειξη της δικής του αθανασίας μέσα στον εαυτό του.



Ακόμα και όταν θέλουμε να πιστέψουμε ότι ο νους μας τελειώνει με τον θάνατο, είναι πραγματικά δύσκολο να το σκεφτούμε με αυτόν τον τρόπο. Μια έρευνα που δημοσίευσε ο συγγραφέας του παρόντος άρθρου (Jesse Bering) το 2002 στο περιοδικό 'Journal of Cognition and Culture' (Περιοδικό για τη Νόηση και τον Πολιτισμό) αποκαλύπτει ότι η ψευδαίσθηση της αθανασίας λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό στους νόες των προπτυχιακών φοιτητών που ρωτήθηκαν μια σειρά από ερωτήσεις αναφορικά με τα ψυχολογικά χαρίσματα ενός πεθαμένου ατόμου.



Ο Richard, είπε ο Jesse Bering στους φοιτητές, σκοτώθηκε ακαριαία όταν το όχημά του σφηνώθηκε σε έναν στύλο. Οι συμμετέχοντες διάβασαν μια διήγηση που αφορούσε τη νοητική κατάσταση του Richard ακριβώς πριν γίνει το ατύχημα και στη συνέχεια ρωτήθηκαν για το εάν ο άντρας, τώρα που ήταν νεκρός, διατηρούσε την δυνατότητα να βιώνει νοητικές καταστάσεις. Εξακολουθεί ο Richard να σκέφτεται τη γυναίκα του; ρώτησε τους φοιτητές. Εξακολουθεί να νιώθει τη γεύση της μέντας που έτρωγε ακριβώς λίγο πριν πεθάνει; Θέλει να είναι ζωντανός;



Τα βλέμματα που εισέπραξε ο ερευνητής ήταν περίεργα, εφόσον προφανώς δεν είναι πολλοί οι άνθρωποι που σταματούν για να σκεφτούν αν οι ψυχές σιχαίνονται τις άσχημες γεύσεις, αν νιώθουν πόθο ή αν παθαίνουν πονοκέφαλο. Ωστόσο, οι περισσότεροι έδωσαν απαντήσεις που είναι ενδεικτικές της πεποίθησης και δικαιολόγησης για ψυχολογική συνέχεια, στις οποίες φαντάστηκαν τον νου του Richard να εξακολουθεί να λειτουργεί παρά τον θάνατό του. Το εύρημα αυτό δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη δεδομένου ότι, σε μια ξεχωριστή κλίμακα, οι περισσότεροι συμμετέχοντες έθεσαν τον εαυτό τους στην κατηγορία αυτών που έχουν πίστη για κάποιου είδους μεταθανάτιο ζωή.



Αυτό όμως που ήταν εντυπωσιακό ήταν το ότι πολλοί συμμετέχοντες που είχαν ταυτοποιήσει τους εαυτούς τους ως έχοντες 'εξαλειπτικές' πεποιθήσεις (είχανε σημειώσει το κουτάκι που έγραφε Αυτό που πιστεύουμε ως 'η ψυχή' ή η συνειδητή προσωπικότητα ενός ατόμου, παύει οριστικά όταν το σώμα πεθαίνει) περιστασιακά έδωσαν απαντήσεις που ήταν σύμφωνες με την ψυχολογική συνέχεια. Το τριάντα τρία τοις εκατό των απαντήσεων των οπαδών του εξαλειπτικού υλισμού πρόδωσε τις κρυμμένες τους δικαιολογήσεις για το ότι τα συναισθήματα και οι επιθυμίες επιβιώνουν μετά τον θάνατο. Ένα ακόμα τριάντα έξι τοις εκατό από τις απαντήσεις τους που δικαιολογούσε την ψυχολογική συνέχεια, σχετιζόταν με νοητικές καταστάσεις αναφορικά με τη γνώση, όπως η ικανότητα για μνήμες, πεποιθήσεις ή γνώσεις. Ένας ιδιαίτερα παθιασμένος θιασώτης του εξαλειπτικού υλισμού σκέφτηκε πως όλες οι ερωτήσεις ήταν γελοίες, το ίδιο και εκείνος που τις έθεσε. Ωστόσο, τόνισε ότι και βέβαια ο Richard γνωρίζει ότι έχει πεθάνει γιατί δεν υπάρχει μεταθανάτια ζωή και ο Richard το συνειδητοποίησε με τον θάνατό του.



Γιατί είναι λοιπόν τόσο δύσκολο να συλλάβουμε την ανυπαρξία; Σύμφωνα με τη γνώμη του συγγραφέα, που την ονομάζει 'υπόθεση της περιορισμένης προσομοίωσης' (simulation constraint hypothesis), στην προσπάθειά μας να φανταστούμε πως είναι το να είμαστε πεθαμένοι επικαλούμαστε το υπόβαθρο που έχουμε από τα συνειδητά βιώματά μας, γιατί έτσι προσεγγίζουμε τα περισσότερα νοητικά πειράματα. Αλλά ο θάνατος δεν μοιάζει με τίποτε από όσα έχουμε ποτέ βιώσει. Γιατί ποτέ δεν έχουμε υπάρξει συνειδητά χωρίς συνείδηση, ακόμα και οι καλύτερες προσομοιώσεις που κάνουμε για την πραγματική ανυπαρξία δεν είναι αρκετά καλές.



Ακόμα και για όσους δεν πιστεύουν στη μεταθανάτια ζωή, μοιάζει σα να κοιτάνε σε ένα δωμάτιο γεμάτο με καθρέφτες, αλλά αντί να γίνονται μάρτυρες ενός οπτικού τρυκ, έρχονται αντιμέτωποι με νοητικές αντηχήσεις της υποκειμενικής εμπειρίας. Στην ομιλία του ισπανού φιλόσοφου Miguel de Unamuno το 1913 με τίτλο 'Η τραγική Έννοια της Ζωής' (The Tragic Sense of Life), μπορεί κανείς σχεδόν να δει τον συγγραφέα να τραβάει τα μαλλιά του με προσήλωση σ' αυτό ακριβώς το γεγονός. Προσπάθησε να νιώσεις τη συνείδησή σου με την αναπαράσταση της μη συνείδησης, γράφει, και θα αντιληφθείς το πόσο απίθανο είναι αυτό. Η προσπάθεια να κατανοήσεις κάτι τέτοιο προκαλεί την πιο ζαλιστική ναυτία.



Ίσως απαντήσετε, για στάσου. Μήπως ο Unamuno ξεχνάει κάτι; Σίγουρα έχουμε εμπειρία της ανυπαρξίας. Κάθε νύχτα, όταν βρισκόμαστε σε ύπνο δίχως όνειρα. Αλλά θα κάνατε λάθος σ' αυτήν την υπόθεση. Ο Thomas W. Clark το θέτει κάπως έτσι: Μπορεί περιστασιακά να έχουμε την εντύπωση του ότι βιώνουμε ή υφιστάμεθα μια περίοδο μη συνειδητότητας, αλλά, βέβαια, αυτό είναι απίθανο. Αυτή η ανυπαρξία της συνείδησης δεν μπορεί να είναι μια πραγματικότητα που έχει βιωθεί.



Εάν η ψυχολογική αθανασία αναπαριστά τον διαισθητικό και φυσικό τρόπο για να σκεφτόμαστε για τον θάνατο, τότε πιθανότατα θα έπρεπε να περιμένουμε τα νεαρά παιδιά να είναι προδιατεθειμένα να σκέφτονται με τη λογική αυτή. Πολλά παιδιά σε μικρή ηλικία μπορεί να έχουν δει το αγαπημένο τους κατοικίδιο να έχει πεθάνει και θα το έχουν ίσως θάψει σε κάποιο σημείο στον κήπο. Μπορεί να σκέφτονται πως το ζωάκι μπορεί να σκεφτεί και καταλαβαίνει πόσο το αγαπούσανε και το ότι εξακολουθεί να υπάρχει δεν είναι κάτι που το έμαθαν από τους γονείς τους. Ο Gerald P. Koocher, τέως πρόεδρος της Αμερικάνικης Ψυχολογικής Ένωσης (American Psychological Association APA) είχε ρωτήσει σε μια έρευνα το 1973, που δημοσιεύτηκε στο Developmental Psychology, παιδιά με ηλικία μεταξύ έξι και δεκαπέντε ετών, σχετικά με το τι συμβαίνει όταν κάποιος πεθαίνει. Πολλές από τις απαντήσεις που πήρε βασιζόντουσαν στις καθημερινές εμπειρίες για να περιγράψουν τον θάνατο, με αναφορές στον ύπνο, στην αίσθηση γαλήνης, ή απλά στο να είναι κάποιος πολύ ζαλισμένος.

Αποσύνδεση νου και σώματος



Αλλά η έρευνα του Koocher δεν αναφέρει για το από πού προέρχονται τέτοιες ιδέες. Η υπόθεση Simulation Constraint θεωρεί πως αυτού του είδους η σκέψη είναι έμφυτη και δεν είναι αποτέλεσμα μάθησης. Ευτυχώς, αυτή η υπόθεση είναι διαψεύσιμη (σύμφωνα με τον φιλόσοφο της επιστήμης Carl Popper, μια υπόθεση, πρόταση ή θεωρία είναι επιστημονική, μονάχα εφόσον είναι διαψεύσιμη, δηλαδή είναι δυνατόν να διαψευσθεί από κάποια παρατήρηση ή πείραμα). Εάν οι πεποιθήσεις για τη μεταθανάτιο ζωή αποτελούν ένα προϊόν πολιτισμικής κατήχησης, με τα παιδιά να προσλαμβάνουν τις ιδέες αυτές μέσα από τις θρησκευτικές διδασκαλίες, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή να πληροφορούνται από την οικογένεια και τους φίλους τους, τότε κάποιος θα προέβλεπε λογικά πως η λογική της ψυχολογικής συνέχειας θα μειωνόταν με το πέρασμα του χρόνου. Εκτός από το να γίνονται πιο ενήμερα για τη δική τους θνητότητα, τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν μια μεγαλύτερη περίοδο έκθεσης στην έννοια της μεταθανάτιας ζωής.



Στην πραγματικότητα, πρόσφατες έρευνες δείχνουν το αντίθετο μοτίβο ανάπτυξης. Σε μια έρευνα του 2004 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Αναπτυξιακή Ψυχολογία (Developmental Psychology), ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου Atlantic της Φλόριντα, David F. Bjorklund και ο Jesse Bering (συγγραφέας του παρόντος) παρουσίασαν ένα θέατρο με κούκλες σε 200 παιδιά με ηλικίες από τριών μέχρι δώδεκα ετών. Κάθε παιδί παρακολούθησε την ιστορία ενός μικρού ποντικιού, του Baby Mouse, που περιφερόταν ανέμελα στο δάσος. Και τότε, σύμφωνα με την ιστορία, ο ποντικός πρόσεξε κάτι πολύ περίεργο. Οι θάμνοι άρχισαν να κινούνται! Ένας αλιγάτορας πηδάει μέσα από τους θάμνους και τον καταβρόχθισε ολόκληρο. Ο Baby Mouse δεν είναι πλέον ζωντανός.



Aκριβώς όπως οι ενήλικοι από την προαναφερόμενη έρευνα, τα παιδιά ρωτήθηκαν σχετικά με τις ψυχολογικές λειτουργίες του πεθαμένου Baby Mouse. Θέλει ακόμα ο Baby Mouse να γυρίσει σπίτι του; ρωτήθηκαν τα παιδιά. Νιώθει ακόμα άρρωστος; Μπορεί ακόμα να μυρίσει τα λουλούδια; Τα νεαρότερα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα, αυτά που ήταν από τριών έως πέντε ετών, ήταν πολύ πιο πιθανό να δώσουν απαντήσεις που σχετιζόντουσαν με την ψυχολογική συνέχεια απ' ότι τα παιδιά που άνηκαν σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.



Αλλά εδώ βρίσκεται εάν πραγματικά περίεργο σημείο. Ακόμα και τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας είχαν μια στέρεη αντίληψη της βιολογικής παύσης. Γνώριζαν, για παράδειγμα, πως ο νεκρός Baby Mouse δε χρειαζόταν πλέον νερό και τροφή. Γνώριζαν πως δε θα μεγάλωνε για να γίνει ένα ενήλικο ποντίκι. Το 85 τοις εκατό από τα νεαρότερα παιδιά είπαν ακόμα πως ο εγκέφαλος του ποντικού είχε πάψει να λειτουργεί. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά τα πολύ μικρά σε ηλικία παιδιά δήλωσαν στη συνέχεια πως ο νεκρός Baby Mouse πεινούσε ή διψούσε, πως ένιωθε καλύτερα ή ακόμα πως εξακολουθούσε να είναι θυμωμένος με τον αδελφό του.



Δε θα μπορούσε να πει κανείς πως τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας δεν κατείχαν την έννοια του θανάτου, γιατί σχεδόν όλα τα παιδιά αντιλήφθηκαν πως οι βιολογικές προσταγές έπαψαν να υφίστανται μετά τον θάνατο. Μάλλον, φαίνεται πως είχαν πρόβλημα στο να χρησιμοποιήσουν αυτή τους τη γνώση για να βγάλουν θεωρητικά πορίσματα σχετικά με τις νοητικές λειτουργίες.



Από μια εξελικτική σκοπιά, μια συνεπής θεωρία αναφορικά με τον ψυχολογικό θάνατο δεν είναι αναγκαία βιώσιμη. Ο ανθρωπολόγος H. Clark Barrett του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, πιστεύει αντ'αυτού πως η κατανόηση της βιολογικής παύσης (για παράδειγμα, πως ένα νεκρό πλάσμα δεν πρόκειται ξαφνικά να σηκωθεί και να σε δαγκώσει) είναι πιθανότατα αυτό που έσωσε ζωές και πέρασε στα γονίδια. Σύμφωνα με τον Barrett, η αντίληψη της παύσης του νου, από την άλλη μεριά, δεν είναι από εξελικτικής απόψεως αναγκαία.



Σε μια έρευνα που έγινε το 2005 και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cognition, ο Barrett και η ψυχολόγος Tanya Behne από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στην Αγγλία ανέφεραν πως τετράχρονα παιδιά που ανατράφηκαν στην πόλη του Βερολίνου ήταν το ίδιο καλά στο να διακρίνουν τα κοιμισμένα από τα νεκρά ζώα όσο καλά ήταν τα παιδιά κυνηγοί που προερχόντουσαν από την περιοχή Shuar του Εκουαδόρ. Ακόμα και τα σύγχρονα παιδιά φαίνονται πως είναι καλά συντονισμένα με τα αντιληπτικά σημεία που σηματοδοτούν τον θάνατο.

Ο πολιτισμικός παράγοντας



Από τη μια μεριά, σε μια πολύ νεαρή ηλικία τα παιδιά αντιλαμβάνονται πως τα νεκρά σώματα δεν πρόκειται να επανέλθουν στη ζωή. Από την άλλη μεριά, επίσης σε πολύ νεαρή ηλικία, τα παιδιά συνδέουν τον θάνατο με συνεχιζόμενες ψυχολογικές λειτουργίες. Που λοιπόν συναντούνται οι πολιτισμικές καταβολές και οι θρησκευτικές διδαχές;



Στην πραγματικότητα, η έκθεση στην έννοια της μεταθανάτιας ζωής παίζει έναν σημαντικό ρόλο στον εμπλουτισμό και στην επεξεργασία της φυσικής γνωσιακής υπόθεσης, είναι κάτι σαν μια σκαλωσιά για αρχιτέκτονες όπου οι πολιτισμικές καταβολές αναπτύσσουν και διακοσμούν τους ενδογενείς ψυχολογικούς δομικούς λίθους των θρησκευτικών πεποιθήσεων. Το τελικό προϊόν μπορεί να είναι όσο φανταχτερό ή ασκητικό θέλει κανείς, από τις πεποιθήσεις για τη μετενσάρκωση των οπαδών του Βουδισμού μέχρι κάποιου απλού ανθρώπου που πιστεύει ότι απλά υπάρχει κάτι μετά από τον θάνατο.



Για να υποστηρίξουν την ιδέα για πολιτισμικές επιδράσεις στη φυσική τάση σχετικά με την άρνηση του θανάτου του νου ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Harvard Paul Harris και η ερευνήτρια Marta Gimenez του Εθνικού Πανεπιστημίου Εκπαίδευσης από Απόσταση της Ισπανίας, έδειξαν πως όταν η διατύπωση σε συνεντεύξεις μετατρέπεται με τρόπο ώστε να περιλαμβάνει ιατρικούς ή επιστημονικούς όρους, η δικαιολόγηση για ψυχολογική συνέπεια μειώνεται. Σ' αυτήν την έρευνα που έγινε το 2005 και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Cognition and Culture, παιδιά με ηλικία από επτά μέχρι και ένδεκα ετών που προέρχονταν από τη Μαδρίτη, άκουσαν μια ιστορία σχετικά με έναν παπά που είπε σ' ένα παιδί ότι η πεθαμένη γιαγιά του είναι παρέα με τον Θεό. Τα παιδιά αυτά ήταν περισσότερο πιθανό να αποδώσουν συνεχιζόμενες νοητικές καταστάσεις σε αυτούς που είχαν πεθάνει από μια άλλη ομάδα παιδιών που άκουσαν μια πανομοιότυπη ιστορία η οποία αντί για έναν παπά είχε έναν γιατρό ο οποίος έλεγε στο παιδί πως ο παππούς του ήταν νεκρός και είχε θαφτεί.



Και σε μια επανάληψη του πειράματος με τον Baby Mouse που έγινε το 2005 και που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Developmental Psychology, ο ψυχολόγος David Bjorklund και ο συγγραφέας συνεργάστηκαν με τον ψυχολόγο Carlos Hermandez Blasi από το Πανεπιστήμιο Jaume I της Ισπανίας για να συγκρίνουν παιδιά από ένα καθολικό σχολείο με παιδιά που παρακολουθούσαν ένα δημόσιο κανονικό σχολείο στο Castellon της Ισπανίας.



Όπως και με την προηγούμενη έρευνα, μια μεγάλη πλειοψηφία από τα νεαρότερα παιδιά, δηλαδή αυτά που ήταν πέντε ως έξι χρονών, που προέρχονταν και από τα δυο εκπαιδευτικά υπόβαθρα, έδωσαν απαντήσεις για το ότι οι νοητικές καταστάσεις του νεκρού Baby Mouse επιβίωναν μετά τον θάνατο. Το είδος των μαθημάτων, οι συνήθειες στο σχολείο ή η θρησκεία δεν έδειξαν κάποια διαφορά. Όσο μεγαλύτερα ήταν ωστόσο τα παιδιά, οι πολιτισμικές καταβολές άρχιζαν να επιδρούν σε μεγαλύτερο βαθμό κι έτσι τα παιδιά από το καθολικό σχολείο έτειναν περισσότερο να δώσουν δικαιολογήσεις ψυχολογικής συνέχειας απ' ότι τα παιδιά που προερχόντουσαν από κανονικό σχολείο. Υπήρχαν ακόμα και κάποια παιδιά με ιδέες παρόμοιες με τον εξαλειπτικό υλισμό, στην ομάδα των παιδιών που προερχόντουσαν από το κανονικό σχολείο.

Ελεύθερα πνεύματα



Το είδος των γνωσιακών περιορισμών που συζητήθηκαν νωρίτερα μπορεί να είναι υπεύθυνοι για την έμφυτη αίσθηση που έχουμε για την αθανασία. Αλλά παρόλο που η 'υπόθεση της περιορισμένης προσομοίωσης' βοηθάει στο να εξηγηθεί το γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν σε κάτι το τόσο φανταστικά παράλογο όσο η μεταθανάτια ζωή, δεν εξηγεί γιατί οι άνθρωποι βλέπουν την ψυχή να αποκολλάται από το σώμα και να επιπλέει σαν ένα αόρατο μπαλόνι γεμισμένο με ήλιο κατευθυνόμενη στο βασίλειο της αιωνιότητας. Άλλωστε, δεν υπάρχει κάτι που μας περιορίζει στο να συνεχίζουμε να έχουμε τις πεποιθήσεις μας για μεταθανάτιο ζωή συμπεριλαμβάνοντας στις πεποιθήσεις αυτές την ιδέα ότι ο νους συνεχίζει να κατοικεί στο ενταφιασμένο κρανίο και κείτεται εκεί σε μια αιώνια μακάρια ευτυχία. Αλλά σχεδόν κανένας δεν βλέπει την συνέχεια της ύπαρξης του νου με τον τρόπο αυτό.



Όταν ήμασταν ακόμα βρέφη, μάθαμε πως οι άνθρωποι δεν σταματούν να υπάρχουν απλά επειδή δεν μπορούμε να τους δούμε. Το ίδιο συμβαίνει και με τα αντικείμενα, τα παιδιά σε κάποιο στάδιο της ανάπτυξής τους μαθαίνουν πως τα αντικείμενα διατηρούνται κι έτσι μπορεί να παίξει κανείς μαζί τους κρύβοντας αντικείμενα τα οποία τα παιδάκια στη συνέχεια τα ψάχνουν εφόσον αντιλαμβάνονται ότι συνεχίζουν να υπάρχουν. Αυτή η ψυχολογική λειτουργία μας οδηγεί στο να υποθέτουμε πως οι άνθρωποι που γνωρίζουμε βρίσκονται κάπου και κάνουν κάτι και δεν εξαφανίζονται όταν δεν είμαστε σε επαφή μαζί τους.

Για τους ανθρώπους είναι λοιπόν δύσκολο να σβήσουν αυτήν την ψυχολογική αντίληψη της διατήρησης και διάρκειας των ατόμων απλά και μόνο επειδή κάποιος ξαφνικά πεθαίνει. Αυτή η δυσκολία είναι ακόμα πιο έντονη για τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά μας και τους οποίους φανταζόμαστε σε συχνή βάση να εμπλέκονται σε διάφορες καθημερινές δραστηριότητες ακόμα και όταν δεν τους βλέπουμε. Έτσι, η έννοια της διατήρησης μπορεί να είναι το τελικό γνωσιακό μας εμπόδιο που δε μας αφήνει να αντιληφθούμε τον θάνατο ως κάτι το τελειωτικό. Αντίθετα, είναι πολύ πιο φυσικό να φανταζόμαστε όσους έχουν απεβιώσει σα να συνεχίζουν να υπάρχουν με κάποιον ασαφή τρόπο, σε κάποιον τόπο χωρίς να μπορούμε να τους παρατηρήσουμε, ζώντας κανονικά τις νεκρές τους ζωές