Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Ορτυκάκια με σταφύλια, κυδώνια και αμύγδαλα

Ορτυκάκια με σταφύλια, κυδώνια και αμύγδαλα
Υλικά για 4 άτομα

Για τα ορτυκάκια
  • 4 παχουλά ορτύκια
  • 8 φέτες μπέικον
  • 1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
  • 1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδοΑλάτι, πιπέρι
Για τα κυδώνια
  • 4 κυδώνια 
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 2 κουτ σούπας φρέσκο βούτυρο
  • 1 φλιτζ του καφέ πετιμέζι
  • Πιπέρι½ κιλό σταφύλια άσπρα χωρίς κουκούτσι
  • 150 γραμ αμύγδαλο φιλέ
  • 80 γραμ μαύρη Κορινθιακή σταφίδα χωρίς κουκούτσι
Ετοιμάζετε τα ορτυκάκια.  Τα πλένετε και τα σκουπίζετε.  Τα αλατίζετε, τα πιπερώνετε και εξωτερικά και στην κοιλίτσα τους και στη συνέχεια τα τυλίγετε με 2 φέτες μπέικον το κάθε ένα τις οποίες στερεώνετε με μια οδοντογλυφίδα.  Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρετε τα ορτύκια απ’ όλες τις πλευρές.  Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε να πάρει βράση και στη συνέχεια βάζετε τα ορτύκια και τη σάλτσα τους μέσα σε ένα ταψάκι.  Τα ψήνετε στο φούρνο στους 180ο για περίπου 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.Ετοιμάζετε τις γαρνιτούρες.  Παίρνετε τις ρόγες καθαρές από το σταφύλι.  Τις ζεματάτε σε λίγο καυτό νερό και τις ξεφλουδίζετε.  Καθαρίζετε τα κυδώνια και τα κόβετε σε φέτες και τα ρίχνετε σε μια λεκανίτσα με νερό και το χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.  Παίρνετε ένα μεγάλο τηγάνι και ζεσταίνετε καλά το βούτυρο.  Σοτάρετε καλά τα κυδώνια γυρίζοντάς τα και αφήνοντάς τα να ροδοκοκκινίσουν.  Τα σβήνετε με το πετιμέζι.  Προσθέτετε και 1 φλιτζ του καφέ νερό.  Τα πιπερώνετε και τα αφήνετε να μαγειρευτούν μέχρι να γίνουν τρυφερά.  Τα βγάζετε και τα διατηρείτε ζεστά.  Μέσα στο τηγάνι που έμεινε η σάλτσα ρίχνετε τα σταφύλια, το φιλεταρισμένο αμύγδαλο και τις σταφίδες.  Τα σοτάρετε σε δυνατή φωτιά.  Κλείνετε τη φωτιά, βγάζετε τα ορτυκάκια από το φούρνο, τους αφαιρείτε το μπέικον τα περιχύνετε με τη σάλτσα του ταψιού και σερβίρετε σε κάθε πιάτο από 1 ορτύκι γαρνίροντάς τα με σταφύλια, αμύγδαλο και σταφίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: