Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Ρώτησαν τον υπουργό για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης

Ρώτησαν τον υπουργό για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης
Από το γραφείο τύπου του βουλευτή της ΝΔ κ. Χ. Δήμα αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατέθεσαν 41 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας, με πρώτο υπογράφοντα τον Ευρυπίδη Στυλιανίδη.
Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό για την σκοπιμότητα του μέτρου, από τη στιγμή που σύμφωνα με οικονομικά στοιχεία και σχετική έκθεση του ΙΟΒΕ δεν προκύπτουν για το Δημόσιο τα αναμενόμενα έσοδα.
Επίσης, κάνουν αναφορά και στα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, καθώς χιλιάδες άνθρωποι δεν μπορούν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης.
Η ερώτηση συγκεκριμένα αναφέρει:
Η οικονομική κρίση και η δραματική μείωση των εισοδημάτων έχει πλήξει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων Πολιτών. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει πολλές οικογένειες σε αδυναμία προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης καθώς η μέση τιμή του λόγω της αύξησης του ΕΦΚ και του ΦΠΑ έχει φτάσει από 0,682 το 2009 σε 1,247 το 2013. Επιπλέον, καθημερινά αναφέρονται θλιβερά περιστατικά πυρκαγιών και θανάτων από αυτοσχέδιες σόμπες και θερμαντικά σώματα γεγονός που αποτελεί όνειδος για μία ευρωπαϊκή χώρα μέλος της ΕΕ.
Σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ (Σεπτέμβριος 2013), παρά την σημαντική αύξηση του ΕΦΚ από το 2009, τα έσοδα (ΕΦΚ+ΦΠΑ) δεν παρουσιάζουν αξιόλογη μεταβολή καθώς το 2009 ήταν 419 εκατ. Ευρώ και το 2013 495εκατ. Ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 76 Εκατ. Ευρώ. Αν αφαιρεθεί όμως η δαπάνη για το επίδομα θέρμανσης που για το 2013 το ΙΟΒΕ προβλέπει ότι θα είναι 80 εκατ. Ευρώ συνάγεται ότι τα έσοδα του κράτους από το πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν έναντι του 2009 κατά 4 εκατ Ευρώ!
Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης έχει μειωθεί εντυπωσιακά από 3.894.803 χλτ το 2009 σε 868.415 χλτ το 2013 δηλαδή μείωση 80%, αποτυπώνοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα νοικοκυριά. Η ίδια μελέτη του ΙΟΒΕ προβλέπει ότι στην περίπτωση μείωσης του ΕΦΚ κατά 30% θα αυξάνονταν σημαντικά η κατανάλωση και άρα τα έσοδα από το ΦΠΑ καλύπτοντας μέρος της υστέρησης εσόδων.
Επιπλέον, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών στις μεγάλες πόλεις καθώς η ρύπανση που προκαλείται από τη χρήση τζακιών αυξάνουν κατακόρυφα τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα πάνω από τα αποδεκτά όρια…»

Δεν υπάρχουν σχόλια: