Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Νέες φωτογραφίες και βίντεο ντοκουμέντο από την εισβολή στην Κύπρο

Φωτογραφίες και βίντεο έδωσε ο τουρκικός στρατός από την εισβολή, 30 χρόνια από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του ψευδοκράτους. Εμφανίζονται και οι αιχμάλωτοι (Pics + Vid)
Ανέκδοτες φωτογραφίες και video από τις δύο φάσεις της τουρκικής εισβολής έδωσε ο τουρκικός στρατός στη δημοσιότητα.
Ανέκδοτες φωτογραφίες από τις δύο φάσεις της τουρκικής εισβολής έδωσαν από το αρχείο τους οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στη δημοσιότητα, με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του ψευδοκράτους.
Οι φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν αρχικά από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή" και αναμεταδίδονται από όλα σχεδόν τα τουρκικά ΜΜΕ. Όπως αναφέρεται, πρόκειται για νέες φωτογραφίες και βίντεο που αποτελούν ιστορικά ντοκουμέντα.
 
Το βίντεο έχει διάρκεια 1,24 λεπτά και σ΄αυτό φαίνονται τα τουρκικά (αμερικανικής κατασκευής) άρματα μάχης που πήραν τότε μέρος στην εισβολή, Τούρκοι αλεξιπτωτιστές που έπεσαν στη Λευκωσία και στην Κερύνεια και η απόβαση στρατιωτών στην περιοχή Πέντε Μίλι της Κερύνειας (που από εκεί άρχισε η εισβολή του Αττίλα).
Το πλέον σημαντικό στοιχείο του βίντεο, πλην όμως διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα, είναι όταν δείχνει ελληνοκύπριους αιχμαλώτους να κατεβαίνουν από ένα λεωφορείο και ακολουθεί η είσοδος τουρκικών δυνάμεων στην πόλη που κατέλαβαν.
Ίσως αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα με τους ελληνοκύπριους αιχμαλώτους να δώσουν και κάποιο φως στο δράμα των αγνοουμένων, που οι περισσότεροι έχουν φονευθεί από τους στρατιώτες του Αττίλα.
Οι φωτογραφίες είναι παρόμοιες και αφορούν την απόβαση στο Πέντε Μίλι, τη δημιουργία εκεί προγεφυρώματος, ρίψη αλεξιπτωτιστών, στρατιωτικό υλικό όπως χρησιμοποιημένους κάλυκες, αντιαεροπορικό του τουρκικού στρατού, Τούρκους στρατιώτες και άλλες εικόνες από τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού κατά την εισβολή.
30 χρόνια συμπληρώνονται από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους που σήμανε και την ολοκλήρωση του εγκλήματος από την Τουρκία.
Τον Νοέμβριο του 1983, η Τουρκία υποκίνησε και επιδοκίμασε τη "μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας" στην κατεχόμενη περιοχή από την τουρκοκυπριακή ηγεσία.
Ο τότε εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντεκτάς έχοντας την κατοχική Τουρκία από πίσω αποφάσισε μονομερώς να δημιουργήσει στα κατεχόμενα το Ψευδοκράτος.
Μέχρι και σήμερα το Ψευδοκράτος αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία σε επίσημο βαθμό.
(Με πληροφορίες από 24h.com.cy, ΚΥΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: