Αποκαλύφθηκαν τα δέκα πιο τοξικά μέρη στον κόσμο. Δείτε φωτογραφίες από τα μέρη που απαρτίζουν τον τρομακτικό κατάλογο
Μία λίστα από τα δέκα πιο τοξικά μέρη στον κόσμο δόθηκε στη δημοσιότητα από την παγκόσμια περιβαλλοντική ομάδα "The Blacksmith Institute" που υποστηρίζει ότι 200 εκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται καθημερινά σε κίνδυνο.
Ορισμένες κυβερνήσεις, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, εργάζονται με σκοπό να καλυτερεύσουν τις συνθήκες διαβίωσης, ενώ σε κάποιες χώρες η ζημιά έχει ήδη γίνει.
Στη λίστα της περιβαλλοντικής ομάδας "The Blacksmith Institute" περιλαμβάνεται το Τσέρνομπιλ όπου το 1986 καταγράφηκε η χειρότερη στα χρονικά πυρηνική καταστροφή στην ιστορία.
Για άλλα μέρη όμως λίγοι άνθρωποι τα έχουν ακουστά, όπως για παράδειγμα η βιομηχανική πόλη του Norislk που ιδρύθηκε το 1935 από τον Στάλιν για την παροχή καταναγκαστικής εργασίας για τα γκουλάγκ και ήταν για δεκαετίες το μεγαλύτερο ορυχείο βαρέων μετάλλων στον κόσμο.
Εκατομμύρια τόνοι οξειδίου του χαλκού, οξειδίου του νικελίου και διοξειδίου του θείου που διοχετεύτηκαν στην ατμόσφαιρα από εκεί προκάλεσαν σοβαρές ασθένειες στους πολίτες.
Σύμφωνα με την έρευνα, μεταξύ των συμπτωμάτων που προκαλούνται στους πολίτες από τη ρύπανση είναι οι οργανικές βλάβες, η διάρροια, βλάβες στα μάτια, εμετός, πνευμονικές παθήσεις, καρκίνος και πρόωροι τοκετοί.
"Η έλλειψη επαρκών πόρων σε πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος αυξάνει τη σοβαρότητα των επιπτώσεων στην υγεία από την τοξική ρύπανση, ενώ ταυτόχρονα περιθωριοποιεί όσους περισσότερο χρειάζονται βοήθεια", επισημαίνεται στην έρευνα.
Η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή, το Citarum River Basin στην Ινδονησία, είναι "σπίτι" για περίπου εννιά εκατομμύρια ανθρώπους αλλά και για αμέτρητα εργοστάσια και βιομηχανικές περιοχές.
Από την άλλη πλευρά, το Hazaribagh στο Μπαγκλαντές έχει μία ακόμα πιο απρόσμενη πηγή ρύπανσης, καθώς είναι γεμάτο με περίπου 300 βυρσοδεψεία για την παραγωγή δέρματος.
Στη διαδικασία παραγωγής δέρματος χρησιμοποιούνται επικίνδυνες ποσότητες εξασθενούς χρωμίου που έγινε γνωστό μετά την ταινία Erin Brockovich.
Στο Kalimantan της Ινδονησίας ευθύνεται για τη ρύπανση η μακρά ιστορία εξόρυξης χρυσού, καθώς στη διαδικασία χρησιμοποιούνται μεγάλες ποσότητες του τοξικού υδράργυρου.
Στην έρευνα, τέλος, επισημαίνεται πως μελλοντικά θα υπάρξουν αναπόφευκτα σκάνδαλα ρύπανσης που αναμένεται να αποκαλυφθούν.
Η "τοξική" δεκάδα
1. Matanza-Riachuelo River Basin, Buenos Aires
2. Norilsk, Siberia
3. Citarum River Basin, Indonesia
4. Kabwe, Zambia
5. Hazaribagh, Bangladesh
6. Kalimantan, Indonesia
7. Pripyat, Ukraine
8. The Niger River Delta, Nigeria
9. Dzershinsk, Russia
10. The Agbogbloshie Dumpsite in Accra, Ghana
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου