Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Η καραβίδα είναι η βασίλισσα της Καθαράς Δευτέρας

Κι άσε την γαρίδα να προσπαθεί στον αιώνα τον άπαντα να της πάρει το στέμμα που δίκαια έχει φορέσει στο κεφάλι. Το κομμένο.ρολογίζοντας her majesty the queen of seafood να πω ότι θα ασχοληθούμε και με τους ταπεινούς της υπηκόοους τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι το Πάσχα. Θα γράψουμε δηλαδή και για καβούρια και για γαρίδες και για χταπόδια και για οστρακοειδή. Αλλά επειδή η Καθαρά Δευτέρα είναι κλισεδίστικα και μη η επίσημη ημέρα αγάπης για τα θαλασσινά, ξεκινάμε με τη βασίλισσα καραβίδα.
Άλλοι της φέρονται όπως και στις γαρίδες. Άλλοι όπως στον αστακό. Το σωστό είναι να της φερθείς όπως φέρεσαι στην καραβίδα. Γιατί δεν είναι ούτε μια μεγάλη γαρίδα ούτε ένας μικρός αστακός. Έχει τις δικές της ιδιοτροπίες και δυσκολίες στο μαγείρεμα και το ψήσιμο.
Και ναι. Το ιδανικό είναι να έχεις μια θράκα και να τις ψήσεις. Καμία άλλη συνταγή, κανένα παίδεμα, καμία τεχνοτροπία.
 

Αλλά επειδή όλο και κάτι άλλο πρέπει να έχεις στο τραπέζι σου και επειδή αν πας για καραβίδες, καλά θα κάνεις να πάρεις αρκετές, ιδού μερικές συνταγές για να τις αξιοποιήσεις.

Καραβίδες ψητές στα κάρβουνα

 

  • 8 μεγάλες καραβίδες
  • 4 κουταλιές μαργαρίνη
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • μαϊντανό
  • άσπρο πιπέρι
  • χοντρό αλάτι
Προετοιμασία
Χωρίζεις τις καραβίδες στη μέση με ένα μαχαίρι αφού τις έχεις πλύνει. Πασπαλίζεις με το αλάτι ενώ σε ένα μπωλάκι ανακατεύεις τα υπόλοιπα υλικά με τα οποία αλείφεις τις γαρίδες. Βάζεις στη σχάρα και ψήνεις για 6 με 7 λεπτά, όχι παραπάνω.

Καραβιδομακαρονάδα με λινγκουίνι

 

  • 8 μεγάλες καραβίδες
  • 50 ml ούζο
  • Ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • Ένα κοφτό κουταλάκι κόκκινο πιπέρι
  • 1 κουτί ντοματάκι ψιλοκομμένο
  • Μαϊντανός
  • Ένα πακέτο λιγκουίνι
Προετοιμασία
Καθαρίζεις τις καραβίδες από το κέλυφος και το έντερο, αφήνοντας το κεφάλι στη θέση του. Ζεσταίνεις λάδι στο τηγάνι και σωτάρεις το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτεις τις καραβίδες και τις σωτάρεις για δύο λεπτά στην κάθε πλευρά. Αλατοπιπερώνεις και σβήνεις με το ούζο, αφήνοντας να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αφαιρείς τις καραβίδες από το τηγάνι και προσθέτεις το ντοματάκι με λίγο νερό. Ρίχνεις το κόκκινο πιπέρι και αφήνεις την σάλτσα σου να βράσει για κάνα δεκάλεπτο. Ρίχνεις μέσα τις καραβίδες και αφήνεις να βράσουν για 3 λεπτά μαζί με την σάλτσα. Προσθέτεις στο τηγάνι τα λινγκουίνι που έχεις βράσει και ανακατεύεις καλά για 2 λεπτά. Πασπαλίζεις με μαϊντανό και σερβίρεις.

Ceviche με καραβίδες

 

  • 1 κιλό καραβίδες βρασμένες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • Χυμό από 15 lime
  • 2 κόκκινες καυτερές πιπεριές κομμένες στη μέση
  • Λίγα φύλλα κόλιανδρο
  • 2 κουταλάκια ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Αλάτι
Προετοιμασία
Βάζεις τα κρεμμύδια σε ένα μπωλ, τα αλατίζεις και τα καλύπτεις με ζεστό νερό για κάνα 10λεπτο. Στραγγίζεις και ξεπλένεις με κρύο νερό. Σε ένα άλλο μπωλ ρίχνεις τις καραβίδες, τον χυμό από τα lime, τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, το σκόρδο και το αλάτι. Καλύπτουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες. Βγάζουμε από το μείγμα τις πιπεριές και το σκόρδο. Προσθέτουμε τον κόλιανδρο και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε σε μπωλάκια ή χαμηλά ποτήρια.

Salsa με καραβίδες

 

  • Μισό κιλό καραβιδόψιχα ψιλοκομμένη
  • 4 ντομάτες ψιλοκομμένες χωρίς τα σπόρια
  • Μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • Λίγο ψιλοκομμένο κόλιανδρο
  • 1 πιπεριά jalapeno ψιλοκομμένη
  • Χυμό από 2 lime
  • Λίγο τσίλι σε σκόνη
Προετοιμασία
Ανακατεύεις όλα τα υλικά μαζί, τα βάζεις στο ψυγείο για καμιά ώρα και σερβίρεις δίπλα σε nachos ή ψωμί.

Πατατοσαλάτα με καραβίδες

 

  • 3 κουταλιές pesto
  • 50 ml ξύδι
  • Αλατοπίπερο
  • 400 γρ φασολάκια πράσινα για σαλάτα
  • 4 πατάτες
  • 100 γρ αρακά
  • 400 γρ καραβίδες καθαρισμένες
Προετοιμασία
Σε ένα μπωλ ανακατεύεις το pesto με το ξύδι και το αλατοπίπερο. Βάζεις νερό να βράζει και προσθέτεις τις πατάτες κομμένες σε κομμάτια. Μετά από 20 λεπτά προσθέτεις τα φασολάκια και μετά από 2 λεπτά ρίχνεις και τον αρακά. Μετά από 5-6 λεπτά τα βραστά σου είναι λογικά έτοιμα. Τα ρίχνεις στο μπωλ και ανακατεύεις καλά. Βράζεις τις καραβίδες για 3-4 λεπτά και τις προσθέτεις στην σαλάτα. Ανακατεύεις ελαφρά και σερβίρεις.

Loaded αβοκάντο

 

  • 300 γρ καθαρισμένες καραβίδες
  • 1 ντομάτα ψιλοκομμένη χωρίς τα σπόρια
  • 2 αβοκάντο σχετικά ώριμα
  • Χυμό ενός lime
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι κόλιανδρο ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 1 τσίλι ψιλοκομμένο
Προετοιμασία
Ξεψαχνίζεις με ένα κουτάλι τα αβοκάντο και κρατάς τις φλούδες άθικτες. Σε ένα μπωλ λιώνεις τα αβοκάντο και ανακατεύεις με όλα τα υλικά εκτός από τις καραβίδες και το σκόρδο. Σωτάρεις τις καραβίδες με το σκόρδο σε ένα τηγάνι μέχρι να πάρουν χρώμα. Τις αφήνεις 5 λεπτά εκτός φωτιάς να κάτσουν και τις ρίχνεις κι αυτές στο μπωλ με το μείγμα του αβοκάντο. Με ένα κουτάλι σερβίρεις το μείγμα μέσα στο “κουφάρι” των αβοκάντο.
Και για τους φίλους σου που δεν νηστεύουν την Καθαρά Δευτέρα...

Σπαγγετίνι με καραβίδα σε λεμονάτη σως με κάπαρη

 

  • Ελαιόλαδο
  • 1 κιλό καραβίδες καθαρισμένες και βρασμένες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κουταλάκια κάπαρη
  • Χυμό από 4 λεμόνια
  • 800 ml κρέμα γάλακτος
  • Αλατοπίπερο
  • 1 πακέτο σπαγγετίνι ή κάποιο άλλο πολύ λεπτό ζυμαρικό
  • Μαϊντανό
Προετοιμασία
Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο σωτάρεις το σκόρδο και την κάπαρη για λίγα δευτερόλεπτα. Προσθέτεις τον χυμό των λεμονιών και αφήνεις μέχρι να μείνει ο μισός ζωμός. Προσθέτεις την κρέμα και μαγειρεύεις για 2 περίπου λεπτά πριν προσθέσεις τις καραβίδες. Αφήνεις μόνο για ένα λεπτό μιας και είναι ήδη βρασμένες. Αλατοπιπερώνεις, ρίχνεις και τον μαϊντανό και βάζεις τα βρασμένα μακαρόνια., ανακατεύοντας καλά. Μεταφέρεις τα μακαρόνια σε μια πιατέλα, προσθέτεις άλλο λίγο μαϊντανό και σεβρίρεις.

Rolls με καραβίδα

 

  • Μισό κιλό ψίχα καραβίδα βρασμένη
  • 200 ml μαγιονέζα
  • 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένο
  • Λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • Αλατοπίπερο
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Λίγο βούτυρο
  • 6 μαλακά ψωμάκια
Προετοιμασία
Ξεπλένεις τις καραβίδες με κρύο νερό. Τις ψιλοκόβεις και τις βάζεις σε ένα μπωλ με την μαγιονέζα, το σέλερι, το κρεμμύδι, το αλατοπίπερο και τον χυμό του λεμονιού. Ανακατεύεις, καλύπτεις και βάζεις το μπωλ στο ψυγείο για καμιά ώρα. Κόβεις τα ψωμάκια από την μία πλευρά, βουτυρώνεις και τα βάζεις στον φούρνο για 2-3 λεπτά να ζεσταθούν. Γεμίζεις τα ψωμάκια με το μείγμα και σερβίρεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: