Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Θρήνος σε Ελλάδα και ομογένεια για τον θάνατο του Άντριου Α. Άθενς

Τηλεγραφήματα, μηνύματα και δηλώσεις από Ελλάδα και ομογένεια για τον θάνατο του Άντριου Α. Άθενς
Πατριάρχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, αγνό πατριώτη και πρωτοπόρο των εθνικών θεμάτων του Ελληνισμού στην Αμερική χαρακτηρίζουν τον Άντριου Άθενς ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, στελέχη και οργανώσεις της Ομογένειας, αλλά και Αμερικανοί πολιτικοί, με τηλεγραφήματα, μηνύματα και δηλώσεις τους.
Ο Άντριου Α. Άθενς (Ανδρέας Αθανασούλας) απεβίωσε χθες σε ηλικία 91 ετών στο Σικάγο. Άρχων Μαΐστρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επί σειρά πολλών ετών πρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, πρώτος παγκόσμιος πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), ιδρυτής του Ελληνοαμερικανικού Κογκρέσου (UHAC), της φιλανθρωπικής οργάνωσης Hellenicare, συνιδρυτής της Διεθνούς Φιλανθρωπικής Οργάνωσης Ορθοδόξου Χριστιανικής Φιλανθρωπίας (IOCC), του ταμείου Leadership 100, του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και πολλών άλλων κοινωφελών και φιλανθρωπικών οργανισμών, ο εκλιπών αφήνει ανεξίτηλα την σφραγίδα του στη σύγχρονη ιστορία της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και γενικότερα του Ελληνισμού.
Τα ομογενειακά ΜΜΕ προβάλλουν το συλλυπητήριο τηλεγράφημα του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για την απώλεια του Άντριου Άθενς, στο οποίο τονίζεται ότι "η ελληνοαμερικανική κοινότητα και ο απανταχού Ελληνισμός θρηνεί έναν πολύ μεγάλο Έλληνα, τον Άντριου Άθενς που έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών και εμπειριών, σε ηλικία 91 ετών, στην πόλη του, στο Σικάγο".
Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει στο τηλεγράφημά του ότι "ο Άντριου Άθενς αφιέρωσε τη ζωή του στη μαχητική υπεράσπιση του Οικουμενικού Ελληνισμού και πρωτοστάτησε στους αγώνες για τα δικαιώματα των Ελλήνων, για την Ελλάδα, την Κύπρο και για το όνομα της Μακεδονίας. Παράλληλα ενίσχυσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε δύσκολους καιρούς. Σε κάθε εθνικό αγώνα έδινε πάντα πρώτος το παρών. Ταυτίστηκε με την προσπάθεια οργάνωσης και συντονισμού του απανταχού Ελληνισμού και έφερε τον τίτλο του επίτιμου προέδρου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ). Είναι απολύτως ενδεικτικό των αγώνων που έδωσε ο Άντριου Άθενς για την προάσπιση των δικαίων του Ελληνισμού ότι αμέσως μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ελληνικού Λόμπι στην Ουάσιγκτον με άλλα στελέχη της Ομογένειας. Εκ μέρους όλων των Ελλήνων εκφράζουμε τα θερμότερα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του".
Ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε τηλεγράφημά του, που επίσης προβάλλουν τα ομογενειακά ΜΜΕ, εκφράζει τη βαθιά του λύπη για την απώλεια του Άντριου Άθενς, "ηγετικής μορφής του Οικουμενικού Ελληνισμού, που αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στην υπηρεσία της πατρίδας, συμβάλλοντας με το κύρος και την προσωπικότητά του στην προβολή και την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων", όπως επισημαίνει, προσθέτοντας ότι "ο Άντριου Άθενς αγωνίσθηκε, ως πρόεδρος του ΣΑΕ, να δώσει δύναμη στους απανταχού Έλληνες, αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικότατο εθνικό και κοινωνικό έργο. Τον αποχαιρετούμε με τιμή, σεβασμό και αναγνώριση της διαχρονικής προσφοράς του. Στην οικογένειά του εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια".
Τη μεγάλη του λύπη για τον θάνατο του Άντριου Άθενς, «πρώτου Προέδρου του ΣΑΕ, θερμού πατριώτη που αγωνίστηκε για τα εθνικά δίκαια στις ΗΠΑ και διεθνώς και διέθεσε τις δυνάμεις και το κύρος του στην προσπάθεια για την οργάνωση και κινητοποίηση του απόδημου ελληνισμού», εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Ο Άντριου Άθενς υπήρξε ο πατέρας και η ψυχή της ομογένειας. Ένας μεγάλος Έλληνας, ένας γνήσιος πατριώτης, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της πατρίδας και πρωτοστάτησε στους αγώνες για το όνομα της Μακεδονίας μας. Του οφείλουμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για όσα προσέφερε στην Ελλάδα» ανέφερε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θ. Καράογλου.
Ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Χρίστος Παναγόπουλος, επικοινώνησε με τη σύζυγο του Άντριου Άθενς, στην οποία εξέφρασε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού βαθύτατα συλλυπητήρια για την απώλεια της εμβληματικής φυσιογνωμίας του Ελληνισμού. "Η προσφορά του Άντριου Άθενς αποτελεί εθνική παρακαταθήκη, σημείο αναφοράς και έμπνευσης για το παρόν και μέλλον" δήλωσε ο κ. Παναγόπουλος.
Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος τόνισε ότι "ο Άντριου Άθενς υπήρξε γίγας προσφοράς προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, προς την Ομογένεια, προς την Ελλάδα, την Κύπρο και γενικά προς τον Ελληνισμό. Η εκδημία του δημιουργεί ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Η διαχρονική και ανιδιοτελής προσφορά του προς την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Εύχομαι ο Θεός να αναπαύει την ωραία και μεγάλη Ορθόδοξη και Ελληνική ψυχή του, και να διατηρεί τη μνήμη του αιωνία". Ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος θα μεταβεί την Τρίτη στο Σικάγο για να τελέσει την κηδεία του μεταστάντος.
Ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος, στέλεχος του ΣΑΕ για αρκετά χρόνια και πρώτος πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου, τόνισε ότι "με την απώλεια του Άντριου Άθενς φτωχαίνει η Ελληνοαμερικανική ομογένεια, στην ιστορία της οποίας προσέθεσε πολλές λαμπρές σελίδες. Ο εκλιπών αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του με πάθος στα κοινά των δύο πατρίδων του, Αμερικής και Ελλάδας. Έφυγε αθόρυβα, σεμνός και πλήρης ημερών, αφήνοντας πίσω του παρακαταθήκη ένα πλούσιο και σημαντικό έργο για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία". Ο κ. Σπυρόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι ο εκλιπών "υπήρξε πρωτοπόρος στη δημιουργία λόμπι στην Ουάσιγκτον για την υπεράσπιση θεμάτων του Πατριαρχείου και ελληνικού ενδιαφέροντος από την εποχή του ΄70. Υπήρξε διορατικός, καθώς διέβλεψε πρώτος την ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων ανάμεσα στην Ελληνοαμερικανική και Αμερικανο- Εβραϊκή κοινότητα. Το όνομά του είναι ταυτισμένο με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, από την ίδρυση του το 1995. Τον ονομάζαμε «ιπτάμενο πρόεδρο», γιατί ακούραστος και εργατικός ταξίδευε διαρκώς για να βρίσκεται κοντά στους Έλληνες σε κάθε γωνιά της γης. Αγωνίσθηκε με πάθος για την δημιουργία του Προγράμματος Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης για την παροχή δωρεάν ιατρικών υπηρεσιών σε συμπατριώτες μας και μη Έλληνες σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Μαύρης Θάλασσας. Μέχρι πρόσφατα, είχε την αγωνία για να διασφαλίσει τη συνέχεια της λειτουργίας του προγράμματος".
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), Φίλιπ Κρίστοφερ, ανέφερε ότι "δεν υπάρχουν μαγικές λέξεις και εκφράσεις που μπορώ να χρησιμοποιήσω για να περιγράψω τον Άντριου Άθενς και για το τι πρόσφερε στην ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ. Δεν ήταν μόνο ο πατριάρχης μας, αλλά κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει περισσότερα για την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Ειδικότερα, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την απίστευτη υποστήριξη και την αγάπη του για την Κύπρο όλα αυτά τα χρόνια".
Μεγάλες οργανώσεις της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, όπως: ΑΧΕΠΑ, The Coordinated Effort of Hellenes, Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτου (AHI), το Hellenic American Leadership Council, το Εθνικό Συμβούλιο, το American Hellenic Council, η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και ομοσπονδίες που εκπροσωπούν γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας, σύλλογοι και κοινότητες, αλλά και Αμερικανοί πολιτικοί -ιδιαίτερα της πολιτείας του Ιλλινόις- με ανακοινώσεις τους εξαίρουν την προσωπικότητα, το ήθος και την προσφορά του εκλιπόντος.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: