Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Σουπιοπίλαφο

Σουπιοπίλαφο
Υλικά για 4-5 άτομα
•1 κιλό σουπιές ολόκληρες ακαθάριστες•1 νεροπότηρο ρύζι για πιλάφι•1 μεγάλο κρεμμύδι λειωμένο στον μπλέντερ•1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο•1 νεροπότηρο λευκό αρωματικό κρασί•Αλάτι, πιπέρι
Το δυσκολότερο κομμάτι ετούτης της συνταγής είναι να καθαρίσετε τις σουπιές. Το μελάνι της σουπιάς αφήνει ανεξίτηλα σημάδια στα χέρια σας που θα κάνει μέρες να φύγει γι’ αυτό θα είναι καλό να χρησιμοποιήσετε γαντάκια μιας χρήσης.Με ένα ιδιαίτερα κοφτερό μαχαίρι θα κόψετε το εξωτερικό μέρος της σουπιάς κατά μήκος να ανοίξει και θα βρείτε την κύστη της μελάνης την οποία θα βγάλετε με προσοχή. Θα την βάλετε σε ένα νεροπότηρο μαζί με λίγο νεράκι και θα την σπάσετε πιέζοντας απαλά. Θα αδειάσετε όλο το μελάνι, θα πετάξετε την κύστη και θα ανακατέψετε καλά ούτως ώστε αφήνοντας το μελάνι μέσα στο ποτήρι να κατακάτσει η άμμος που υπήρχε. Αφήστε το μελάνι και καθαρίστε την υπόλοιπη σουπιά από τα εντόσθια και το κόκαλο . Κόφτε τη σε κομματάκια και βάλτε τη σε μια πιατελίτσα.Σε μια μεγάλη κατσαρόλα αδειάζετε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνετε καλά. ρίχνετε μέσα τα κομματάκια της σουπιάς και σοτάρετε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια. προσθέτετε το τριμμένο κρεμμύδι και ανακατεύετε καλά. Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να στεγνώσουν τα υγρά της κατσαρόλας. Ρίχνετε το μελάνι της σουπιάς μέσα και ανακατεύετε και αμέσως μετά το λευκό κρασί. Ανακατεύετε καλά, αφήνετε να πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά . μαγειρεύετε έτσι για περίπου ½ ώρα και μέχρι η σουπιά να αρχίσει να γίνετε τρυφερή. Ρίχνετε μέσα το ρύζι συμπληρώνετε 2 νεροπότηρα νερό, ανακατεύετε καλά, αλατίζετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το ρύζι να μαγειρευτεί μέσα στη νόστιμη σάλτσα της σουπιάς. Σε περίπου 20 λεπτά το φαγάκι σας θα είναι έτοιμο. Το σερβίρετε ζεστό στα πιάτα κατάμαυρο και γυαλιστερό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: