Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

η Ασία χάνει τις γυναίκες της…

Σε Κίνα, Ινδία και άλλες ασιατικές χώρες καταγράφεται μια ανησυχητική “αρρενοποίηση” του πληθυσμού εξαιτίας της προτίμησης για αγόρια, που οδηγεί σε επιλεκτικές αμβλώσεις. Επιστήμονες επισημαίνουν πως το φαινόμενο αποτελεί σοβαρή απειλή για τη Δύση
Σε ανδροκρατούμενες χώρες κινδυνεύουν να μετατραπούν Ινδία και Κίνα εξαιτίας των επιλεκτικών αμβλώσεων

Την ώρα που ο ΟΗΕ προειδοποιεί για μια αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού στα 15 δισ. έως το 2100, ένα διαφορετικό και άγνωστο δημογραφικό πρόβλημα απασχολεί την Ασία και απειλεί να αλλοιώσει δραματικά το παγκόσμιο πληθυσμιακό τοπίο. Πρόκειται για μια “ανησυχητική αρρενοποίηση” του πληθυσμού, όπως αναφέρει ο Γάλλος δημογράφος Κριστόφ Γκιλμοτό, την οποία έχουν προκαλέσει οι επιλεκτικές αμβλώσεις σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι σε έναν κόσμο που βαίνει ανδροκρατούμενος, θα κάνουν την εμφάνισή τους “χώρες εργένηδων”, καθώς και ένα απεγνωσμένο “κυνήγι” συζύγων. “Υπάρχει έλλειψη 100 εκατ. γυναικών”, είναι ο τίτλος άρθρου που είχε γράψει πριν από δύο δεκαετίες ο Ινδός νομπελίστας οικονομολόγος Αμάρτια Σεν. Σήμερα ο αριθμός έχει εκτοξευθεί στα 160 εκατ. λόγω της παραδοσιακής προτίμησης για αγόρια στον αναπτυσσόμενο κόσμο, που οδηγεί σε παράνομες επιλεκτικές αμβλώσεις.
Τα στατιστικά στοιχεία είναι ενδεικτικά του δημογραφικού προβλήματος: Στην Ινδία και το Βιετνάμ γεννιούνται 112 αγόρια για κάθε 100 κορίτσια, ενώ η εν λόγω αναλογία διαμορφώνεται σε 120 προς 100 στην Κίνα και σε ορισμένες περιοχές 130 προς 100! Η τάση έχει καταγραφεί και σε άλλες χώρες με την αναλογία 115 αγόρια προς 100 κορίτσια να παρατηρείται στη Γεωργία, τη Σερβία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Ο Γκιλμοτό επισημαίνει τη σημασία δημοσιοποίησης του προβλήματος και στον δυτικό κόσμο.
Οι κίνδυνοι
Επιστήμονες εκτιμούν ότι η απειλή της έλλειψης γυναικών και ενός ανδροκρατούμενου κόσμου μπορεί να οδηγήσει στην έξαρση του σεξοτουρισμού, ακόμα και στην εμφάνιση της πολυανδρίας (μια γυναίκα με πολλούς συζύγους). Ακόμα και ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει για τη σχέση ανάμεσα στην έλλειψη γυναικών και την αύξηση διακίνησης γυναικών ή της μετανάστευσης με σκοπό τον γάμο.
Οι πολιτολόγοι Βάλερι Χάντσον και Αντρέα ντερ Μπόερ έχουν προειδοποιήσει για μια σοβαρή απειλή για τη Δύση που προκύπτει από την πληθυσμιακή κυριαρχία των ανδρών στις χώρες της Ασίας: “Οι κοινωνίες με ισχυρή αναλογία ανδρών-γυναικών δεν μπορούν να κυβερνούνται παρά μόνο από απολυταρχικά καθεστώτα ικανά να καταστείλουν τη βία στην ίδια τους τη χώρα και να την εξάγουν στο εξωτερικό μέσω αποικισμού ή πολέμου”.
Εκθεση ΟΗΕ για τον παγκόσμιο πληθυσμό
Πάνω από 10 δισ. οι άνθρωποι το 2100
Τα 10 δισ. θα ξεπεράσει ο παγκόσμιος πληθυσμός το 2100 και ίσως φτάσει τα 15 δισ., αν βελτιωθούν τα ποσοστά γονιμότητας, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που τονίζει τις προκλήσεις που γεννά η δημογραφική πίεση για την αντιμετώπιση της φτώχειας και την προστασία του περιβάλλοντος. Από τα 7 δισ. του σημερινού πληθυσμού, το 1,8 δισ. είναι ηλικίας 10-24, από τους οποίους το 90% ζουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Κατά συνέπεια, ένα μεγάλο ποσοστό νέων ανθρώπων δεν αξιοποιείται λόγω της έλλειψης παιδείας και υποδομών και μαζί χάνεται μια χρυσή ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ









Δεν υπάρχουν σχόλια: