Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

αποτοξινώστε το μπάνιο σας με φυσικούς τρόπους

bathroom-386
Κάντε το μπάνιο σας λειτουργικό με έξυπνους τρόπους για να προστατέψετε όχι μόνο την υγεία σας αλλά και το περιβάλλον.

Tο μπάνιο είναι ο χώρος που φιλοξενεί την προσωπική μας περιποίηση. Πώς μπορούμε όμως να τον μετατρέψουμε σε ένα χώρο που θα «φροντίζει» όχι μόνο εμάς αλλά και τον… πλανήτη; Μερικές μικρές αλλαγές θα μας βοηθήσουν να το πετύχουμε χωρίς πολύ κόπο.
Μπάνιο με οικολογικές… ανησυχίες
• Αντικαταστήστε το καζανάκι σας και το τηλέφωνο του ντους με κάποιο αντίστοιχο ελεγχόμενης ροής.
• Κλείνετε τη βρύση όταν πλένετε τα δόντια σας, λούζεστε ή κάνετε ντους. Έτσι θα εξοικονομήσετε αρκετό νερό ωφελώντας όχι μόνο την τσέπη σας αλλά και τον πλανήτη.
• Αν στο μπάνιο σας δεν υπάρχει παράθυρο ούτως ώστε να υπάρχει φυσικός φωτισμός, προτιμήστε τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Αν όμως βρίσκεται σε κατασκευαστικό στάδιο, φροντίστε να υπάρχει ένα παράθυρο, καθώς συμβάλλει και στο σωστό αερισμό, που είναι πολύ σημαντικός για την υγιεινή του χώρου.
• Αποφύγετε τα βαριά χημικά καθαριστικά –που μπορεί να έχουν βλαβερές συνέπειες όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία σας– και προτιμήστε οικολογικά βιοδιασπώμενα προϊόντα που θα βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά είδη. Μπορείτε επίσης να ανατρέξετε στις μεθόδους των γιαγιάδων μας και να φτιάξετε τα δικά σας καθαριστικά χρησιμοποιώντας υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι, όπως μαγειρική σόδα, ξίδι κ.λπ.
• Χρησιμοποιήστε πετσέτες από βιολογικό βαμβάκι. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Βιολογικού Εμπορίου (Organic Trade Association), το 10% περίπου των ζιζανιοκτόνων που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως αφορά στην καλλιέργεια του συμβατικού βαμβακιού. Οπότε τα λευκά είδη από βιολογικό βαμβάκι είναι σίγουρα μια καλή αρχή για να συμβάλουμε στη μείωση της απελευθέρωσης χημικών
στην ατμόσφαιρα.
• Καταργήστε τις κουρτίνες μπάνιου
από βινύλιο (pvc). Μπορεί να είναι οικονομικές και αρκετά ανθεκτικές, ωστόσο το pvc από το οποίο κατασκευάζονται μπορεί κατά την παραγωγή του να απελευθερώσει διοξίνες, οι οποίες είναι καρκινογόνες. Επίσης το pvc αποσυντίθεται με αργό ρυθμό με αποτέλεσμα, όταν θέλετε να πετάξετε τις κουρτίνες αυτές να ρυπαίνουν το περιβάλλον για πολλά χρόνια. Γι’ αυτό προτιμήστε κουρτίνες, φτιαγμένες από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, όπως βιολογικό βαμβάκι.
• Προτιμήστε τις γυάλινες ντουσιέρες που –εκτός από οικολογικές– είναι και πιο πρακτικές.
• Διαλέξτε «πατάκια» από φυσικές ίνες όπως μπαμπού, βιολογικό βαμβάκι κ.λπ., αποφεύγοντας τα κλασικά πατάκια μπάνιου των οποίων το κάτω μέρος αποτελείται συνήθως από pvc.
Νικήστε τη μούχλα
Η μούχλα είναι ένας από τους πιο δύσκολους αντιπάλους που έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάθε φορά που καθαρίζουμε το μπάνιο μας. Εκτός του ότι είναι ιδιαίτερα ενοχλητική όταν την βλέπουμε να τρυπώνει στους αρμούς (ανάμεσα στα πλακάκια), είναι και ανθυγιεινή καθώς μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες αλλά και να επηρεάσει την ποιότητα του αέρα του σπιτιού μας. Οι παρακάτω απλές συμβουλές όμως μπορούν να αποδειχτούν πολύτιμοι σύμμαχοι.
• Φροντίστε για το σωστό εξαερισμό του μπάνιου, είτε ανοίγοντας τακτικά το παράθυρο (αν έχετε) είτε τοποθετώντας έναν εξαεριστήρα. Το φως και το ξηρό περιβάλλον είναι θανάσιμοι εχθροί της υγρασίας.
• Επιδιορθώστε όλες τις διαρροές όσο το δυνατό πιο σύντομα. Όσο περισσότερο χρόνο αφήνετε να περνάει τόσο η μούχλα θα κερδίζει έδαφος.
• Αποφύγετε τα ξύλινα έπιπλα μπάνιου που απορροφούν την υγρασία. Εκτός του ότι «σκάνε», με αποτέλεσμα να χρειαστεί να τα αλλάξετε ίσως συντομότερα απ’ όσο νομίζατε, συγκρατούν αρκετή υγρασία ευνοώντας την ανάπτυξη μυκητών.
• Προτιμήστε έπιπλα από ανακυκλωμένο γυαλί ή άλλα υλικά που θα σας λύσουν τα χέρια.
• Επενδύστε τους τοίχους με μάρμαρο, κεραμικά πλακάκια ή πλακάκια πορσελάνης που καθαρίζονται εύκολα και αποτρέπουν το σχηματισμό μούχλας.
Info
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Aμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας, η μακρόχρονη έκθεση στο χλώριο που προστίθεται ως απολυμαντικό στο νερό συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο χρησιμοποιήστε φίλτρα νερού στο μπάνιο και στην κουζίνα σας, τα οποία θα σας απαλλάξουν από ένα σημαντικό ποσοστό χλωρίου. Φροντίστε όμως να τα αλλάζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Της Χρύσας Γιαννοπούλου
Με τη συνεργασία του Κωνσταντίνου Αμπελιώτη,
επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου











Δεν υπάρχουν σχόλια: