Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Δείτε σε ποιους θα μοιραστεί τελικά το κοινωνικό μέρισμα

Δείτε σε ποιους θα μοιραστεί τελικά το κοινωνικό μέρισμα


Τρεις κατηγορίες δικαιούχων του «κοινωνικού μερίσματος» από το πρωτογενές πλεόνασμα, οριστικοποιήθηκαν σήμερα, μετά από σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ). Παράλληλα, αναζητούνται τα ακριβή εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τα νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα, στα οποία θα χορηγηθεί, επίσης άπαξ, το επίδομα.
Ειδικότερα, κατά τη δίωρη σύσκεψη στο ΓΛΚ, με τη συμμετοχή του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου, του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη και των Χρήστου Πρωτόπαπα και Γιώργου Κουτρουμάνη, «κλείδωσαν» σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις κατηγορίες δικαιούχων.
Πρόκειται για:
- Άστεγους, στους οποίους θα διατεθεί, μέσω των αρμόδιων φορέων, ποσό 20 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες στέγασης και σίτισης.
- Ένστολους, στους οποίους θα διατεθούν άπαξ περίπου 35 εκατ. ευρώ συνολικά, μόνο με εισοδηματικά κριτήρια. Το επίδομα των 500 ευρώ θα αφορά περίπου 68.000- 70.000 ένστολους.
- Ανασφάλιστους, για τους οποίους θα διατεθούν περίπου 20 εκατ. ευρώ για την κάλυψη, για ένα έτος, της υγειονομικής περίθαλψής τους. Με το συγκεκριμένο κονδύλι, μπορούν να καλυφθούν 350.000- 400.000 άτομα, από τις εξής τέσσερις κατηγορίες:
* Μακροχρόνια άνεργοι, που δεν καλύπτονται από άλλον ασφαλιστικό φορέα (εξετάζεται να μειωθεί ο ελάχιστος αριθμός ενσήμων που πρέπει να έχουν).
* Υπερήλικες ανασφάλιστοι.
* Επαγγελματίες με διακοπή δραστηριότητας, χωρίς κάλυψη από τον ΟΑΕΕ.
* Επαγγελματίες με δραστηριότητα, αλλά με χρόνιες παθήσεις και με οφειλές στον ΟΑΕΕ.
Σύμφωνα με τους μετέχοντες στη σύσκεψη, το γενικό κονδύλι (πλην ένστολων) για το «κοινωνικό μέρισμα» θα ανέλθει σε περίπου 480 εκατ. ευρώ, αλλά είναι πιθανόν να κρατηθεί από το συνολικό ποσό ένα ειδικό αποθεματικό περίπου 20 εκατ. ευρώ για τους «φρέσκους» άνεργους του 2013 (τα στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, αφορούν τα εισοδήματα του 2012). Συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των ένστολων, το «κοινωνικό μέρισμα» θα αφορά σε 800.000- 1.000.000 άτομα.
Ο «γενικός κανόνας» είναι τα 500 ευρώ ως ελάχιστο ποσό επιδόματος, το οποίο θα κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και ενδέχεται να ανέλθει σε 800 ευρώ για οικογένειες με δύο παιδιά ή στα 1.000 ευρώ για πολύτεκνες οικογένειες. Τα γενικά οικογενειακά εισοδηματικά κριτήρια (πλην περιουσιακών), αναμένεται να αρχίζουν από τις 4.000 ευρώ/ετησίως και να κλιμακώνονται έως τις 10.000- 11.000 ευρώ/ετησίως για τις οικογένειες με δύο παιδιά.
Βέβαιο θεωρείται ότι για τις τρεις κατηγορίες των δικαιούχων που οριστικοποιήθηκαν κατά τα σημερινή σύσκεψη, θα υπάρξει διάταξη στο πολυνομοσχέδιο της συμφωνίας με την τρόικα, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την Πέμπτη, ή την Παρασκευή το αργότερο. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες, ενδέχεται να υπάρξει αναφορά και στη συνέχεια να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ). Πάντως, για όλους ανεξαιρέτως, όπως ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες, το επίδομα θα χορηγηθεί εντός του Μαΐου.
imerisia.grΠΗΓΗ:http://www.ergasiaka.net/koinonia/item/941-deite-se-poious-tha-moirastei-telika-to-koinoniko-merisma.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: