Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Νέα συνάντηση για την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας την Τετάρτη

ΓΣΕΕΜε νέα συνάντηση μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών φορέων την Τετάρτη στις 11 π.μ. στα γραφεία της Συνομοσπονδίας (Πατησίων & Αινιάνος 2), συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην αναγκαιότητα διατήρησης των θεσμικών κεκτημένων της γενικής συλλογικής σύμβασης (13ος-14ος μισθός, τριετίες, επίδομα γάμου κτλ) και εξέφρασαν την προθυμία τους να καταλήξουν σε συμφωνία για την υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ, κατηγορώντας την τρόικα για απαράδεκτες απαιτήσεις και απόπειρα νέας βίαιης παρέμβασης στα εργασιακά.
Υπενθυμίζεται ότι τα αιτήματα της ΓΣΕΕ, με βάση την πρόσκληση που έχει απευθύνει στις εργοδοτικές οργανώσεις, έχουν ως εξής:
Κατώτατο όριο ημερομισθίου εργατοτεχνίτη (-τριας), χωρίς προϋπηρεσία, 33,57 ευρώ.
Κατώτατο όριο μισθού υπαλλήλου, χωρίς προϋπηρεσία, 751,29 ευρώ.
Άρση της άνισης μισθολογικής μεταχείρισης σε βάρος των νέων εργαζόμενων με μόνο κριτήριο την ηλικία κάτω των 25 ετών.
Διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού, επίδομα γάμου 10%, μέχρι τρεις τριετίες με 10% για προϋπηρεσία των υπαλλήλων και μέχρι έξι τριετίες με 5% για προϋπηρεσία εργατοτεχνιτών.
Διατηρητική ρήτρα ότι όλοι, ανεξαιρέτως, οι όροι εργασίας, που θεσπίσθηκαν με τις προηγούμενες Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. και τις αντίστοιχες Διαιτητικές Αποφάσεις, όπως ίσχυαν κατά τη διαδοχή τους, αποτελούν ενιαίο σύνολο και εξακολουθούν να ισχύουν.
Επαναρρύθμιση της γονικής άδειας (μειωμένου ωραρίου), που είχε καθορισθεί με προηγούμενες Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., ώστε και ο πατέρας να έχει αυτοτελώς το ίδιο δικαίωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: