Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Εξαρθρώθηκε η ομάδα των «νονών» του διαβόητου κασκαντέρ του Τσάκ Νόρις στην Καλαμάτα

Εξαρθρώθηκε η σπείρα των «νονών» της νύχτας που σκορπούσε τον τρόμο στην Καλαμάτα. Αρχηγός της σπείρας ο 52χρονος διαβόητος κακοποιός και πρώην κασκαντέρ του γνωστού ηθοποιού Τσακ Νόρις, Βασίλης Βαρελάς ο οποίος διηύθυνε την δράση της σπείρας των εκβιαστών από τις φυλακές της Κέρκυρας, όπου εκτίει ποινή κάθειρξης για κατοχή και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, αλλά και ηθική αυτουργία της διπλής εκτέλεσης ενός Αλβανού και του μόλις 2,5 ετών παιδιού του, το 2011 στις όχθες του ποταμού Πάμισου, στη Μεσσήνη.
thy.jpg
Μάλιστα, ο Βαρελάς δεν έπαψε να δραστηριοποιείται μέσα από τις φυλακές και καθοδηγεί τα μέλη της συμμορίας του, ούτε και τώρα που έπασχε από καρκίνο του φάρυγγα και μιλούσε σε κινητά τηλέφωνα με χρήση λαρυγγόφονου. Οι έρευνες της Αστυνομίας κράτησαν 25 ημέρες στην Καλαμάτα, με συλλογή πλήθους καταθέσεων από καταστηματάρχες που δέχονταν εκβιασμούς για «προστασία» από την σπείρα και κατά τη διάρκεια των ερευνών έγινε χρήση του ειδικού εξοπλισμού της ΕΥΠ για την καταγραφή συνομιλιών, παρακολουθήσεις των μελών της σπείρας και βιντεοσκόπηση και ηχογράφηση των κινήσεων των δραστών, πριν αποφασιστεί η προσεκτικά σχεδιασμένη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την σύλληψή τους.
Για την υπόθεση, προχώρησε και σε επίσημες ανακοινώσεις σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. κ. Χρ. Παρθένης.  «Η υπόθεση αφορά την εξάρθρωση από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών, οργανωμένης εγκληματικής ομάδας, η οποία εκβίαζε συστηματικά ιδιοκτήτες καταστημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, με το πρόσχημα της παροχής «προστασίας».
Ειδικότερα, ύστερα από συστηματική και μεθοδική αστυνομική διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης,προ χθες (23.03.2014) πραγματοποιήθηκαν παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Καλαμάτα, Αθήνα, Σαλαμίνα και άλλες περιοχές της Αττικής, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν συνολικά 8 μέλη της οργάνωσης, όλοι τους Έλληνες, ηλικίας από 23 έως 48 ετών.
Ως «αρχηγός» της εγκληματικής οργάνωσης έχει ταυτοποιηθεί ένας ημεδαπός 52 ετών, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης δις ισόβια για ανθρωποκτονία, στο Κατάστημα Κράτησης Κέρκυρας, ενώ κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση είναι επιπλέον 6 άτομα.
Σε βάρος των εμπλεκομένων έχει σχηματιστεί δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της εκβίασης, της νομοθεσίας για τα όπλα, τις εκρηκτικές ύλες, τα ναρκωτικά καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, «ξέπλυμα μαύρου χρήματος».
Στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης αστυνομικής έρευνας, διακριβώθηκε η ιεραρχική δομή της οργάνωσης, ταυτοποιήθηκε η δράση των μελών της, ενώ διαπιστώθηκαν οι επιμέρους ρόλοι του καθενός και οι μεταξύ τους σχέσεις και διασυνδέσεις.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό υλικό, το αρχηγικό μέλος της ομάδας, ο 52χρονος έγκλειστος των Φυλακών, συγκρότησε και συντόνιζε την οργάνωση, ενώ τα υπόλοιπα μέλη δρούσαν υπό την καθοδήγησή του, διαθέτοντας ιεραρχική δομή, εσωτερική διάρθρωση, διαρκή δραστηριότητα και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης (modus operandi).
Σκοπός τους ήταν η αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους, μέσω εκβιάσεων ιδιοκτητών καταστημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, με τη μέθοδο της παροχής «προστασίας». Για να επιτύχουν τους στόχους τους, δηλαδή να εδραιώσουν και να διατηρήσουν την κυριαρχία και τη φήμη ότι «ελέγχουν» τη συγκεκριμένη περιοχή, προχωρούσαν σε προπαρασκευαστικές ενέργειες, αναζητώντας πληροφορίες και στοιχεία για πρόσωπα και καταστήματα, ενώ προμηθεύονταν διάφορα μέσα (όπλα, πυρομαχικά, ναρκωτικά κ.λπ.) για την υποβοήθηση των εγκληματικών τους πράξεων.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον τρόπο δραστηριοποίησής τους, επέλεγαν αρχικά το κατάστημα ή το πρόσωπο που τους «ενδιέφερε», ενώ στη συνέχεια προχωρούσαν σε επικοινωνία και προειδοποίηση για πληρωμή ή συνέχιση καταβολής χρημάτων. Επιπλέον, μέλη της ομάδας εμφανίζονταν στο κατάστημα που είχαν επιλέξει, ασκώντας παράλληλα ψυχολογική βία και απειλές σωματικής βίας. Επίσης, προέβαιναν σε σχεδιασμό αλλά και προειδοποιήσεις για πρόκληση πυρκαγιών στα καταστήματα ή τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών, με στόχο πάντα την εκβιαστική είσπραξη των χρημάτων.
Από τη μέχρι τώρα διερεύνηση της υπόθεσης έχει διαπιστωθεί ότι εισέπρατταν χρηματικά ποσά, που κυμαίνονταν από 150 έως 250 ευρώ την εβδομάδα, από τουλάχιστον 8 καταστήματα, στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας.
Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, προχθες (23.03.2014) τα ξημερώματα πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθη ένα από τα μέλη της, 31χρονος ημεδαπός, ο οποίος δρούσε ως βασικός «εισπράκτορας» της οργάνωσης.
Ο συγκεκριμένος συνελήφθη αφού είχε παραλάβει νωρίτερα εκβιαστικά χρηματικό ποσό, σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, μετά από σχετική καταγγελία ιδιοκτήτη καταστήματος για «παροχή προστασίας».
Ακολούθησαν ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις στην ίδια περιοχή, αλλά και στην Αθήνα, τη Σαλαμίνα και άλλες περιοχές της Αττικής (Καλλιθέα, Νέα Φιλαδέλφεια), στο πλαίσιο των οποίων εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν και τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης.
Από τις σωματικές έρευνες στους συλληφθέντες, καθώς και από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
-προσημειωμένο χρηματικό ποσό των 150 ευρώ
-31 κινητά τηλέφωνα
-6.130 ευρώ
-2 περίστροφα, εκ των οποίων το ένα replica
-πιστόλι διαμετρήματος 9mm
-πιστόλι replica και πιστόλι κρότου – λάμψης
-διόπτρα όπλου και 4 γεμιστήρες
-124 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και 5 κάλυκες των 9mm
-3 σιδερογροθιές, 2 μεταλλικά γκλοπ, ξύλινο ρόπαλο και στιλέτο
-ζευγάρι χειροπέδες, εκκενωτής ηλεκτρικής ενέργειας (taser) και 26 κροτίδες
-φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής (laptop), 2 σκληροί δίσκοι
-2 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, κλειδί αυτοκινήτου και 16 κάρτες SIM.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να εξεταστεί όλο το εύρος και το πεδίο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: