Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Οι Financial Times μας ''παίζουν'' ξανά: Λένε ότι οι πλούσιοι αγοράζουν & επενδύουν σε ελληνική γη, φιλετάκια σε νησιά και Πόρτοχελι!

Με την πιθανότητα ενός Grexit να φεύγει από το κάδρο και τις τιμές των ακινήτων να έχουν πέσει δραματικά, η ελληνική γη, αλλά και οι κατοικίες -ιδιαιτέρως οι πολυτελείς- μπαίνουν στο... μάτι των ξένων επενδυτών.



Oι παράγοντες της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα βλέπουν, έντονα, μια τάση να αυξηθεί το ενδιαφέρον των ξένων να επενδύσουν στη χώρα μας. Αν και αυτή η τάση ακόμα δεν έχει αποκτήσει το χαρακτήρα κανόνα, εντούτοις εμφανίζει μια δυναμική που είναι ευεξήγητη.

Η χρεωκοπία της Ελλάδας μοιάζει πλέον μακρινή, ουδείς μιλάει για έξοδο από το ευρώ, ενώ η μακρόχρονη οικονομική κρίση έχει μειώσει τις τιμές των ακινήτων. Μάλιστα, το ρεπορτάζ αναφέρει πως οι τιμές στην Ελλάδα αγγίζουν τα επίπεδα της Τουρκίας και της Ισπανίας, είναι μειωμένες κατά 40% σε σχέση με την «έκρηξη» του 2008 και αυτό έχει αποτέλεσμα αρκετοί κροίσοι να βλέπουν με καλό μάτι τα ελληνικά «φιλέτα» γης.

Υπάρχουν τρία παραδείγματα που αν και είναι μεμονωμένες περιπτώσεις, δείχνουν πως κάτι κινείται στο εξωτερικό σε σχέση με την Ελλάδα. Η αγορά του Σκορπιού από την κόρη του Ρώσου δισεκατομμυριούχου, Ντμίτρι Ριμπαλόβλεφ έναντι 100 ευρώ, αλλά και η επένδυση του σεΐχη του Κατάρ στην Οξιά, δείχνουν ένα μέρος της εικόνας που διαμορφώνεται, αναφέρει η εφημερίδα Financial Times.

Τον Δεκέμβριο που μας πέρασε μια έκταση 35.000 τετραγωνικά μέτρα, κοντά στο Πόρτο Χέλι πωλήθηκε για ένα αξιοσέβαστο ποσό - αν και λιγότερο από την ζητούμενη τιμή των € 40 εκ. - σε έναν Ελληνα εφοπλιστή και τη Ρωσίδα σύζυγό του.

Πολλά σπίτια νοικιάζονται για τη θερινή περίοδο σε ξένους, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες να γλιτώσουν τα χαράτσια. Κι όταν λέμε «σπίτια» εννοούμε βίλες που προσφέρουν ανέσεις και μυστικότητα στους πλούσιους ξένους που επιθυμούν να γνωρίζουν την Ελλάδα.

Με δεδομένο ότι πέρυσι, αλλά και φέτος, υπάρχει έντονα αυξητική τάση στον ελληνικό τουρισμό, η έλευση «καλών πορτοφολιών» δίνει τον τόνο και στην αγορά ή ενοικίαση κατοικιών ή γης.

Οι επίδοξοι αγοραστές επικεντρώνονται σε περιοχές όπως η Κέρκυρα, η Μύκονος, η Σαντοίνη, το ΠόρτοΧέλι, οι Σπέτσες και η Χαλκιδική. Οι Ρώσοι είναι στην κορυφή της λίστας των ενδιαφερόμενων, αλλά πλέον το παιχνίδι έχει... ανοίξει και για άλλους πλούσιους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: