Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013

Για τον πρώην δήμο Βέλου και τον Θ.Λαμπρόπουλο «χτυπάει» η καμπάνα;

Για τον πρώην δήμο Βέλου και τον Θ. Λαμπρόπουλο «χτυπάει» η καμπάνα;
Στην ιστοσελίδα tovima.gr αναφέρθηκε μεταξύ άλλων: «Σε δήμο της Πελοποννήσου με 17.000 κατοίκους η «μαύρη τρύπα» αγγίζει τα 18 εκατ. ευρώ - ίσως μεγαλύτερη και από το σκάνδαλο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Περίπου 60 «αόρατα» έργα από ανύπαρκτους εργολάβους και με πλαστά τιμολόγια φέρεται να έγιναν εκεί. Σε άλλους δήμους της Αττικής, της Εύβοιας, της Αχαΐας και της Φθιώτιδας αποκαλύφθηκε ολόκληρο σύστημα έκδοσης πλαστών τιμολογίων με τη συμμετοχή περίπου 20 δημοτικών εταιρειών και άλλων επιχειρήσεων. Σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ύψος της απάτης και αφορά ανύπαρκτες συναλλαγές, από λάδια αυτοκινήτου και λάστιχα ως τσιμέντα, τούβλα και ασβέστη, αλλά και μεταφορές που απλώς δεν έγιναν.
Και τα πρόσφατα ευρήματα του ΣΔΟΕ για ατασθαλίες και κομπίνες δίχως αρχή και τέλος σε δήμους και επιχειρήσεις μοιάζουν να μην έχουν τελειωμό. Τα στελέχη του ΣΔΟΕ στέκονται πλέον άφωνα μπροστά στην ευρηματικότητα και στο απύθμενο θράσος της «μαφίας των δημάρχων» και ιδιωτών που κερδοσκοπούσαν επί σειρά ετών κατασκευάζοντας το τίποτα. Χαρακτηριστικό σε μία περίπτωση είναι ότι για τον κύκλο εικονικών συναλλαγών εμφανίστηκαν αλβανοί υπεργολάβοι που κατασκεύαζαν μεγαλεπήβολα έργα, όπως παιδικές χαρές μερικών τετραγωνικών, οι οποίες έμειναν μόνο στα χαρτιά. Τελικώς αποδείχθηκε ότι η παιδική χαρά είχε ένα παιχνίδι, το «καρουζέλ» των εικονικών τιμολογίων.

Όλα ήταν πλαστά
Σαφές δείγμα γραφής προέκυψε από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ σε δήμο της Πελοποννήσου ύστερα από έγγραφη καταγγελία πολιτών. Σε αυτήν γινόταν λόγος για όργιο παρανομιών σε πολλές από τις συμβάσεις του δήμου για την κατασκευή 200 έργων διαφόρων μορφών την περίοδο 2006-2010. Την υπόθεση άρχισαν να διερευνούν οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ στην Πελοπόννησο και στην Αθήνα και τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά.
Όπως ανέφερε ένας από τους ερευνητές της υπόθεσης, «πήραμε δειγματοληπτικά διάφορα τιμολόγια για έργα του δήμου συνολικού ύψους 210.000 ευρώ. Ολα ανεξαιρέτως αποδείχθηκε ότι ήταν πλαστά! Έπειτα αναζητήσαμε ποια έργα αφορούσαν οι συγκεκριμένες συναλλαγές και τα περισσότερα ήταν σχεδόν αόρατα. Πολλά αφορούσαν έργα καθαρισμού και υποβοήθησης διάνοιξης απομακρυσμένων αγροτικών δρόμων, για τα οποία δεν μπορούσε να διαπιστωθεί αν ήταν πραγματικά ή όχι». Και αυτό διότι όταν επιχειρούνταν έλεγχος προέκυπτε ότι οι αγροτικοί δρόμοι «έχουν κλείσει ξανά λόγω νέων κατολισθήσεων».
Ο ίδιος εργολάβος φέρεται να έχει αναλάβει την κατασκευή 25 τέτοιου είδους «έργων» στον δήμο αυτόν. Κανένας όμως δεν τον είχε δει, κανένας δεν γνώριζε ποια ήταν η πραγματική έδρα της εταιρείας (στην περιοχή της Κορινθίας) και αν τα φορολογικά στοιχεία που παρουσίαζε ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.
«Το Βήμα» επικοινώνησε με πρώην δήμαρχο της συγκεκριμένης κωμόπολης στην Πελοπόννησο, ο οποίος παραδέχθηκε ότι «υπάρχει εκτεταμένη έρευνα του ΣΔΟΕ για κύκλωμα εικονικών τιμολογίων που αφορά περίπου 70 έργα στην περιοχή από συνολικά τέσσερις εργολάβους. Δύο από αυτούς ήταν από την περιοχή της Κορινθίας και οι άλλοι δύο από την Αθήνα. Αυτοί φαίνεται να έχουν διακινήσει πλήθος πλαστών τιμολογίων για έργα τα οποία σας διαβεβαιώνω ότι έχουν γίνει. Ομως γνωρίζω ότι πρόβλημα υπάρχει και με τους νυν υπευθύνους του δήμου».

ΣΣ. Για τον πρώην δήμο Βέλου και τον Θ. Λαμπρόπουλο «χτυπάει» η καμπάνα; Και τι δεν έχει ακουστεί για τα οικονομικά ζητήματα στον πρώην δήμου Βέλου (τα έχει αναφέρει και ο νυν δήμαρχος κ. Α. Παπακυριάκου) τα τελευταία χρόνια. Ο Θ. Λαμπρόπουλος μέχρι σήμερα δεν έχει αναφέρει το παραμικρό αν και έχει προκληθεί να απαντήσει. Γιατί σωπαίνει άραγε;
Δημοσίευση σχολίου