Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

“Έφυγε” η Καίτη Χωματά

«Στον ουρανό είν’ ένα αστέρι» από τα ξημερώματα η ιέρεια του Νέου Κύματος Καίτη Χωματά.


Η 64χρονη τραγουδίστρια έχασε την πολυετή μάχη με τον καρκίνο και «έφυγε» από κοντά μας.

Νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, καθώς πέρα από το χρόνιο πρόβλημα με τον καρκίνο, πριν από δυο μήνες είχε τραυματιστεί σε ατύχημα.

Η Καίτη Χωματά είχε καταγωγή από τη Νάξο, γεννήθηκε στην Αθήνα και έζησε στην Πλάκα. Σπούδασε κλασσικό χορό, ενώ με το τραγούδι ασχολήθηκε από πολύ μικρή, όταν την ανακάλυψε το 1964 ο Γιώργος Οικονομίδης στα «Νέα ταλέντα» του. Εκεί την άκουσε ο Γιώργος Παπαστεφάνου και τη συνέστησε στον Γιάννη Σπανό, ο οποίος είχε έρθει από τη Γαλλία ψάχνοντας τη φωνή ή τις φωνές που θα έφερναν το Νέο Κύμα στη μουσική σκηνή της Ελλάδας.

Ερμήνευσε με χαρακτηριστικό τρόπο τα πρώτα τραγούδια του Σπανού (που σηματοδότησαν την αρχή αυτού του καλλιτεχνικού Κινήματος) και πολλών άλλων σπουδαίων συνθετών.

Είχε με τον τότε σύζυγό της Βασίλη Μαυρομμάτη την μπουάτ «Παράγκα» και μετά τη μπουάτ «Αυλαία».

Η δραματική περιπέτεια της υγείας την υποχρέωσε να αποσυρθεί για μεγάλο διάστημα από το τραγούδι, καθώς για χρόνια ήταν καθηλωμένη στο νοσοκομείο.

Έχει τραγουδήσει περίπου 200 τραγούδια και έχουν κυκλοφορήσει 18 δίσκοι της.

Τραγούδησε για την ομογένεια στην Αμερική, στον Καναδά, στη Γερμανία, στην Κύπρο και σε όλη την Ελλάδα.

Τη χειμερινή σαιζόν 2009-2010 τραγούδησε στη μουσική σκηνή Ωδήςια στο Γκάζι μαζί με άλλους συντελεστές του Νέου Κύματος, όπως την Πόπη Αστεριάδη, τον Μιχάλη Βιολάρη, τη Ρένα Κουμιώτη, τον Κώστα Καράλη κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: