Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Μη σκέφτεστε.. Παχαίνει!

Σύμφωνα με έρευνα, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Laval στο Quebec του Canada και η οποία δημοσιεύτηκε στο πιο πρόσφατο έντυπο του... “Psychosomatic Medicine”, η πολλή σκέψη μπορεί να μας παχύνει, αφού οι ερευνητές λένε πως η πίεση και το stress μας αναγκάζει να φάμε υπέρ του δέοντος. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δείχνουν ξεκάθαρα πώς οι σύγχρονοι τρόποι ζωής έχουν συμβάλει σε μια επιδημία παχυσαρκίας.


Η ερευνητική ομάδα, που εποπτεύτηκε από τον Δρ Angelo Tremblay, μέτρησε το τι έφαγαν 14 σπουδαστές μετά από κάθε έναν από τρεις στόχους που τέθηκαν στα πλαίσια της έρευνας.

Ο πρώτος στόχος ήταν να χαλαρώσουν σε μια καθιστή θέση, ο δεύτερος να διαβάσουν και να κάνουν μια περίληψη του κειμένου και τέλος, ο τρίτος να ολοκληρώσουν στο computer μια σειρά από τεστ μνήμης, προσοχής και εγρήγορσης. Μετά από μια 45λεπτη άσκηση κάθε δραστηριότητας, οι συμμετέχοντες έτρωγαν όσο ήθελαν από έναν μπουφέ, ωστόσο οι ερευνητές είχαν ήδη υπολογίσει πως κάθε τομέας διανοητικής δουλειάς ήθελε μόνο 3 θερμίδες παραπάνω από την προηγούμενη περίοδο. Παρά την μικρή ενέργεια που ξόδευαν στην πνευματική άσκηση, οι φοιτητές αυθόρμητα κατανάλωναν 203 θερμίδες περισσότερες μετά από την περίληψη του κειμένου και 253 περισσότερες μετά από τα τεστ στο computer.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια αύξηση 23,6% και 29,4%, αντίστοιχα, σε σχέση με την τελευταία περίοδο. Τα δείγματα αίματος που πάρθηκαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από κάθε τομέα διανοητικής άσκησης έδειξαν ότι υπάρχει μεγαλύτερη διακύμανση στα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης απ’ότι σε άλλες περιόδους.

Ο Jean-Philippe Chaput,ο βασικός υπεύθυνος αυτής της έρευνας, δήλωσε: “Αυτές οι αυξομειώσεις μπορεί να προκαλούνται από το stress της διανοητικής άσκησης, ή να αντανακλά επίσης μια βιολογική προσαρμογή κατά την καύση της γλυκόζης.” Το σώμα μπορεί να αντιδρά στις αυξομειώσεις με το να αυξάνει αυθόρμητα τις θερμίδες που καταναλώνει, έτσι ώστε να εξισορροπήσει τα επίπεδα της γλυκόζης, του μόνου καυσίμου που χρησιμοποιείται από το μυαλό. Επίσης, ο Κ. Chaput πρόσθεσε: “Η θερμιδική υπεραναπλήρωση ακολουθούμενη από διανοητική άσκηση, συνδυασμένη με το γεγονός του ότι είμαστε λιγότερο φυσικά ενεργοί όταν κάνουμε διανοητικές δουλειές, μπορεί να συμβάλλει στην επιδημία της παχυσαρκίας, η οποία τελευταία παρατηρείται στις βιομηχανικές πόλεις. Αυτός είναι ένας παράγοντας ο οποίος δεν πρέπει να αγνοείται, αν σκεφτούμε πως όλο και περισσότερος κόσμος ασχολείται με διανοητικές δουλειές.”

Δεν υπάρχουν σχόλια: