Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Αριστοτέλης Ωνάσης: “Δολοφόνος” της δυναστείας Κέννεντι;

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Έλληνας Κροίσος, που πέθανε το 1975 και έγινε παγκόσμια γνωστός τόσο για την αμύθητη περιουσία του όσο και για τα σκάνδαλα που τον έφερναν στην επικαιρότητα συχνά-πυκνά, ίσως αποτελεί ένα...




... από τα σπουδαιότερα πρόσωπα στον αιώνα μας. Αυτή τη φορά ένα θεατρικό έργο τον φέρνει ξανά στην επικαιρότητα. Πρόκειται για μια παράσταση, βασισμένη στο βιβλίο του Peter Evans με τίτλο «Νέμεσις», γραμμένο το 2005, η οποία σπάει ταμεία στη Βρετανία. Μέσα από την υπόθεση του έργου, ο Αριστοτέλης Ωνάσης φαίνεται να δίνει εντολή για τη δολοφονία του αδελφού του JFK, γερουσιαστή Ρόμπερτ Κέννεντι, με στόχο να παντρευτεί τη χήρα του δολοφονημένου προέδρου των ΗΠΑ, Τζάκι Κέννεντι. Ο Ρόμπερτ Κέννεντι παρουσιάζεται σφόδρα αντίθετος στον ενδεχόμενο γάμο του μεταξύ Ωνάση και Τζάκι και για αυτό το λόγο ο Έλληνας μεγιστάνας αποφασίζει να «βγάλει το εμπόδιο από τη μέση», σύμφωνα με το έργο.

Τον Έλληνα μεγιστάνα στο Theater του Λονδίνου ενσαρκώνει ο Robert Lindsay, γνωστός από το «My Family» στο BBC, ο οποίος δραματοποιεί στο μέγιστο σημείο τις σχέσεις Κάλλας- Τζάκι –Κροίσου.

Στη Βρετανία το έργο παρουσιάζει μεγάλη επιτυχία, παρά το γεγονός ότι ο κριτικός Charles Spencer (Daily Telegraph) το αποκάλεσε «επιτηδευμένη σύγχρονη τραγωδία».

Το ίδρυμα Ωνάση σαφώς αντέδρασε για το περιεχόμενο τόσο του βιβλίου όσο και για τη μεταφορά του στο χώρο του θεάματος. Εξέδωσε δε, την εξής ανακοίνωση: «Το Ίδρυμα Ωνάση δεν επιθυμεί να σχολιάσει το εν λόγω βιβλίο, καθώς δεν αποτελεί αληθινή βιογραφία και δεν είναι γραμμένο με την άδει του Ιδρύματος. Δεν βασίζεται σε σοβαρή έρευνα, αλλά σε φήμες που φέρουν τον Αριστοτέλη Ωνάση να είναι δολοφόνος του Γερουσιαστή. Δεν είναι τυχαίο ότι δόθηκε στη δημοσιότητα πολλά χρόνια μετά το θάνατο του Ωνάση. Ελπίζουμε ότι τόσο ο ελληνικός όσο και ο διεθνής Τύπος θα καταδικάσουν τα μη πραγματικά περιστατικά που αμαυρώνουν τη μνήμη του Αριστοτέλη Ωνάση».

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1900. Το 1922 ήρθε πρόσφυγας στην Ελλάδα και έπειτα από λίγο μετανάστευσε στην Αργεντινή. Το 1932 αγόρασε το πρώτο του πλοίο και άρχισε να χτίζει τη μετέπειτα αυτοκρατορία του, φέρνοντας την Ελλάδα στο παγκόσμιο στερέωμα ως δεσπόζουσα ναυτιλιακή δύναμη. Το 1956, ο Αριστοτέλης Ωνάσης ίδρυσε την Ολυμπιακή Αεροπορία. Λίγο αργότερα, το 1963, αγόρασε τον Σκορπιό και τον μεταμόρφωσε σε επίγειο παράδεισο, που φιλοξένησε κατά καιρούς μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες. Πέθανε στις 15 Μαρτίου 1975, δύο χρόνια μετά το τραγικό θανατηφόρο ατύχημα του γιου του Αλέξανδρου, γεγονός που τον συγκλόνισε ανεπίστρεπτα και οδήγησε ουσιαστικά στον θάνατό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: