Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Η Μαυροδάφνη ,το φημισμένο κρασί του Πατρινού καρναβαλιού


Με μια ιστορία που μοιάζει με παραμύθι και με φήμη που φτάνει στα πέρατα της γης, το παλαιότερο ελληνικό κρασί εξακολουθεί να μαγεύει όποιον το γεύεται.


Πίνουμε μια θεσπέσια γουλιά και αφήνουμε την ορμή των αρωμάτων σταφίδας, σοκολάτας, καφέ και αποξηραμένων σύκων να μας ταξιδέψει πίσω στο 1852, όταν ο βαυαρικής καταγωγής Γουστάβος Κλάους, γοητευμένος από την πολιτιστική ποιότητα της αχαϊκής πρωτεύουσας αλλά και από τη γευστική δυναμική των αμπελιών της, αποφασίζει να εγκατασταθεί μόνιμα εκεί. Αγοράζει μια μεγάλη έκταση στην περιοχή Ριγανόκαμπος πάνω από την πόλη της Πάτρας και δημιουργεί εναν προτυπο αμπελωνα.


Το κτήμα πήρε την ονομασία «Gutland» (καλή γη). Τα χρόνια κυλούν και το πάθος του Γουστάβου τον οδηγεί να δημιουργήσει τη μικρή οινοποιία «Aχάια» και λίγο αργότερα, το 1873, ένα βαθύ πορφυρό γλυκό κρασί, τη Μαυροδάφνη.














Η Μαυροδάφνη είναι το διασημότερο κρασί που παράγει η Αχάϊα Κλάους. Σύμφωνα με την παράδοση ο Κλάους ονόμασε έτσι αυτή την ποικιλία του κρασιού προς τιμήν της αρραβωνιαστικιάς του Δάφνης, μιας μελαχροινής όμορφης Ελληνίδας με μαύρα μάτια, η οποία πέθανε σε νεαρή ηλικία. Το κρασί παράγεται απο μια ποικιλία κόκκινων σταφυλιών και στο τέλος της ωρίμανσής τους αποκτάνε ιδιαίτερα αρώματα όπως κεράσι, βανίλια αλλά και αποξηραμένων φρούτων (κυρίως σταφίδας αλλά και σοκολάτας) και αποτελούν ιδανικούς επιδόρπιους οίνους. Η μαυροδάφνη είναι ιδιαίτερα γλυκό κρασί και κατά συνέπεια μπορεί εύκολα να προκαλέσει μέθη. Καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού της Πάτρας.










Το 1985 αναγνωρίζεται ως Μαυροδάφνη Πατρών, Οίνος με Ονομασία Προέλευσης Ελεγχόμενη (ΟΠΕ), κατηγορία που σήμερα εντάσσεται στα κρασιά Π.Ο.Π. Στην οινοποίηση της Μαυροδάφνης συμμετέχει και η ποικιλία Μαύρη Κορινθιακή, με το κρασί να υφίσταται παλαίωση για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μεγάλα δρύινα βαρέλια και να αντέχει σε βάθος χρόνου. Το διαπιστώνει κανείς στο Αυτοκρατορικό κελάρι της Αχάια Κλάους, που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της αυτοκράτειρας Σίσι της Αυστρίας. Εκεί, αναπαύονται σοδειές πολλών ετών και ανάμεσά τους η πρώτη Μαυροδάφνη που οινοποίησε ο Γουστάβος Κλάους, ένα από τα παλαιότερα κρασιά της Ευρώπης.


Η Μαυροδάφνη παραδοσιακά καλλιεργείται στη βορειοδυτική Πελοπόννησο και την Κεφαλλονιά (Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας Π.Ο.Π.). Οι παλαιωμένες Μαυροδάφνες είναι εντυπωσιακά σύνθετες και τις διακρίνει μοναδική προσωπικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: