Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Επανάσταση στις κυψέλες υδρογόνου

Επανάσταση στις κυψέλες υδρογόνου
Συνδυασμός βιοκαυσίμων και υδρογόνου


Αμερικανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα συνδυασμό των ενζύμων που καταναλώνουν κυτταρίνη από προϊόντα της κατηγορίας «μη-τρόφιμα» για την παραγωγή ενός υψηλής ποιότητας αέριου υδρογόνου. Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη στην προσπάθεια της χρήσης βιοκαυσίμων σε κυψέλες καυσίμου υδρογόνου.






Οι επιστήμονες στο Virginia Polytechnic Institute, το Oak Ridge National Laboratory και το Πανεπιστήμιο της Georgia συνδύασαν 14 ένζυμα, ένα συνένζυμο, υλικά από πηγές “μη-τροφίμων” και θερμαινόμενο νερό για την παραγωγή καθαρού υδρογόνου, αρκετού για να τροφοδοτήσει μια κυψέλη καυσίμου.






Οι ερευνητές λένε ότι η διαδικασία οδηγεί στην υψηλότερη απόδοση που αναφέρθηκαν ποτέ για υδρογόνο από κυτταρινικές ύλες. Δεδομένου ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν φλοιό ξύλου στα πειράματά τους, λένε ότι γεωργικά απόβλητα θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν. “Η χρήση κυτταρίνης αντί του αμύλου επεκτείνει τους ανανεώσιμους πόρους για την παραγωγή υδρογόνου συμπεριλαμβάνοντας και τη βιομάζα”, δήλωσε ο Jonathan Mielenz από το Oak Ridge Laboratory.






Εν τω μεταξύ, η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία Qantas αυτό το μήνα αναμένεται να ανακοινώσει σχέδια για κατασκευή του δεύτερου εμπορικής κλίμακας εργοστασίου στον κόσμο για την παραγωγή πράσινων καυσίμων που χρησιμοποιούν τρόφιμα και οικιακά απόβλητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: