Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Στο σφυρί το σπίτι του Κωστή Παλαμά


Στο σφυρί το σπίτι του Κωστή Παλαμά ΔΕΙΤΕ: Εικόνες εγκατάλειψης στην Πλάκα
ΔΕΙΤΕ: Εικόνες εγκατάλειψης στην Πλάκα


Μισογκρεμισμένοι τοίχοι, σοβάδες, υβριστικά συνθήματα στην πρόσοψη του σπιτιού που άφησε την τελευταία του πνοή ο Κωστής Παλαμάς.






Γκράφιτι κι ένα λουκέτο στην πόρτα εισόδου του σπιτιού που βρίσκεται στην οδό Περιάνδρου 5 στην Πλάκα δε θυμίζουν σε κανέναν ότι εκεί έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο μεγάλος ποιητής. Μόνη απόδειξη η πλακέτα ακριβώς πάνω από την πόρτα με την επιγραφή: «ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΥΤΟ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ ΣΤΙΣ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1943».














Τίποτα άλλο. Καμία ένδειξη. Κανένα ιστορικό σημάδι. Κανένα μνημείο. Μόνο για απλή περιγραφή που σε λίγο θα έχει γίνει… καπνός στο πέρασμα των ετών.






Άλλωστε, το σπίτι αυτό, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, βγαίνει σε πλειστηριασμό (παρά τις όποιες προσπάθειες έγιναν κατά το παρελθόν) στις 12 Ιανουαρίου. Την επόμενη Τετάρτη στο Ειρηνοδικείο με τιμή εκκίνησης το ποσό του 1.066.000 ευρώ, κάποιος θα αποκτήσει αυτό το σπίτι. Γιατί η τωρινή ιδιοκτήτρια του ακινήτου φαίνεται να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.






Το οίκημα στη συγκεκριμένη τοποθεσία στην Πλάκα, λένε οι γνωρίζοντες της αγοράς, ότι βρίσκεται σε μία τοποθεσία - φιλέτο. Μάλιστα, το οικόπεδο ξεπερνά τα 500 τετραγωνικά.






Αυτό το ερειπωμένο κτίριο στο συγκεκριμένο στενάκι της περιοχής ήταν το σπίτι που έζησε ο Κωστής Παλαμάς τα τελευταία οκτώ χρόνια της ζωής του. Μαζί με τη σύζυγό του, Μαρία, και την κόρη του, Ναυσικά. Μέχρι που έκλεισε μια για πάντα τα μάτια του.


















(0)

Δεν υπάρχουν σχόλια: