Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Το ηφαίστειο σκότωσε τον φύλακά του(ΒΙΝΤΕΟ)

ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ


Ο «πνευματικός φύλακας» του ηφαιστείου Μεράπι είναι ένα από τα 25 θύματα της έκρηξής του. Βρέθηκε ανάμεσα στα αποκαΐδια του σπιτιού του, τέσσερα χιλιόμετρα από την κορυφή του βουνού, κάτω από ένα στρώμα στάχτης. Εϊχε αφιερώσει τη ζωή του στον κατευνασμό του ηφαιστείου.



Ο 80χρονος φύλακας του ηφαιστείου βρέθηκε γονατισμένος σαν σε στάση προσευχής, σαν να προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να κατευνάσει την οργή του ηφαιστείου, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Στο πλευρό του βρέθηκε το σώμα του δημοσιογράφου που είχε σπεύσει να τον παρακαλέσει να φύγει, υπακούοντας τη διαταγή εκκένωσης που είχαν εκδώσει οι αρχές. Αλλά ο Μαριζάν αρνήθηκε. «Καλύτερα να μείνω εδώ και να προσευχηθώ», απάντησε ο γέρος, σύμφωνα με τον Ταουφίκ, έναν διασώστη που τον επισκέφθηκε πριν από την έκρηξη.



Ο μπαχ (παππούς) Μαριζάν ήταν ένα εξαιρετικά σεβαστό πρόσωπο στην Ιάβα.



Είχε ορισθεί τοποτηρητής των παραδόσεων και των εθίμων που συνδέονται με το Μεράπι, από τον Χαμνγκουμπουόνο IX, τον προηγούμενο σουλτάνο της Γιογκιακάρτα, της μεγάλης πόλης που βρίσκεται στους πρόποδες του ηφαιστείου.



Ηγείτο κάθε χρόνο της τελετής του Λαμπουχάν, κατά τη διάρκεια της οποίας γίνονταν προσφορές προς το ηφαίστειο για να ενισχυθεί η σύνδεση ανάμεσα στο παλάτι του σουλτάνου και τον κόσμο των πνευμάτων που κατοικεί στο Μεράπι.



Οι προλήψεις είναι σημαντικές στους κατοίκους της Ιάβας, οι οποίοι είναι στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι, αλλά η πίστη τους συνδυάζει την πίστη στον Αλλάχ μαζί με στοιχεία από τις παλαιότερες θρησκείες, τον ανιμισμό, τον βουδισμό, τον ινδουισμό.



Κατά τη διάρκεια προηγούμενης έκρηξης, ο Μαριζάν είχε ανέβει μέχρι σχεδόν τον κρατήρα για να διαλογιστεί επί δύο ημέρες, παρά τα ποτάμια της λάβας και τα πυκνά σύννεφα καπνού.



Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι ζουν στις πλαγιές του ηφαιστείου, παρακολουθούν τις μεταστροφές της διάθεσής του και τις αποδέχονται γιατί τους προσφέρει εξαιρετικά εύφορη γη για να καλλιεργούν φρούτα και λαχανικά.



«Για μας ο Μαριζάν ήταν τόσο σημαντικός, όσο και το Μεράπι. Τώρα που δεν είναι πια εδώ, ποιος θα φροντίζει το ηφαίστειο;. Τι θα γίνει εάν εκραγεί πάλι;» αναρωτιέται ο Ουάντο, ένας 56χρονος αγρότης.



Δείτε βίντεο

Δεν υπάρχουν σχόλια: