Πολλά είναι τα μυστήρια των θαλασσών που έχουν εξάψει την φαντασία ναυτικών και των αναγνωστών ανά τους αιώνες.
Οι Βερμούδες είναι η περιοχή που συνεχίζει μέχρι και σήμερα να προκαλεί αμείωτο ενδιαφέρον. Η λέξη-κλειδί του θρύλου είναι το "Τρίγωνο των Βερμούδων", ή αλλιώς το "Τρίγωνο του Διαβόλου".
Παρά τις επιστημονικές -ή όχι και τόσο επιστημονικές- αποδείξεις που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο θρύλος επιμένει: καράβια καταπίνονται, αεροπλάνα εξαφανίζονται, πυξίδες και ραντάρ τρελαίνονται.
Οι συντεταγμένες του Τριγώνου του Διαβόλου δεν είναι σαφείς. Οι «μαρτυρίες» εντοπίζουν τις κορυφές του τριγώνου στο Αρχιπέλαγος των Βερμούδων, στο Μαϊάμι και στο Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο.
Η «πατρότητα» του όρου «Τρίγωνο των Βερμούδων» ανήκει στο περιοδικό Argosy και τον αρθρογράφο V. Gaddis, ο οποίος πρωτοχρησιμοποίησε το «τοπωνύμιο». Αυτό ήρθε 14 χρόνια μετά από την πρώτη επίσημη αναφορά ειδησεογραφικού πρακτορείου για μυστηριώδεις εξαφανίσεις στην περιοχή, από το Associated Press και τον δημοσιογράφο E. Jones, το 1950.
Οι επόμενες δεκαετίες ήταν γεμάτες από υπερπαραγωγή βιβλίων και ταινιών, με θέμα «αληθινές» ιστορίες και ανεξήγητα περιστατικά.
Η πιο γνωστή ιστορία εξαφάνισης αεροσκαφών είναι αυτή της Πτήσης 19, κατά την οποία εκπαιδευτικά αεροσκάφη του αμερικανικού Ναυτικού έχασαν τον προσανατολισμό τους και εξαφανίστηκαν από τα ραντάρ. Το γεγονός αυτό ήταν και η αφορμή για τη γνωστή ταινία «Στενές επαφές τρίτου τύπου», στην οποία υπονοείται ότι οι αμερικανοί αεροπόροι απήχθηκαν από εξωγήινους.
Ας έρθουμε όμως στο σήμερα. Υπάρχουν αναφορές και στη δική μας δεκαετία για εξαφανίσεις αεροσκαφών. Το Νοέμβριο του 2003, τον Ιούνιο του 2005 και τον Απρίλιο του 2007 χάθηκαν τρία αεροσκάφη τύπου Piper για άγνωστες αιτίες. Το πρώτο εξαφανίστηκε πάνω από τις Μπαχάμες, το δεύτερο μεταξύ του Treasure Cay και του Fort Pierce, ενώ το τρίτο κοντά στα νησιά Μπέρι. Συχνά-πυκνά επίσης αναφέρονται περιστατικά εμφάνισης περίεργων λάμψεων, που παραπέμπουν σε τι άλλο; Μα φυσικά σε UFO. Η τελευταία τέτοιου είδους αναφορά καταγράφηκε στις 13 Οκτωβρίου του 2010.
Οι συμπαθείς ή υποχθόνιοι εξωγήινοι, αναλόγως με την ιστορία, κατηγορούνται σε πολλές περιπτώσεις ως υπαίτιοι της αταξίας του Τριγώνου. Άλλες «εξηγήσεις» αναφέρουν ότι το Τρίγωνο αποτελεί πέρασμα σε άλλη διάσταση, ότι ο χωροχρόνος συμπιέζεται και δημιουργεί επίγειες μαύρες τρύπες, που πετούν ό,τι ρουφήξουν σε κάποιον παράλληλο κόσμο.
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Αύγουστο, έρχεται να δώσει επιστημονική χροιά στα ανεξήγητα φαινόμενα. Σύμφωνα με την έρευνα του καθηγητή Ωκεανογραφίας του πανεπιστημίου της Μελβούρνης, Joseph Monaghan, κάτω από τον πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού στην περιοχή του Διαβολικού Τριγώνου, βρίσκονται τεράστια αποθέματα μεθανίου. Ασθενείς σεισμικές δονήσεις είναι πιθανό να απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες του αερίου, δημιουργώντας «κενά» στη θάλασσα και παρασύροντας όποιο πλοίο ή αεροπλάνο τυγχάνει να βρίσκεται στην περιοχή. «Το μεθάνιο σε μεγάλα βάθη είναι υγροποιημένο και υπό πίεση. Όταν όμως βρει μια οδό διαφυγής και αρχίσει την άνοδό του προς την επιφάνεια της θάλασσας μετατρέπεται σε αέριο που διαστέλλεται γεωμετρικά. Όποιο πλοίο βρεθεί στο σημείο, χάνει κυριολεκτικά το νερό από κάτω του, με αποτέλεσμα να βυθιστεί χωρίς να αφήσει ίχνη. Το ίδιο συμβαίνει και με όποια αεροσκάφη πετούν πάνω από την περιοχή, που χάνουν την στήριξή τους και συντρίβονται στο κενό που αφήνει από κάτω της η φυσαλίδα - δολοφόνος», εξηγεί ο καθηγητής.
Βέβαια, αυτή η θεωρία δεν εξηγεί γιατί «τρελαίνονται» οι πυξίδες. Το Τρίγωνο των Βερμούδων είναι το δεύτερο μέρος πάνω στην Γη, όπου οι πυξίδες δεν δείχνουν προς τον Βορρά. Το φαινόμενο αυτό λέγεται «απόκλιση πυξίδας». Η δεύτερη περιοχή όπου συμβαίνει το φαινόμενο είναι η «Θάλασσα του Διαβόλου» στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Ακόμα και ο Χριστόφορος Κολόμβος έπεσε θύμα του Τριγώνου. Πηγές θέλουν να γράφει στα απομνημονεύματά του ότι στην εν λόγω περιοχή η πυξίδα συμπεριφερόταν περίεργα, ενώ ένα φως υπερυψωνόταν πάνω από τη θάλασσα. Μήπως καθοδήγησαν τον Κολόμβο οι εξωγήινοι για να ανακαλύψει την Αμερική;
Δεν ξέρουμε να σας πούμε. Μπορείτε να διαλέξετε την εξήγηση που σας ταιριάζει και αν θέλετε, να συνεχίσετε να συναρπάζεστε από τους σύγχρονους ναυτικούς μύθους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου