Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Τι να κάνεις για να μην αρρωστήσει...

Με ποιους τρόπους μπορούμε να ενισχύσουμε το αμυντικό και το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα στις διάφορες ιώσεις;




Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντά:

Θηλασμός: Μέσα στο...

μητρικό γάλα υπάρχουν πάρα πολλά αντισώματα τα οποία προστατεύουν το παιδί από πάρα πολλές ασθένειες. Έτσι λοιπόν, ένα μωρό που θηλάζει θα αντιμετωπίσει καλύτερα και θα προστατευτεί από ωτίτιδες, αλλεργίες, διάρροιες, πνευμονίες, ουρολοιμώξεις και ιώσεις.

Επιπλέον ο θηλασμός προλαμβάνει τον παιδικό διαβήτη και πολλές μορφές καρκίνου.

Ένα παιδί είναι πολύ καλό αν καταφέρει να θηλάσει για ένα χρόνο. Μετά από τον έκτο μήνα ωστόσο γίνεται μερικός απογαλακτισμός και το παιδί λαμβάνει και άλλες τροφές. Αν μια μητέρα δεν μπορέσει να θηλάσει για ένα χρόνο και το διάστημα έξι μηνών είναι αρκετό.



Χρωματιστά φαγητά: Είναι γνωστό ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες οι οποίες βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού. Ειδικά η βιταμίνη C καταπολεμά όλους τους ιούς και γενικότερα ενισχύει το αμυντικό σύστημα. Οι βιταμίνες αυτές βρίσκονται ιδιαίτερα στο πορτοκάλι, στο ακτινίδιο, στη φράουλα, στο βατόμουρο και γενικότερα σε όλα τα φρούτα ακόμη και τα τροπικά όπως το μάνγκο και η παπάγια. Το παιδί καλό θα είναι να τρώει τουλάχιστον δύο μερίδες φρούτων την ημέρα(πρωί και απόγευμα). Δεν έχει σημασία ποια φρούτα θα φάει, αρκεί να του αρέσουν. Ας μην επιμένουμε λοιπόν, σε εκείνα που δεν θέλει να φάει. Επειδή τα φρούτα έχουν ενίοτε όξινη γεύση, θα πρέπει από μικρή ηλικία το παιδί να μάθει να αγαπάει τα φρούτα και να είναι δεκτικό σε διάφορες γεύσεις.



Γιαούρτι: Από την ηλικία των 6 μηνών και μετά, μπορούμε να βάλουμε στη διατροφή του παιδιού το γιαούρτι. Το παιδί μπορεί να τρώει γιαούρτι ακόμη και καθημερινά. Το γιαούρτι εκτός του ότι περιέχει πολύ ασβέστιο είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό γιατί περιέχει γαλακτοβακίλλους οι οποίοι προστατεύουν το περιβάλλον του εντέρου και κατ επέκταση από πολλές αρρώστιες. Επίσης, όταν το παιδί λαμβάνει αντιβίωση πρέπει να καταναλώνει γιαούρτι για να μη διαταράσσεται η χλωρίδα του εντέρου και να μην εμφανίσει μύκητες.



Γυμναστική και άσκηση: Τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία πρέπει να ξεκινούν να γυμνάζονται για να αγαπήσουν την άσκηση. Η κίνηση των μυών που γίνεται με τη γυμναστική τονώνει όλες οργανικές λειτουργίες και ιδιαίτερα το κυκλοφορικό σύστημα διότι έχει αποδειχθεί ότι αυξάνεται η παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων τα οποία αποτελούν άμυνα για τα μικρόβια. Με την κίνηση όλοι οι ιστοί του αίματος οξυγονώνονται καλύτερα και έτσι υπάρχει σωματική αλλά και ψυχική ευεξία.



Αερισμός των χώρων του σπιτιού: Είναι πολύ σημαντικό ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα καθημερινά να ανοίγουμε τα παράθυρα των δωματίων στα οποία κυκλοφορεί το παιδί ώστε να ανανεώνεται ο αέρας και το οξυγόνο. Ιδιαίτερα αν ένα παιδί αρρωσταίνει συχνά από ασθένειες του αναπνευστικού (άσθμα, αλλεργίες κτλ) ο αερισμός των χώρων είναι ακόμη σημαντικότερος καθώς επίσης και ο καθημερινός καθαρισμός με ηλεκτρική σκούπα ώστε να απομακρύνεται η σκόνη του σπιτιού στην οποία υπάρχουν πολλά αλλεργιογόνα αλλά και μικρόβια.



Ατομική καθαριότητα: Το σημαντικότερο για την προστασία απο τα μικρόβια είναι η προσωπική υγιεινή. Ιδιαίτερα το πλύσιμο των χεριών με απλό σαπούνι. Μετά την επιστροφή τους από το σχολείο ή από κάθε έξοδο το παιδί πρέπει να πλένει τα χέρια του και να αλλάζει ρούχα, όπως πριν και μετά από κάθε γεύμα. Το ίδιο ισχύει και μετά την χρήση της τουαλέτας, το παιχνίδι με τα κατοικίδια ή όταν έρχονται σε επαφή με χρήματα.

Επιπλέον, μαθαίνουμε στα παιδιά να χρησιμοποιούν χαρτομάντιλα όταν καθαρίζουν τη μύτη τους, τα οποία μετά τη χρήση θα πετάγονται και θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους.



Η σωστή χρήση της οδοντόβουρτσας: Η χρήση της οδοντόβουρτσας χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή. Επειδή με την καθημερινή χρήση μαζεύει πολλά μικρόβια και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι αυτά απομακρύνονται με το νερό καλό είναι αν ένα παιδί αρρωστήσει μετά το πέρας της ασθένειας να αντικαθιστούμε την οδοντόβουρτσα του με μία καινούρια.



Όχι άγχος: Τα παιδιά έχουν άγχος που προκύπτει από διάφορες καταστάσεις της καθημερινότητας τους, σε σχέση με τους γονείς τους, με τα αδέλφια, τους φίλους, το σχολείο κτλ

Το άγχος “ρίχνει” το αμυντικό σύστημα του παιδιού με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτο στα μικρόβια. Άρα λοιπόν προσπαθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο να το προφυλάξουμε από το στρες.



Όχι κάπνισμα στο σπίτι: Τα παιδιά των καπνιστών ως παθητικοί καπνιστές είναι αποδεδειγμένο ότι επισκέπτονται τον παιδίατρο 3 με 4 φορές συχνότερα από τα υπόλοιπα παιδιά. Κι αυτό γιατί είναι πιο ευάλωτα σε ιωσεις, ωτίτιδες και λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος όπως βρογχίτιδες και άσθμα. Οι γονείς, οι οποίοι καπνίζουν αν δεν μπορούν να σταματήσουν αυτή τη βλαβερή συνήθεια ας φροντίσουν τουλάχιστον να μην καπνίζουν σε χώρους όπου υπάρχουν παιδιά.



Όχι στην πολυφαρμακία: Είναι αποδεδειγμένο ότι στην Ελλάδα γίνεται κατάχρηση φαρμάκων, με αποτέλεσμα και να επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με χημικές ουσίες και να δημιουργούμε ανθεκτικά στελέχη ώστε όταν θα χρειαστούμε πραγματικά τη βοήθεια του φαρμάκου να μην ανταποκρίνεται ο οργανισμός μας. Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν δίνουμε φάρμακα στο παιδί χωρίς την έγκριση του παιδιάτρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: