Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013

Νέα πτέρυγα χειρουργείων θα κατασκευαστεί στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"

Νέα πτέρυγα χειρουργείων θα κατασκευαστεί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», με ταυτόχρονη αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου - "Ανάσα" 300 εκατ. ευρώ σε 85 νοσοκομεία
Η κατασκευή νέας πτέρυγας χειρουργείων και βοηθητικών χρήσεων και η καθαίρεση παλαιότερων πρόχειρων κατασκευών αναμένεται να αλλάξουν την όψη του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός", εναρμονίζοντας όλο το συγκρότημα με την αρχιτεκτονική της ιστορικής διατηρητέας πτέρυγας του.
Κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ενέκρινε ομόφωνα την οριστική μελέτη κατασκευής της νέας πτέρυγας, καθώς και μελέτη αποκατάστασης της παλαιάς πτέρυγας του.
Ο αρχικός πυρήνας του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" χτίστηκε μεταξύ των ετών 1881-1884 σε σχέδια του στρατιωτικού μηχανικού, Αναστάσιου Θεοφιλά. Αργότερα, προστέθηκαν και άλλα κτίρια και πρόχειρες προσθήκες. Η παλαιά πτέρυγα του νοσοκομείου χαρακτηρίστηκε μνημείο το 1972.
Η οριστική μελέτη που εγκρίθηκε από το ΚΣΝΜ περιλαμβάνει την καθαίρεση των πρόχειρων προσθηκών, που είχαν κατασκευαστεί στο εσωτερικό του οικοδομικού τετραγώνου σε επαφή με το διατηρητέο κτίριο. Η βόρεια και δυτική όψη του διατηρητέου κτιρίου που θα αποκαλυφθούν μετά την καθαίρεση των προσθηκών, θα αποκατασταθούν.
Στον ελεύθερο χώρο που θα προκύψει από την καθαίρεση θα ανεγερθεί νέα πτέρυγα που θα στεγάσει τα χειρουργεία του νοσοκομείου και βοηθητικές χρήσεις. Το νέο κτίριο, που θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τις βιοκλιματικές αρχές, θα εντάσσεται ομοιόμορφα στο ιστορικό περιβάλλον.
Για την επικοινωνία του διατηρητέου κτιρίου με τη νέα πτέρυγα θα κατασκευαστούν δύο μεταλλικές γέφυρες με υαλότουβλα. 
"Ανάσα" 300 εκατ. ευρώ σε 85 νοσοκομεία
Εν τω μεταξύ, σημαντική "ανάσα" στα νοσοκομεία και στην αγορά, δίνει η επιχορήγηση των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων με σχεδόν 300 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το iatronet.gr.
Τα χρήματα θα διατεθούν για εξόφληση παλαιών χρεών, όπως αναφέρει σχετική απόφαση του γενικού γραμματέα Υγείας κ. Πελοπίδα Καλλίρη.
Το συνολικό ποσό που διατίθεται είναι 297,8 εκατομμύρια ευρώ και εκδόθηκαν ήδη τα σχετικά εντάλματα για κάθε ένα από τα 85 νοσοκομεία, στα οποία θα καταλήξουν:
Σε 16 νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) διατίθενται συνολικά 93,6 εκατομμύρια ευρώ.
Σε 15 νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ, διατίθενται 40,67 εκατομμύρια ευρώ.
Σε 9 νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ, διατίθενται 22,27 εκατομμύρια ευρώ.
Σε 12 νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ, δίνονται 32,14 εκατομμύρια ευρώ.
Σε 9 νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ, θα δοθούν 649.970 ευρώ.
Σε 20 νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ, διατίθενται 57,53 εκατομμύρια ευρώ.
Σε 4 νοσοκομεία της 7ης ΥΠΕ, δίνονται 30,4 εκατομμύρια ευρώ.
Δημοσίευση σχολίου