Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Ισραήλ σε Τουρκία:Συγγνώμη για τους νεκρούς στο πλοίο για τη Γάζα

Συγγνώμη ζήτησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ στην Τουρκία για την απώλεια ανθρώπινων ζωών στον τούρκικο στόλο που κατευθυνόταν στη Γάζα το 2010
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε συγγνώμη στην Τουρκία για τυχόν λάθη που μπορεί να είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών κατά τη διάρκεια της επιδρομής στον τουρκικό στόλο που προσπάθησε να παραβιάσει τον αποκλεισμό της Γάζας το 2010.
Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του, ο Βενιαμίν Νετανιάχου συμφώνησε να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων.
Η Τουρκία έχει ζητήσει το Ισραήλ να ζητήσει επίσημα συγγνώμη για την φονική ναυτική επιδρομή, αποζημίωση για τα θύματα και τις οικογένειές τους και άρση του αποκλεισμού της Γάζας. Ωστόσο ο κ. Νετανιάχου είχε αρχικά εκφράσει τη λύπη του μόνο για τους εννέα θανάτους με αποτέλεσμα να έχουν διαταραχθεί σημαντικά οι σχέσεις των δύο συμμάχων των ΗΠΑ.
Μάλιστα μετά από αυτήν την εξέλιξη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε: "Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν βαθιά τις στενές σχέσεις συνεργασίας μας τόσο με την Τουρκία όσο και με το Ισραήλ, και δίνουμε μεγάλη σημασία στην αποκατάσταση των θετικών σχέσεων μεταξύ τους, για την προώθηση της περιφερειακής ειρήνης και της ασφάλειας".
"Είμαι αισιόδοξος ότι η σημερινή συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών θα τους επιτρέψει να δεσμευτούν σε βαθύτερη συνεργασία για το θέμα αυτό και μια σειρά από άλλες προκλήσεις και ευκαιρίες", πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποδέχτηκε "εξ ονόματος του τουρκικού λαού" τη συγγνώμη του Ισραηλινού ομολόγου του.
Σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση, ο Νετανιάχου δήλωσε στον Ερντογάν ότι το Ισραήλ έχει άρει ουσιωδώς τους περιορισμούς όσον αφορά την εισαγωγή εμπορικών ειδών (σ.σ. που δεν προορίζονται για στρατιωτική χρήση) στα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης και της Γάζας.
Ο Ερντογάν από την πλευρά του τόνισε πόσο σημαντική είναι μια ισχυρή σχέση φιλίας και συνεργασίας μεταξύ του εβραϊκού και του τουρκικού λαού. Σημείωσε ότι η σχέση των δύο χωρών είναι "ζωτικής και στρατηγικής σημασίας" για την ειρήνη και τη σταθερότητας της περιοχής και εξέφρασε τη λύπη του για την επιδείνωση των τελευταίων ετών.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν για να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Πηγή:BBC, ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: