Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Νερό για όλους!

Διαβάστε ένα άρθρογια το δικαίωμα πρόσβασης σε καθαρό νερό. Τι δείχνουν οι έρευνες, για τις ασθένειες που έπονται της χρήσης ακατάλληλου νερού, τι συμβαίνει με το νομικό και κοινωνικό πλαίσιο ανά τον κόσμο
Σε όλη την ιστορία του ανθρώπου, η πρόοδος εξαρτάται από την πρόσβαση σε καθαρό νερό και από την ικανότητα των κοινωνιών να αξιοποιήσουν το αγαθό αυτό σαν παραγωγικό πόρο. Η πρόσβαση στο νερό είναι μια βασική ανθρώπινη ανάγκη και ένα κατοχυρωμένο ανθρώπινο δικαίωμα. Η ευθύνη για την διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης όλων των πολιτών σε καθαρό νερό και αποχέτευση, ανήκει στο κράτος που οφείλει να ορίσει το πλαίσιο, νομικό και κοινωνικό ώστε όλοι να απολαμβάνουμε το αγαθό της ζωής.
Παγκοσμίως, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε αποχέτευση και ασφαλές νερό. Οι περισσότεροι κατοικούν στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Εκείνοι που πλήττονται περισσότερο, είναι τα παιδιά και οι γυναίκες.
Έρευνες σε 45 χώρες δείχνουν πως οι γυναίκες και τα παιδιά αναλαμβάνουν την ευθύνη για την εύρεση και τη μεταφορά του νερού, μια χρονοβόρα και πολλές φορές επικίνδυνη διαδικασία που ενισχύει τις ανισότητες των φύλων στην κοινωνία, την απασχόληση και την εκπαίδευση. Τα κορίτσια χάνουν τα μαθήματά τους για να μπορέσουν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας για νερό, πέφτουν θύματα βιασμού στη διαδρομή, υποφέρουν από τις επιπτώσεις του ακατάλληλου νερού που επηρεάζουν την υγεία και την σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη. Η διάρροια είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παιδιών κάτω των 5 ετών και υπολογίζεται ότι 4000 παιδιά την ημέρα πεθαίνουν εξαιτίας της, τα περισσότερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Παρόλα αυτά, το νερό δεν θεωρείται από όλα τα κράτη Δημόσιο Αγαθό. Η ανάγκη για ένα νομικό πλαίσιο που κατοχυρώνει το δικαίωμα όλων στο νερό είναι διεθνώς αναγνωρισμένη. Μια νέα πρωτοβουλία, το Ευρωπαϊκό Κίνημα Νερού έρχεται να μας χτυπήσει ξανά το «καμπανάκι». Μας καλεί να πιέσουμε κι εμείς ώστε η νομοθεσία της ΕΕ να απαιτήσει από τις κυβερνήσεις να εξασφαλίζουν και να παρέχουν σε όλους τους πολίτες πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα καθαρού, πόσιμου νερού και σε δίκτυο αποχέτευσης. Ζητά επίσης, η υδροδότηση και η διαχείριση των υδάτινων πόρων να αψηφούν τους «κανόνες της εσωτερικής αγοράς» και να απαγορεύεται η απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών ύδρευσης.
Ο ΟΗΕ καθιέρωσε το 2013 ως Έτος Συνεργασίας για το Νερό και με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να σκεφτούμε ξανά και να δράσουμε τώρα, για να μη θρηνήσουμε ακόμα περισσότερα παιδιά στο μέλλον.
Φωτογραφία: Ρουάντα 2012, Vicky Markolefa
Φωτογραφικό Λεύκωμα: Η Αφρική Μέσα από τα μάτια των Εθελοντών - ActionAid
* Η Βασιλική Μαρκολέφα σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Marketing και τα τελευταία χρόνια εργάζεται στον τομέα  επικοινωνίας του ελληνικού γραφείου της ActionAid.

Δεν υπάρχουν σχόλια: