Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

«ΒΡΟΧΗ» ΤΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΚΑΡ

Η «Επιχείρηση: Αργώ» του Μπεν Αφλεκ πάει φουλ για Οσκαρ καλύτερης ταινίας

Ολα... τα λεφτά στο «Αργώ»

Ο οσκαρικός πυρετός κορυφώνεται αύριο με την απονομή των ακριβοθώρητων βραβείων στο Dolby Theatre του Κέντρου Χόλιγουντ & Χάιλαντ στο Λος Aντζελες.

Η «Επιχείρηση: Αργώ» του Μπεν Αφλεκ πάει φουλ για Οσκαρ καλύτερης ταινίας
Η «Επιχείρηση: Αργώ» του Μπεν Αφλεκ πάει φουλ για Οσκαρ καλύτερης ταινίας
Η φετινή κούρσα για τα βραβεία Oσκαρ, ίσως η πιο απρόβλεπτη των τελευταίων χρόνων, αναποδογύρισε τα δεδομένα μετά την απονομή των Χρυσών Σφαιρών στις αρχές Ιανουαρίου.
Eκτοτε ό,τι έμοιαζε να οδηγεί σε μια μάχη σώμα με σώμα μεταξύ του «Λίνκολν» (υποψήφιο για 12 Οσκαρ) και του «Zero Dark Thirty» (υποψήφιο για 5 Οσκαρ) επισκιάστηκε από τα απανωτά βραβεία των ενώσεων που ανέδειξαν ένα αναπάντεχο φαβορί: τη δραματική περιπέτεια «Επιχείρηση: Argo» του Μπεν Αφλεκ.
Η υπεροχή της υποψήφιας για 7 Οσκαρ ταινίας (άνευ, όμως, υποψηφιότητας για τον σκηνοθέτη της), με συμπαραγωγούς τον ίδιο, τον Τζορτζ Κλούνεϊ και τον Γκραντ Χέσλοβ, πιστοποιείται και από τα πρακτορεία στοιχημάτων.
Ο «Λίνκολν» είναι κοντά στη σκηνοθεσία και στον Α' Ανδρικό ρόλο
Ο «Λίνκολν» είναι κοντά στη σκηνοθεσία και στον Α' Ανδρικό ρόλο

Μία ματιά στις πιθανότητες που δίνουν στο Ιντερνετ τα πιο γνωστά από αυτά είναι αρκετή. Το πρακτορείο Betfair, για παράδειγμα, δίνει απόδοση στο «Argo» 3/16 και τα William Hill 1/6, δηλαδή πρέπει να στοιχηματίσει κάποιος 6 δολάρια για να κερδίσει ένα, και Paddypower 1/7, δείχνοντας πως το φιλμ είναι φαβορί στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας (οι χαμηλές αποδόσεις φανερώνουν τους πιθανούς νικητές και οι υψηλές τα αουτσάιντερ).
Αντίθετα, το «Λίνκολν» του Στίβεν Σπίλμπεργκ έχει υψηλές αποδόσεις. Από την Betfair στα 126/17, από William Hill 4 και από Paddypower 6/1. Στη σκηνοθεσία, ο ανταγωνισμός για το χρυσό αγαλματίδιο κρίνεται ανάμεσα στον Στίβεν Σπίλμπεργκ και τον Ανγκ Λι, του υποψήφιου για 11 Οσκαρ δράματος «Η ζωή του Πι». Προπορευόμενος ο πρώτος εισπράττει απόδοση 1/4 από Paddypower και 10/3 ο δεύτερος, ενώ η Βetfair δίνει στον Σπίλμπεργκ 6/19 και στον Λι 45/11.
Η Τζένιφερ Λόρενς κυνηγάει το Οσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου για τον «Οδηγό αισιοδοξίας»
Η Τζένιφερ Λόρενς κυνηγάει το Οσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου για τον «Οδηγό αισιοδοξίας»
Στον Α' Ανδρικό Ρόλο, η νίκη του Ντάνιελ Ντέι Λιούις, ενσαρκωτή του «Λίνκολν», δεν θα μπορούσε να είναι πιο σίγουρη, βάσει των βραβείων που έχει σαρώσει καθ' όλη τη διάρκεια της προ-οσκαρικής σεζόν (το William Hill του δίνει απόδοση 1/50). Ο Ιρλανδός ηθοποιός ετοιμάζεται να γράψει ιστορία παίρνοντας το τρίτο του Οσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου, ισοφαρίζοντας τον Τζακ Νίκολσον, ο οποίος όμως έχει δύο Οσκαρ Α' Ανδρικού και ένα Β' Ρόλου.
Κι ενώ δεν πολυσυμφέρει κανέναν να στοιχηματίσει σε σίγουρα «χαρτιά», όπως είναι και η επικράτηση της Αν Χάθαγουεϊ στον Β' Γυναικείο Ρόλο για το υποψήφιο για 8 Οσκαρ μιούζικαλ «Οι Αθλιοι» (έως και 1/80 φτάνει η απόδοση που της δίνουν), μια πολύ ενδιαφέρουσα κατηγορία είναι αυτή του Β' Ανδρικού Ρόλου. Εδώ η μάχη κρίνεται στο νήμα για τους Κριστόφ Βαλτς («Django, ο Τιμωρός») και Τόμι Λι Τζόουνς («Λίνκολν»), αμφότεροι βραβευμένοι. Ο πρώτος από τις Χρυσές Σφαίρες και τα BAFTA έχει απόδοση 6/5, ενώ ο δεύτερος, βραβευμένος από την Ενωση Ηθοποιών, έχει απόδοση 11/8 (γραφεία στοιχημάτων τούς δίνουν σχεδόν ίδιες αποδόσεις).
Η Αν Χάθαγουεϊ τον Β’ γυναικείο ρόλο για τους «Αθλιους»
Η Αν Χάθαγουεϊ τον Β’ γυναικείο ρόλο για τους «Αθλιους»

Στον Α' Γυναικείο Ρόλο, το προβάδισμα ανήκει στην Τζένιφερ Λόρενς του υποψήφιου για 8 Οσκαρ «Οδηγού αισιοδοξίας» του Ντέιβιντ Ο' Ράσελ, με απόδοση 4/7.
Ωστόσο, πολλοί θεωρούν ότι η έκπληξη μπορεί να γίνει από τη Γαλλίδα Εμανουέλ Ριβά της «Αγάπης» του Μίκαελ Χάνεκε, καθώς πρωταγωνιστεί σε ένα δράμα με θεματολογία που παραδοσιακά αρέσει στους γηραιούς ψηφοφόρους της Ακαδημίας (έχει απόδοση 3).
Ζωντανά η απονομή
Οσοι θέλουν να παρακολουθήσουν ζωντανά αύριο τις τυχόν ανατροπές στην 85η Τελετή Απονομής των Βραβείων Οσκαρ, η Nova έχει προγραμματίσει την προβολή της από τις οθόνες των κινηματογράφων «Embassy Nova Odeon» στην Αθήνα και «Ολύμπιον» στη Θεσσαλονίκη.

«Zero dark thirty» και «Αθλιοι» διεκδικούν το δικό τους μερίδιο από τα πολύτιμα χρυσά αγαλματίδια
«Zero dark thirty» και «Αθλιοι» διεκδικούν το δικό τους μερίδιο από τα πολύτιμα χρυσά αγαλματίδια
Η ζωντανή μετάδοσή της από τα κανάλια Novacinema 1, Novacinema HD και Nova Stars θα αρχίσει στις 3.30 π.μ., ξημερώματα Δευτέρας για την Ελλάδα.
ΤΟ «ΜΕΝΟΥ» ΤΗΣ ΑΥΡΙΑΝΗΣ ΤΕΛΕΤΗΣ
Η επιστροφή της Στρέιζαντ

Για χάρη της τηλεθέασης και με αφετηρία την επιτυχία του φαντασμαγορικού μιούζικαλ «Οι άθλιοι», το πρώτο που κατάφερε να πάρει υποψηφιότητα για Οσκαρ καλύτερης ταινίας από τότε που το «Σικάγο» (2002) κέρδισε στην εν λόγω κατηγορία, οι παραγωγοί του φετινού σόου των Οσκαρ, Κρεγκ Ζέινταν και Νιλ Μέρον, αποφάσισαν να στήσουν ένα αβαντοδόρικο μουσικοχορευτικό θέαμα, φουλ στα πρωτοκλασάτα ονόματα.
«Αθλιοι»
«Αθλιοι»

Το αφιέρωμά τους στην αναγέννηση του είδους του μιούζικαλ την τελευταία δεκαετία θα περιλαμβάνει χορό και τραγούδι από τους υποψήφιους για Οσκαρ Αν Χάθαγουεϊ και Χιου Τζάκμαν (το είχαν ξανακάνει πολύ επιτυχημένα στην 81η Απονομή όταν ο δεύτερος ήταν οικοδεσπότης του σόου), καθώς και από τους συμπρωταγωνιστές τους στους «Αθλιους», Ράσελ Κρόου, Αμάντα Σέιφριντ, Εντι Ρεντμέιν, Ελενα Μπόναμ Κάρτερ, Ααρον Τέβιτ και Σαμάνθα Μπαρκς, ενώ δεν θα λείψουν ούτε οι οσκαρούχες Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς του «Σικάγο» και Τζένιφερ Χάντσον του «Dreamgirls». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και σύσσωμη παρουσία του καστ του «Σικάγο».
Οι παραγωγοί εξασφάλισαν όμως και την επιστροφή της σπουδαίας Μπάρμπρα Στρέιζαντ στη σκηνή του θεσμού, μετά από 36 χρόνια, καθώς και την περφόρμανς καλλιτεχνών της ποπ, όπως είναι ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και η Αντέλ, η οποία μαζί με τη Σίρλεϊ Μπάσεϊ θα εμφανιστεί στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 χρόνων της σειράς του Τζέιμς Μποντ.
Ολα... τα λεφτά στο «Αργώ»
Ακόμη και ο Σεθ ΜακΦάρλεϊν, οικοδεσπότης της βραδιάς των 85ων Οσκαρ, καλείται ν' αποδείξει τις ικανότητές του στο μιούζικαλ, έχοντας στο πλευρό του την Κριστίν Τσένογουεθ, προκειμένου να ολοκληρωθεί το σόου με ένα αποχαιρετιστήριο νούμερο.
Για πρώτη φορά
Στις κατηγορίες των ερμηνειών, τέσσερις ηθοποιοί απολαμβάνουν την πρώτη τους υποψηφιότητα για Οσκαρ: οι Μπράντλεϊ Κούπερ («Οδηγός αισιοδοξίας»), Χιου Τζάκμαν («Οι άθλιοι»), Εμανουέλ Ριβά («Αγάπη») και Κουβενζανέ Γουόλις («Τα μυθικά πλάσματα του νότου»).

Μπάρμπρα Στρέιζαντ
Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Ακόμη, 9 από τους 20 υποψήφιους για Οσκαρ ηθοποιούς, έχουν νικήσει στο παρελθόν (Ντ. Ντέι Λιούις, Ντ. Ουάσινγκτον, Α. Αρκιν, Ρ. Ντε Νίρο, Φ. Σέιμουρ Χόφμαν, Τ. Λι Τζόουνς, Κρ. Βαλτς, Σ. Φιλντ και Ε. Χαντ).
ΡΙΒΑ, «ΑΓΑΠΗ» ΚΑΙ «ΟΔΗΓΟΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ»
Στο κυνήγι των ρεκόρ

Η Εμανουέλ Ριβά (φωτογραφία) είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία υποψήφια για Οσκαρ α' γυναικείου ρόλου και η Αμερικανίδα αντίπαλός της Κουβενζανέ η μικρότερη. Το γαλλόφωνο δράμα «Αγάπη» του Μ. Χάνεκε, αυστριακής παραγωγής, είναι το πέμπτο ξενόγλωσσο φιλμ που αποσπά υποψηφιότητα καλύτερης ταινίας. Ο «Οδηγός αισιοδοξίας» είναι η πρώτη ταινία με υποψηφιότητες και στις 4 κατηγορίες των ερμηνειών από το 1981.
ΑΝΤΑ ΔΑΛΙΑΚΑ
 
adaliaka@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: