Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2013

Εγκρίθηκε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης με το κρέας αλόγου

Εγκρίθηκε από την ΕΕ την Παρασκευή το σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης με το κράς αλόγου το οποίο έχει υποκαταστήσει το βοδινό
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε σήμερα το σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει ξεσπάσει με την υποκατάσταση του βόειου κρέατος με κρέας αλόγου, το οποίο προβλέπει μια σειρά από τεστ DNA σε προμαγειρευμένα εδέσματα που όπως αναφέρεται στη συσκευασία τους περιέχουν βοδινό.
"Κρέας αλόγου: Τα κράτη μέλη εγκρίνουν το σχέδιο της Επιτροπής για την ανίχνευση της απάτης στον τομέα της εμπορίας ειδών διατροφής", αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της, διευκρινίζοντας ότι το σχέδιο αυτό θα εφαρμοστεί "άμεσα" για μια αρχική περίοδο ενός μήνα.
Τα 27 κράτη μέλη συμφώνησαν να διεξάγουν περίπου 2.250 ελέγχους σε εδέσματα που έχουν ως βάση το βόειο κρέας για να διαπιστώσουν αν περιέχουν κρέας αλόγου. Από 10 έως 150 τεστ προγραμματίζονται σε κάθε μία από τις χώρες της ΕΕ, ανάλογα με το μέγεθός τους, "ως επί το πλείστον στους διανομείς προϊόντων διατροφής για τους καταναλωτές", αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Έλεγχοι θα γίνουν επίσης σε κρέας αλόγου για να ανιχνευθεί η ενδεχόμενη παρουσία φαινυλοβουταζόνης, ενός αντιφλεγμονώδους βλαβερού για την ανθρώπινη υγεία. Θα λαμβάνεται ένα δείγμα ανά 50 τόνους κρέατος αλόγου και κάθε κράτος θα πρέπει να κάνει τουλάχιστον πέντε ελέγχους.
Η επιχείρηση θα συγχρηματοδοτηθεί κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μπορεί να παραταθεί κατά δύο μήνες εάν είναι απαραίτητο. Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων έχει προγραμματιστεί για τις 15 Απριλίου, δήλωσε η ιρλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"Οι καταναλωτές αναμένουν από την ΕΕ, τις εθνικές αρχές και όλους όσους εμπλέκονται στην αλυσίδα τροφίμων, να αποκαταστήσουν πλήρως την εμπιστοσύνη τους σχετικά με το περιεχόμενο του πιάτου τους", δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία Τόνιο Μποργκ, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
Το σχέδιο δράσης προτάθηκε την Τετάρτη από την Επιτροπή κατά το τέλος της έκτακτης συνόδου οκτώ χωρών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο που έχει εξαπλωθεί στην Ευρώπη μετά την ανακάλυψη, στις 8 Φεβρουαρίου, κρέατος αλόγου σε λαζάνια με βοδινό κρέας της εταιρείας Findus που πωλούνταν στη Βρετανία.
Οι Βρυξέλλες συνέστησαν τότε να γίνουν από την 1η Μαρτίου 2500 τεστ DNA σε προμαγειρευμένα εδέσματα, καθώς και 4000 για τον εντοπισμό φαινυλοβουταζόνης σε σφάγια αλόγων.
"Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, η αναφορά στα προϊόντα αυτά--ότι περιέχουν μόνο βόειο κρέας, ενώ περιέχουν και άλλα είδη κρέατος--είναι παραπλανητική και παραβιάζει το νόμο", τονίζει το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.
Δημοσίευση σχολίου