Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Προσέλαβε η Amazon νεοναζί για φύλακες;

Ένα σκάνδαλο χτυπά την πασίγνωστη Amazon. Η επιχείρηση - διεθνής κολοσσός εμφανίζεται, σύμφωνα με ρεπορτάζ γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου, να έχει προσλάβει νεοναζί ως φύλακες
Ο γερμανικός τηλεοπτικός σταθμός ARD μετέδωσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο η Amazon έχει προσλάβει φύλακες οι οποίοι συνδέονται με νεοναζιστικές οργανώσεις.
Το ρεπορτάζ υποστηρίζει πως ο πασίγνωστος διεθνής κολοσσός προσέλαβε περίπου 5.000 ανθρώπους ως έκτακτο προσωπικό για τα διάφορα εργοστάσια της στη Γερμανία. Επιπλέον, στο ρεπορτάζ φαίνονται υπάλληλοι της εταιρίας ασφαλείας "HESS Security", φορώντας μαύρες στολές, μπότες και με ξυρισμένα κεφάλια να εργάζονται για τη δημοφιλή εταιρία ηλεκτρονικών αγορών με σκοπό να διατηρούν την τάξη ανάμεσα στους εργαζόμενους.
Μάλιστα, οι φύλακες πηγαίνουν στα ξενοδοχεία στα οποία διαμένουν οι αλλοδαποί εργαζόμενοι, hostels γοα παράδειγμα, για να τους ελέγξουν, όπως δείχνει φωτογραφικό υλικό το οποίο παρουσιάζεται στο ρεπορτάζ και δείχνει τους φύλακες να ψάχνουν τα υπνοδωμάτια και τις κουζίνες.
"Μας λένε ότι είναι αστυνομικοί", λέει Ισπανόφωνη γυναίκα.
Μια άλλη υπάλληλος με το όνομα Μαρία, υποστηρίζει ότι εκδιώχθηκε από το διαμέρισμα που μοιραζόταν με άλλους πέντε υπαλλήλους της εταιρίας επειδή είχε κρεμάσει τα ρούχα της να στεγνώσουν στα καλοριφέρ. Την εξεδίωξε, λέει, ένας μεγαλόσωμος με τατουάζ.
Σύμφωνα με την απολύτως έγκυρη εφημερίδα Independent, οι φύλακες φορούν ρούχα της εταιρίας Thor Steinar. Η γερμανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου, η Bundesliga, έχει απαγορεύσει την χρήση των ρούχων αυτών καθώς συνδέεται με νεοναζιστικές οργανώσεις.
Η ειρωνεία της ιστορίας είναι πως η ίδια η Amazon σταμάτησε να πουλάει τα ρούχα της εταιρίας για τους ίδιους λόγους το 2009.
Το κανάλι ARD υποστηρίζει πως η επωνυμία "HESS Security" είναι έμμεση αναφορά στον Ρούντολφ Ες, στενό συνεργάτη του Αδόλφου Χίτλερ, ενώ ο διευθυντής της εταιρίας ασφάλειας λέγεται πως συνδέεται με οργανωμένους χούλιγκανς και νεοναζιστές.
Οι οποίοι κάθε άλλο παρά είδαν θετικά την προσπάθεια των δημοσιογράφων - συντελεστών του ρεπορτάζ να κάνουν τη δουλειά τους, σύμφωνα τουλάχιστον με τους ίδιους. Όπως δηλώνουν οι παραγωγοί του ντοκιμαντέρ, όταν οι άνδρες της "HESS Security" αντιλήφθηκαν σε ένα ξενοδοχείο πως οι συντελεστές κρατούσαν κάμερες, τους συνέλαβαν απαιτώντας να τους παραδώσουν το φιλμ. Όταν εκείνοι αρνήθηκαν, τότε οι άνδρες τους κράτησαν για μια ώρα πριν φτάσει η αστυνομία που τους άφησε ελεύθερους.
Ως αποτέλεσμα του ρεπορτάζ, η Amazon δέχθηκε σωρεία αρνητικών αντιδράσεων μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, ενώ η επίσημη σελίδα της στο Facebook κατακλύστηκε από σχόλια οργισμένων χρηστών.
Από την πλευρά της η εταιρία, αφενός υποστηρίζει ότι δεν προσέλαβε την "HESS Security", αφετέρου δεσμεύθηκε πως θα ερευνήσει την υπόθεση. "Δεν ανεχόμαστε τις διακρίσεις και τον εκφοβισμό", έγραψε σε επιστολή η εκπρόσωπος.
Πρέπει να σημειωθεί πως είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα που η Amazon βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα. Σύμφωνα με τους Financial Times, ανάλογες συνθήκες εργασίας επικρατούν και στη Βρετανία με τους υπεύθυνους να προχωρούν σε συνεχείς ελέγχους των υπαλλήλων για κλοπές.
Πηγές: The Indipendent, ARD, Financial Times

Δεν υπάρχουν σχόλια: