Σάββατο 19 Μαΐου 2012

To ωραιότερο φαρμακείο είναι ελληνικό!

perierga.gr - Το ωραιότερο φαρμακείο είναι ελληνικό!
Στην «παγκόσμια αρχιτεκτονική δημοκρατία» που γέννησε το διαδίκτυο, οι «εκλογές» είναι καθημερινή υπόθεση. Γι’ αυτό και η σημασία των βραβείων που απονέμονται κατόπιν ηλεκτρονικής ψηφοφορίας εξαρτάται πια από την αυξημένη συμμετοχή ποιοτικών έργων από διεθνώς καταξιωμένα αρχιτεκτονικά γραφεία.
Ένας διαγωνισμός που καταφέρνει να συγκεντρώνει πολλές συμμετοχές τέτοιου «βεληνεκούς» είναι τα ετήσια X InternationalAwards που οργανώνει εδώ και 10 χρόνια το Salonpress, ο σημαντικότερος εκδοτικός οίκος αρχιτεκτονικών θεμάτων στη Ρωσία, σε συνεργασία με την ρωσική έκδοση του διεθνούς φήμης περιοδικού Domus.
Φέτος, διεκδίκησαν σε αυτόν βράβευση έργα σαν το διαστημοδρόμιο spaceport America Norman Foster ή το ξενοδοχείο W, στην Leicester square του Λονδίνου, έργο του γραφείου Jestiko+Whiles.
Αξίζει, λοιπόν, τον κόπο να σταθεί κανείς στο γεγονός ότι στην κατηγορία «πρότζεκτ εμπορικής χρήσης» το φετινό βραβείο των X International Awards απέσπασε μια ελληνική συμμετοχή: το φαρμακείο Placebo του αρχιτεκτονικού γραφείου Klab architecture του Κωνσταντίνου Λαμπρινόπουλου.
Το Placebo βρίσκεται δίπλα στο City Plaza στη Γλυφάδα και είναι πράγματι ένα φαρμακείο, ενώ ταυτόχρονα δεν είναι! Τοποθετείται τόσο μακριά από τα κλισέ μας για το είδος, ενώ μια καλή απόπειρα περιγραφής του θα ήταν να το ονομάζαμε «υπερτοπικό φαρμακείο».
Βασικό χαρακτηριστικό αποτελεί η εξωτερική επένδυση του κτιρίου, που έχει κυλινδρικό σχήμα, όπου κυριαρχούν σύμβολα γραφής του συστήματος Μπράιγ εν είδει ανοιγμάτων που επιτρέπουν στο φυσικό φως να μπει απρόσκοπτα στο εσωτερικό.
Στα «ενδότερα» του φαρμακείου ακολουθήθηκε η λογική μιας κυκλικής και ακτινωτής διάταξης επίπλων χρήσεως και ραφιών προϊόντων, η οποία αναπτερώνει την καλή διάθεση που έχει ήδη γεννήσει η κυλινδρική όψη του κτιρίου.
Πολύ μακριά από το γνωστό «φαρμακείο της γειτονιάς», το Placebo γεννά μια προσδοκία στον επισκέπτη, καθώς περιμένει ότι θα αποκομίσει την έξτρα ευχαρίστηση που θα αποκόμιζε αν επισκεπτόταν π.χ. ένα ξενοδοχείο με spa, αντί ενός ξενοδοχείου χωρίς spa. Και εις ανώτερα!perierga.gr - Το ωραιότερο φαρμακείο είναι ελληνικό!
perierga.gr - Το ωραιότερο φαρμακείο είναι ελληνικό!

perierga.gr - Το ωραιότερο φαρμακείο είναι ελληνικό!

perierga.gr - Το ωραιότερο φαρμακείο είναι ελληνικό!

perierga.gr - Το ωραιότερο φαρμακείο είναι ελληνικό!perierga.gr - Το ωραιότερο φαρμακείο είναι ελληνικό!perierga.gr - Το ωραιότερο φαρμακείο είναι ελληνικό!perierga.gr - Το ωραιότερο φαρμακείο είναι ελληνικό!

Δεν υπάρχουν σχόλια: