Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Όλο το σχέδιο για τις συντάξεις

Όλο το σχέδιο για τις συντάξεις
Στην κλίνη του Προκρούστη βάζει η κυβέρνηση τις συντάξεις κατ’ εντολή της τρόικας...


ενώ έρχονται και νέα χαράτσια που θα μηδενίσουν ουσιαστικά κάθε μορφή κοινωνικού επιδόματος.






Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν μεταξύ του υπουργείου εργασίας και τρόικα θα πλήξουν επικουρικές και κύριες συντάξεις το εφάπαξ ενώ δεν θα μείνουν αλώβητα ακόμα και οι αναπηρικές συντάξεις






Το υπουργείο εργασία θα πρέπει πάση θυσία να εξοικονομήσει με έκτακτα μέτρα 1,2 δισ. ευρώ ενώ 1,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να βρεθούν τη μείωση δαπανών και την αύξηση εσόδων στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.






Στον τομέα του περιορισμού των δαπανών, εξοικονόμηση 700 εκατ. ευρώ αναμένεται από την μείωση των επικουρικών, 600 εκατ. από την επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων και 200 εκατ. από τη μείωση του εφάπαξ στα ελλειμματικά Ταμεία, που θα ξεκινήσει από το 2012.






Χαράτσι στις συντάξεις






Αυξάνεται το ποσοστό παρακράτησης του ΛΑΦΚΑ σε όλες τις συντάξεις άνω των 1450 ευρώ από 4% έως 10% που είναι σήμερα σε 6% έως 14%.






- Επιβάλλεται ειδική εισφορά κατά μέσο όρο 8% σε όσους συνταξιούχους παίρνουν πάνω από 1700 ευρώ και είναι κάτω των 60 ετών.






Κατά 6% έως 10% θα μειωθεί η σύνταξη για όσους συνταξιοδοτήθηκαν με προγράμματα εθελουσίας εξόδου σε ηλικίες 45 και 50 ετών






- Στις επικουρικές πάνω από 300 ευρώ επιβάλλεται ΛΑΦΚΑ 3% έως 10%. Στις επικουρικές που θα απονεμηθούν μετά το 2012 θα ακολουθήσουν επιπλέον μειώσεις ανάλογα με τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών.






- Αυστηρά θα τηρείται το πλαφόν των κύριων συντάξεων (2775 και 3600 για τους διπλοσυνταξιούχους )






- Στο εφάπαξ των ελλειμματικών ταμείων Δημοσίου και ΔΕΚΟ θα επιβληθεί μείωση κατά μέσο όρο 8%. Μελετάται και η αύξηση εισφορών.






-Οι αναπηρικές θα μειωθούν από το 14% στο 10% κυρίως σε ΙΚΑ και ΟΓΑ. Δηλαδή εκτιμάται ότι θα κοπούν περίπου 12.000 από τις 340.000.






Μαχαίρι στο ΕΣΥ






Το υπουργείο Εργασίας προσδοκά την εξοικονόμηση 260 εκατ. ευρώ από την εντατικοποίηση των ενεργειών για τον εξορθολογισμό των φαρμακευτικών δαπανών και των δαπανών υγείας και επιπλέον 100 εκατ. από δράσεις που θα αναληφθούν, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.






Στα μέτρα συμπεριλαμβάνεται η επέκταση της λίστας των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και η έναρξη της λειτουργίας της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας.






Περί τα 600 εκατ. ευρώ, αναμένεται να αποδώσει η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Υγείας, ενώ το Υπουργείο Εργασίας ελπίζει στην εξοικονόμηση ακόμη 300 εκατ. από την αναμόρφωση της επιδοματικής πολιτικής.






Στη λαιμητόμο τα επιδόματα






Ακόμη 700 εκατομμύρια αναμένεται να εξοικονομηθούν από τον εξορθολογισμό των κοινωνικών επιδομάτων, κυρίως του ΟΑΕΔ και την ενοποίηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Ακόμη 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να αποφέρει η επιβολή έκτακτης εισφοράς από 1ης Σεπτεμβρίου, στις κύριες συντάξεις, που είναι πάνω από 1.700 ευρώ και της ειδικής εισφοράς που θα κληθούν να πληρώσουν συνταξιούχοι κάτω από 60 ετών, οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη πάνω από 1.700 ευρώ και έχουν κάνει χρήση της εθελούσιας εξόδου.






Εξαιρούνται οι περιπτώσεις αναγκαστικής απόλυσης, αποστρατείας κλπ.






Στο στόχαστρο η εισφοροδιαφυγή






Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας η αύξηση των εσόδων θα προέλθει από τη μείωση της ανασφάλιστης εργασίας, από το 26% στο 16% και ένα σημαντικό ποσό από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, κινητής και ακίνητης των ασφαλιστικών Ταμείων.






Περί τα 800 εκατ. αναμένεται να εισπραχθούν από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, κατά 0,3% στον ιδιωτικό τομέα και κατά 1% στο Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: