Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Βρέθηκε αλμυρός ωκεανός στον Εγκέλαδο;

Βρέθηκε αλμυρός ωκεανός στον Εγκέλαδο;
Αν οι επιστήμονες έχουν δίκιο, τότε ο παγωμένος δορυφόρος του πλανήτη Κρόνου, κρύβει κάτι πολύ... σημαντικότερο από έναν ωκεανό στα βάθη του! Οι μέχρι σήμερα μελέτες, θεωρούσαν βέβαιο ότι στον Εγκέλαδο, κάτω από το παχύ στρώμα πάγων υπάρχει ένας υπόγειος ωκεανός.


Η νέα έρευνα όμως, προχωράει ακόμη περισσότερο και κάνει λόγο για αλμυρό ωκεανό- κάτι που αν ισχύει πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες ύπαρξης κάποιων μορφών ζωής αφού είναι αποδεδειγμένο ότι το αλάτι σε σε φυσιολογικά επίπεδα βοηθά στην ανάπτυξη και εξέλιξη της ζωής.


Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ στη Γερμανία, μελέτησαν διεξοδικά τα υλικά που εκτοξεύουν οι πίδακες που υπάρχουν στον Εγκέλαδο και διαπίστωσαν ότι σχεδόν όλα τα σωματίδια των πιδάκων είναι πλούσια σε αλάτι. Αυτό τους οδήγησε στην υπόθεση ότι προέρχονται από αλμυρό νερό που βρίσκεται σε βάθος τουλάχιστον 80 χιλιομέτρων κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του δορυφόρου.


Η φωτογραφία ανήκει στην NASA και προέρχεται από μία κοντινή πτήση του Cassini στον Εγκέλαδο τον Αύγουστο του 2008 (AP Photo/NASA)


Μέχρι σήμερα οι ειδικοί είχαν στραμμένη την προσοχή τους στην Ευρώπη, τον άλλο δορυφόρο του Δία, που επίσης πιθανολογείται ότι κρύβει έναν ωκεανό κάτω από την επιφάνεια της.


Το διαστημικό σκάφος Cassini όμως, παρείχε στους επιστήμονες στοιχεία που τους ανάγκασαν να ασχοληθούν με τον Εγκέλαδο, αφού πιστεύουν ότι και σε αυτόν τον δορυφόρο υπάρχει νερό σε υγρή μορφή κάτω από τους πάγους και μάλιστα αλμυρό!


Πολλοί ερευνητές, μάλιστα θεωρούν πλέον ότι είναι πολύ πιο πιθανό να έχει ο Εγκέλαδος υπόγειο ωκεανό, από ό,τι η Ευρώπη.


Από πού προέρχεται το αλάτι


Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το αλάτι προέρχεται από πετρώματα που διαλύονται μέσα στο νερό. Αν σε αυτό προσθέσουμε την διαπίστωση ότι ο δορυφόρος είναι γεωλογικά ενεργός και εκτός των άλλων διαθέτει θερμική ενέργεια, τότε οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι ο Εγκέλαδος είναι έτσι και αλλιώς από μόνος του ικανός για να οδηγήσει στην ανάπτυξη ζωής.





Δεν υπάρχουν σχόλια: