Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Πως έφθασαν οι Αμερικανοί στα ίχνη του Μπιν Λάντεν


Λεπτομέρειες για την επιχείρηση των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων που οδήγησε στο θάνατο του αρχηγού της Αλ Κάιντα και υπαίτιου των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, έδωσαν υψηλοί αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.






«Ύψιστη προτεραιότητα για τον Ομπάμα ο Μπιν Λάντεν»






Μιλώντας σε εκπροσώπους ΜΜΕ, σημείωσαν ότι ο Μπιν Λάντεν είχε γίνει ύψιστη προτεραιότητα για τον Ομπάμα από την πρώτη στιγμή της εκλογής του στην προεδρία.






Ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο του 2010, η CIA είχε ενημερώσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι «πλήθος στοιχείων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι πιθανό ο Μπιν Λάντεν να κρύβεται σε έπαυλη-κρησφύγετο στο Πακιστάν», σημείωσαν χαρακτηριστικά.






Τον ακριβώς προηγούμενο μήνα (Αύγουστο), παρακολουθώντας έναν σύνδεσμο της Αλ Κάιντα, είχαν ανακαλύψει ένα οχυρωμένο πολυτελές συγκρότημα στην πόλη Αμποταμπάντ, το οποίο -εκτός από οχυρωμένο- φαινόταν και αποκομμένο: δεν είχε τηλεφωνικές γραμμές ή ίντερνετ, ενώ τα σκουπίδια καίγονταν εντός της έπαυλης ώστε κανείς να μην βγαίνει έξω από αυτήν. Η CIA παρακολουθούσε για πολύ καιρό τον συγκεκριμένο άνθρωπο καθώς -σύμφωνα με κρατούμενους- ήταν από τους έμπιστους του Μπιν Λάντεν και μάλλον έμενε μαζί του.






Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ανέφεραν πίσω στην πατρίδα τους ότι η έπαυλη-φρούριο με τους τοίχους των 5,5 μέτρων πιθανότατα ήταν το κρησφύγετο ενός πολύ σημαντικού προσώπου από τους κύκλους της τρομοκρατίας. Εκτιμούσαν, μάλιστα, ότι αυτός πιθανότατα ήταν ο Μπιν Λάντεν.






«Κινηθείτε επιθετικά» η εντολή Ομπάμα






Στα μέσα Φεβρουαρίου, και με τα στοιχεία να δείχνουν ότι ο Μπιν Λάντεν έχει βρει καταφύγιο μέσα στην επίμαχη έπαυλη της επαρχίας του Πακιστάν, δόθηκε η εντολή για «επιθετικό κυνήγι» του αρχηγού της Αλ Κάιντα ώστε να δοθεί μία απάντηση στο αν οι τεράστιοι τοίχοι έκρυβαν τον «νούμερο 1» καταζητούμενο σε όλο τον κόσμο.






Ακολούθησαν τουλάχιστον 5 συναντήσεις του Αμερικανού προέδρου με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στα μέσα Μαρτίου. Όλες τους «άκρως απόρρητες». Όχι μόνο για τους συμμάχους αλλά και για μέλη της κυβέρνησης των ΗΠΑ και για πολλούς αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.






Εν τω μεταξύ έφθασαν πληροφορίες στην Αμερική ότι μπαινοβγαίνουν κάποιοι πολύ έμπιστοι συνεργάτες του Μπιν Λάντεν στη συγκεκριμένη έπαυλη με αποτέλεσμα να θεωρείται πλέον σχεδόν βέβαιο ότι ο αρχηγός της Αλ Κάιντα κρύβεται εκεί.






Στις 29 Απριλίου δόθηκε το «πράσινο φως» από τον Ομπάμα για την επιχείρηση






Με την επιχείρηση να παραμένει κρυφή ακόμη και σε ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης Ομπάμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ την Κυριακή 29 Απριλίου έδωσε το «πράσινο φως» για την επιχείρηση που απαιτούσε χειρουργική ακρίβεια.






Τα 40 λεπτά που επέφεραν το βασικότερο πλήγμα στον πολυετή πόλεμο κατά της τρομοκρατίας






Οι επίλεκτες δυνάμεις των ΗΠΑ δεν ήρθαν αντιμέτωπες με καμία τοπική αρχή κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, όπως τόνισαν οι αξιωματούχοι.






Καθοδηγήθηκαν από την αρχή ως το τέλος από τον επικεφαλή της CΙΑ, Λίον Πανέτα. Σύμφωνα με τις πληροροφίες, ο Μπιν Λάντεν αντιστάθηκε και ακολούθησε μια ανταλλαγή πυρών από την οποία προήλθε και ο θάνατος μίας γυναίκας καθώς χρησιμοποιήθηκε ως ανθρώπινη ασπίδα από έναν συνεργάτη του Μπιν Λάντεν.






Όπως ανακοινώθηκε, θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση για την επιχείρηση στις 7 μ.μ. ώρα Ελλάδος.





Δεν υπάρχουν σχόλια: