Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς σε όλον τον κόσμο

Σε όλον τον κόσμο πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή συγκεντρώσεις, πορείες και πολυπληθείς διαδηλώσεις, τιμώντας την επέτειο της εργατικής Πρωτομαγιάς. Από το Πεκίνο και τη Νότια Κορέα μέχρι τις Φιλιππίνες, το Παρίσι και φυσικά το... Σικάγο, η επέτειος γιορτάστηκε με εκδηλώσεις από την μια άκρη της υφηλίου ως την άλλη, με τους διαδηλωτές να στέκονται ιδιαίτερα με τα συνθήματά τους στην αναζήτηση αξιοπρεπούς εργασίας και ικανοποιητικών μισθών.


Ιδιαίτερα πολυπληθείς ήταν οι διαδηλώσεις στην ιβηρική χερσόνησο, που μαστίζεται ιδιαίτερα (όπως και η χώρα μας) από την οικονομική κρίση. Στην Πορτογαλία χιλιάδες κόσμου ξεχύθηκαν στους δρόμους, λίγες εβδομάδες μετά το αίτημα της χώρας για να μπει στον μηχανισμό στήριξης και πριν τις βουλευτικές εκλογές. Πολυπληθείς ήταν όμως οι διαδηλώσεις και στην Ισπανία, όπου η ανεργία ξεπερνά το 21%.
Στο Παρίσι, οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν παράλληλα την υποστήριξή τους στα κινήματα στην Βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή, ενώ παράλληλα καταδίκασαν την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία. Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στις συγκεντρώσεις στην Γερμανία, ιδίως σε αυτήν του Αμβούργου που συνοδεύτηκε από βανδαλισμούς.
Στην γειτονική Τουρκία, το επίκεντρο των διαδηλώσεων ήταν για ακόμα μια χρονιά η πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχαμε την μεγαλύτερη συγκέντρωση από το 1977 που είχαν σκοτωθεί 34 διαδηλωτές. Περίπου 200.000 άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικάτων και πήγαν στην κεντρική πλατεία της Πόλης.
Μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Ασία. Στη Νότιο Κορέα πήγαν πάνω από 50.000 άτομα, ζητώντας όχι μόνο ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και μείωση του πληθωρισμού, η αύξηση του οποίου γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στα τρόφιμα και πλήττει κυρίως τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού.


Το αυξημένο κόστος διαβίωσης ήταν στο επίκεντρο των διαδηλώσεων για την Πρωτομαγιά και στο Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν και τις Φιλιππίνες. Μάλιστα, στην Μανίλα οι συγκεντρωμένοι έκαψαν ομοίωμα του προέδρου Ακίνο, που είχε δεχθεί σφοδρότατη κριτική επειδή αγόρασε μία Πόρσε αν και ο λαός του ζει με μόλις ένα δολάριο την ημέρα.
Στην Κίνα, επίκεντρο των εορτασμών ήταν η τελετή έγερσης της σημαίας στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες κόσμου. «Δουλέψτε φιλόπονα, δουλέψτε έντονα, δουλέψτε δημιουργικά» ήταν ο τίτλος του κύριου άρθρου της εφημερίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας για την Πρωτομαγιά.
Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν όμως και στις Ηνωμένες Πολιτείες, με επίκεντρο φυσικά το Σικάγο, στην Βραζιλία και την Αργεντινή αλλά και στην Ρωσία, αν και όχι με την ένταση προηγουμένων ετών...











Δεν υπάρχουν σχόλια: