Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Μια μέρα θα οδηγούμε ...με τα μάτια!!!

Επειδή τα μάτια κινούνται πιο γρήγορα από τα χέρια, μία οπτική συσκευή μπορεί στο μέλλον να οδηγεί το αυτοκίνητό μας με μεγαλύτερη ασφάλεια σε απότομες ξαφνικές στροφές, υποστηρίζει ομάδα Γερμανών ερευνητών.
"Ο απώτερος σκοπός του...
προγράμματος είναι
να ενσωματώσουμε στα αυτοκίνητα μία συσκευή η οποία
θα προειδοποιεί τον οδηγό όταν άθελά του παρεκκλίνει της πορείας του", δήλωσε ο καθηγητής Φαρίντ Καντίλ του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Μύνστερ της Γερμανίας.
Έχει τεκμηριωθεί στο παρελθόν ότι σε ελικοειδείς δρόμους οι οδηγοί έχουν την τάση να κοιτάζουν προς ένα συγκεκριμένο σημείο της διαγράμμισης - το οποίο είναι γνωστό ως "σημείο εφαπτομένης".
Οι γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν τώρα ότι όσο μεγαλύτερη ορατότητα έχουν οι οδηγοί, κυρίως στις αριστερές στροφές, τις ανοιχτές στροφές και κατά την έξοδο από τη στροφή, τόσο λιγότερο χρειάζεται να παρακολουθούν το σημείο εφαπτομένης. Αντίθετα, όσο μικρότερη ορατότητα έχει ο οδηγός, όπως για παράδειγμα στις απότομες δεξιές στροφές, τόσο περισσότερο στηρίζεται στην παρακολούθηση του σημείου εφαπτομένης για να κατευθύνει το τιμόνι. Σύμφωνα με τους ερευνητές, στους δρόμους με περιορισμένη ορατότητα, οι οδηγοί παρακολουθούν το σημείο εφαπτομένης μέχρι και 80% του χρόνου.
Η κατασκευή επομένως μίας συσκευής η οποία θα καταγράφει τις κινήσεις αυτές του ματιού θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο της απώλειας του ελέγχου του αυτοκινήτου στις στροφές.
"Το σύστημα που οραματιζόμαστε θα παρακολουθεί τις επικείμενες στροφές και θα τις συνδυάζει με τις κινήσεις που κάνει συνήθως το μάτι του οδηγού", εξηγεί ο καθηγητής Καντίλ. "Εάν ο οδηγός δεν επιδείξει τη συνήθη συμπεριφορά όταν πλησιάζει σε μία απότομη στροφή, τότε το σύστημα θα συμπεράνει ότι δεν την έχει δει και θα τον προειδοποιεί εγκαίρως".
Βερολίνο, του Γερμανικού Πρακτορείου


Δεν υπάρχουν σχόλια: