Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Εκτός δοσοληψιών με το δημόσιο όσοι δεν παραλάβουμε την κάρτα του πολίτη.Δεν θα μπορούμε να μπούμε ούτε σε δημόσιο νοσοκομείο.


Μια ηλεκτρονική κάρτα στο μέγεθος της πιστωτικής θα αντικαταστήσει την αστυνομική ταυτότητα από το τέλος του 2011 και θα χρησιμοποιείται σε όλο το φάσμα των συναλλαγών του πολίτη με το κράτος.






Από τακτοποίηση τυχόν... εκκρεμοτήτων του με την Εφορία μέχρι την εισαγωγή του σε νοσηλευτικό ίδρυμα.






Σε απλά ελληνικά ο «μεγάλος αδελφός» θα ’ναι γεγονός σε λίγους μήνες, αφού στο «τσιπάκι» ή αλλιώς «πλινθίο» της κάρτας θα εμπεριέχονται όλα τα προσωπικά και μη δεδομένα μας...






Από το ΑΦΜ και τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), μέχρι και το ιατρικό ιστορικό μας (τυχόν χρόνια ασθένεια, ομάδα αίματος κ.λπ.).


Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης ήταν χθες ιδιαίτερα διευκρινιστικός στο σημείο αυτό.






«Η κάρτα θα ’χει ένα αριθμό με τον οποίο ο γιατρός θα μπορεί να μπει στον ιατρικό φάκελο του ασθενούς».






Η «ομολογία» αυτή του κ. Ραγκούση δείχνει και το μέγεθος της παραβίασης στην προσωπική ζωή μας.






Γιατί οιοσδήποτε έχει πρόσβαση (νόμιμα ή παράνομα) στο ηλεκτρονικό αρχείο του συγκεκριμένου γιατρού θα μπορεί να μάθει τα πάντα για την υγεία μας και να το εκμεταλλευτεί κατά το δοκούν.






Ποιος μας εγγυάται ότι κάποιος χάκερ δεν θα κάνει «φύλλο και φτερό» τα περιουσιακά και φορολογικά μας στοιχεία, αναρτώντας τα μάλιστα και στο διαδίκτυο;






Οσο για τις δικλείδες ασφαλείας στην περίοδο του ηλεκτρονικού πολέμου, όλοι γνωρίζουμε πως δεν υπάρχουν.






Ο κ. Ραγκούσης, που επιβεβαίωσε ότι η «Κάρτα του Πολίτη», γιατί περί αυτής πρόκειται, θα χρησιμοποιείται και ως διαβατήριο για ταξίδια στις χώρες της Συνθήκης Σέγκεν, άφησε να εννοηθεί ότι με την καθολική εφαρμογή της όσοι δεν την παραλάβουν (και θα είναι πολλοί) θ’ αποκλειστούν από κάθε «δοσοληψία» με το ελληνικό δημόσιο.






Παράλληλα, όταν λήξει το διαβατήριό τους δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.






Ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα σαφής: «Υπάρχει η λύση του διαβατηρίου όσο υφίσταται» τόνισε.






Η καθιέρωση της συγκεκριμένης κάρτας αναμένεται να ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων από χριστιανικές και όχι μόνο οργανώσεις.






Υπενθυμίζουμε ότι στο παρελθόν με αφορμή την πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών να θεσπιστεί για όλους τους πολίτες ο Ενιαίος Κώδικας Αριθμού Μητρώου (ΕΚΑΜ), χιλιάδες πιστοί είχαν πολιορκήσει τη Βουλή, ενώ δεν έλειψαν και τα επεισόδια.






Το βέβαιο είναι ότι εισερχόμαστε για τα καλά στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.






Με το σχετικό νομοσχέδιο περιορίζεται δραστικά η αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη στα γκισέ των δημοσίων υπηρεσιών, καταργείται η επικύρωση του «ακριβούς αντίγραφου», αφού ο συναλλασσόμενος, μέσω της ηλεκτρονικής υπογραφής του, θα μπορεί να επικοινωνεί με τις κρατικές Αρχές.






Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ραγκούσης, μελέτες έχουν δείξει ότι όταν μειώνεται η παρουσία των πολιτών στις υπηρεσίες του Δημοσίου, υπάρχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης φαινομένων διαφθοράς.






Αυτό, δεν σημαίνει, όπως ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι θα καταργηθούν τα ΚΕΠ αφού εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό πολιτών που για διάφορους λόγους δεν έχουν καμιά σχέση με τη νέα τεχνολογία, κυρίως ηλικιωμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: