Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

8.000 νοικοκυριά ζητούν ρύθμιση χρεών – τι προβλέπει η ρύθμιση;


Αυξημένο ενδιαφέρον για ένταξη στις ρυθμίσεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά καταγράφεται το τελευταίο... διάστημα, όπως προκύπτει από το σημαντικό αριθμό δανειοληπτών που έχουν ζητήσει ενημέρωση από τις τράπεζες. Μόνο στην Εθνική Τράπεζα έχουν κατατεθεί έως τώρα περισσότερες από 3 χιλιάδες αιτήσεις για τη λήψη βεβαίωσης οφειλών που είναι απαραίτητη για να κινηθεί η σχετική διαδικασία, ενώ πάνω από 10.000 πελάτες έχουν υποβάλει ερωτήματα για το θέμα στα υποκαταστήματα του δικτύου της. Πρόκειται κυρίως για οφειλέτες που θέλουν να εξετάσουν όλες τις επιλογές που έχουν ως προς την εξόφληση των χρεών τους. Σύμφωνα με πληροφορίες τα στοιχεία που προσκομίστηκαν στην Εθνική ήταν σε αρκετές περιπτώσεις ελλιπή, γεγονός που προκαλεί καθυστερήσεις στη διευθέτησή τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Τις επόμενες ημέρες η τράπεζα θα αποστείλει απαντητική επιστολή σε όλους τους πελάτες της, ζητώντας από όσους χρειάζεται να προσκομίσουν τα έγγραφα με τις πληροφορίες που λείπουν. Υπολογίζεται συνολικά ότι οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί και στις υπόλοιπες τράπεζες είναι περί 7-8.000.


Τραπεζικοί κύκλοι υπογραμμίζουν πάντως ότι η χρήση των διατάξεων του νέου νόμου δεν είναι πάντοτε ευνοϊκότερη από μία ρύθμιση που μπορεί να επιτευχθεί κατόπιν συμφωνίας με τις τράπεζες. Ηδη από πέρυσι με αφορμή την περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα τα πιστωτικά ιδρύματα εφαρμόζουν προγράμματα αναδιάρθρωσης οφειλών μέσω των οποίων επιτυγχάνεται σημαντική μείωση των δόσεων. Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου νοικοκύρεμα των δανείων που δόθηκαν κυρίως την τετραετία 2005 - 2008 για τη χρηματοδότηση στεγαστικών και καταναλωτικών αναγκών σε νοικοκυριά που σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή τους. Μεγάλο μέρος των δανείων που ρυθμίζεται αφορά και σε χρηματοδότηση ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι στο παρελθόν έκαναν χρήση προγραμμάτων που απευθύνονται σε ιδιώτες για την υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων τους. Σήμερα, με τη μείωση της κατανάλωσης και την ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία, έχουν δεχθεί σημαντικό πλήγμα.


Μεταξύ αυτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα περιλαμβάνονται και δυναμικές ομάδες του πληθυσμού οι οποίες στο πρόσφατο παρελθόν πήραν δάνειο για την απόκτηση κατοικίας, την πραγματοποίηση επένδυσης ή για την αγορά διαρκών καταναλωτικών αγαθών και σήμερα, λόγω της αρνητικής συγκυρίας, δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τις δόσεις τους. Σε γενικές γραμμές οι διευκολύνσεις τις οποίες έχουν ανακοινώσει οι τράπεζες παρέχονται στο σύνολο της πελατείας τους. Μέσα από αυτές επιτυγχάνεται η μείωση των μηνιαίων καταβολών, μέσω κυρίως της μετάθεσης πληρωμών στο μέλλον. Βασικό εργαλείο για την περικοπή των δόσεων αποτελεί η επιμήκυνση της εναπομένουσας διάρκειας μιας σύμβασης, ενώ εναλλακτικά μπορεί να δοθεί περίοδος χάριτος μόνο τόκων ή μηδενικών πληρωμών. Με τον τρόπο αυτόν μετατίθεται σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα η εξόφληση οφειλής. Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δυνατότητα αυτή δεν παρέχεται δωρεάν αλλά κοστίζει σε τόκους, ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Ο κανόνας έγκειται στο ότι όσο μεγαλύτερη είναι η «εξυπηρέτηση» από την τράπεζα τόσο πιο υψηλό είναι το κόστος που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του δανειολήπτη.


Τι προβλέπει η ένταξη στη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα


Ο νέος νόμος δεν έχει χρονικούς περιορισμούς ως προς την εφαρμογή του. Ολοι οι καταναλωτές που βρίσκονται ή θα βρεθούν σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής μπορούν να επιδιώξουν την εξώδικη ρύθμιση των οφειλών τους και, εφόσον αυτή αποτύχει, να ζητήσουν τη δικαστική ρύθμιση των οφειλών τους.


Οι υπερχρεωμένοι πολίτες μπορούν να προσφύγουν στο Ειρηνοδικείο για να ρυθμίσουν τα χρέη τους στις τράπεζες εφόσον δεν έλυσαν τις διαφορές τους εξωδικαστικά.


Το Ειρηνοδικείο δίνει δύο επιλογές στον δανειολήπτη:


α) Να πωλήσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία του και να πληρώσει μέρος του χρέους μέσα σε 4 χρόνια.


β) Να διατηρήσει την πρώτη κατοικία και να εξοφλήσει σε 20 χρόνια χρέη που αντιστοιχούν στο 85% της αξίας της κατοικίας.


Μετά το τέλος των 4 ή των 20 ετών τα χρέη παραγράφονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: