Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Ύποπτες για καρκίνο οι ακτινογραφίες στα παιδιά


Αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή τους εμφανίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι, που εκτίθενται συχνά στην... ακτινοβολία, που εκπέμπεται κατά τη διάρκεια ακτινογραφικών και κυρίως αξονικών τομογραφιών.






Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, υπό τον Άνταμ Ντόρφμαν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ένα παιδί στις ΗΠΑ κάνει κατά μέσο όρο περισσότερες από επτά διαγνωστικές ακτινολογικές εξετάσεις μέχρι τα 18 χρόνια του, οι περισσότερες από τις οποίες είναι απλές ακτινογραφίες – ακτίνες X, κυρίως στο θώρακα, τα χέρια και τα πόδια.






Αντίθετα, ανησυχητική θεωρείται η αυξητική τάση που καταγράφεται στις αξονικές τομογραφίες, οι οποίες εκπέμπουν πολύ περισσότερη ακτινοβολία και αυξάνουν περισσότερο τον κίνδυνο για καρκίνο, ιδίως στα παιδιά.






Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μέσα σε διάστημα μόλις τριών ετών, το 42,5% του δείγματος της έρευνας -άνω των 355.000 παιδιών και εφήβων, δέχτηκαν κάποιας μορφής ιοντίζουσα ακτινοβολία στο πλαίσιο κάποιας ιατρικής διαγνωστικής εξέτασης, ενώ το 25% περισσότερες από δύο.






Μέσα στην τριετία σχεδόν το 8% των νέων κάτω των 18 ετών έκαναν τουλάχιστον μία αξονική τομογραφία και το 3,5% τουλάχιστον δύο, κυρίως στην περιοχή του κεφαλιού (συνήθως σε νοσοκομεία μετά από ατυχήματα).






Μια αξονική τομογραφία θώρακα επιβαρύνει το παιδί με τουλάχιστον 100 φορές περισσότερη ακτινοβολία σε σχέση με μια απλή ακτινογραφία θώρακα (ακτίνες Χ).






Όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της έρευνας, εκτός από τον καρκίνο που αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο από την αυξημένη ακτινοβολία, οποιοδήποτε βιολογικό σύστημα του οργανισμού του παιδιού μπορεί επίσης να επηρεαστεί.






Σημειώνεται, πως τον περασμένο Νοέμβριο, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η αρμόδια εποπτική Αρχή των ΗΠΑ, ζήτησε από τις εταιρίες που κατασκευάζουν αξονικούς τομογράφους (General Electrics, Toshiba, Hitachi, Siemens, Philips κ.α.) να προσθέσουν χαρακτηριστικά ασφαλείας στα μηχανήματά τους.






Πολλές εταιρίες ήδη έχουν τέτοια χαρακτηριστικά, προκειμένου να μειώνεται η δόση της ακτινοβολίας, όταν η εξέταση αφορά παιδιά και όχι ενηλίκους





Δεν υπάρχουν σχόλια: