Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Δικαίωση για τρίτεκνες οικογένειες από το Συνήγορο του Πολίτη

Στον Συνήγορο του Πολίτη απευθύνθηκαν φορολογούμενες μητέρες με οικογένειες με τρία τέκνα, καταγγέλλοντας ότι... δεν μπορούσαν να έχουν φορολογικές ελαφρύνσεις που απολαμβάνουν οι φορολογούμενοι με τρία παιδιά από τον ίδιο γάμο, διότι κάποια από τα παιδιά τους είχαν γεννηθεί από προηγούμενο γάμο.






Η ανεξάρτητη Αρχή τόνισε ότι αυτό οφείλεται διότι «τα τέκνα από προηγούμενο γάμο βαρύνουν τις ίδιες, ως έχουσες την επιμέλεια, ενώ τα τέκνα από τον ισχύοντα γάμο βαρύνουν τον σύζυγο. Επειδή στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης δεν εμφανίζονται σε κάποιον από τους γονείς τρία τέκνα, η οικογένεια δεν αντιμετωπίζεται φορολογικά ως τρίτεκνη», για το λόγο αυτό δεν μπορούσαν να επωφεληθούν από την αύξηση του αφορολόγητου ποσού.






Η σχετική φορολογική νομοθεσία προβλέπει ότι «τα τέκνα βαρύνουν φορολογικά το γονέα που έχει την επιμέλεια αυτών και σε περίπτωση που την επιμέλεια έχουν και οι δύο γονείς, αυτόν που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα. Στην περίπτωση των αναφερόμενων, όπως και στη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών οικογενειών, αυτός είναι ο πατέρας και για το λόγο αυτό η υπόθεση εξετάστηκε και ως έμμεση διάκριση κατά των γυναικών».






Παρόλα αυτά το υπουργείο Οικονομικών επέμεινε, ακόμη και το 2010, στην ακολουθούμενη πρακτική, εξαρτώντας τον χαρακτηρισμό μιας οικογένειας ως τρίτεκνης από το ποιος από τους δυο συζύγους έχει το υψηλότερο εισόδημα.






Με σειρά από ομοειδείς αποφάσεις του, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, μετά από προσφυγή που κατέθεσαν κάποιοι από τους αναφερόμενους πολίτες, συντάχθηκε με την άποψη του Συνηγόρου του Πολίτη και έκρινε ότι ορθώς οι φορολογούμενοι σύζυγοι είχαν δηλώσει ότι τους βαρύνουν τρία τέκνα, παρά το ότι το ένα από αυτά προέρχεται από προηγούμενο γάμο της μητέρας.






Τελικά, το υπουργείο Οικονομικών προέβη στην εφαρμογή των σχετικών δικαστικών αποφάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: