Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Σοκάρει ο βέλγος αρχικαρδινάλιος

«Η Καθολική Εκκλησία θα αποζημιώσει τα θύματα της παιδεραστίας, όπως έκανε και με τα θύματα από τις πλημμύρες»... δήλωσε ο προκαθήμενος της βελγικής Εκκλησίας, αρχικαρδινάλιος Αντρέ-Ζοζέφ Λεονάρ, και προκάλεσε την αντίδραση των βέλγων βουλευτών κατά την ομιλία του σε κοινοβουλευτική επιτροπή.














«Θα συμμετάσχει η Εκκλησία μας, μαζί με άλλους κοινωνικούς φορείς, στην αποζημίωση των θυμάτων της παιδεραστίας, όχι επειδή δεσμεύεται νομικά, αλλά επειδή θέλει να υλοποιήσει το καθήκον της στην αλληλεγγύη προς τα θύματα, γενικώς», πρόσθεσε ο αρχικαρδινάλιος Λεονάρ. Προφανώς, αναφερόταν στους παιδεραστές που έχουν στο μεταξύ αποβιώσει ή που οι πράξεις τους νομικά έχουν παραγραφεί.










Ο οικολόγος Ολιβιέ Ντελέζ, σχολίασε ότι συγκρίνοντας πλημμύρες και παιδεραστία, ο αρχικαρδινάλιος Λεονάρ «υποβαθμίζει κατά πολύ το ενδιαφέρον για τα θύματα των παιδεραστών, έως και ειρωνεύεται».










Η σοσιαλίστρια βουλευτής Βαλερί Ντεόμ, μίλησε «για μεγάλη ανευθυνότητα της Καθολικής Εκκλησίας», ενός «σημαίνοντος κοινωνικά παράγοντος στη βελγική κοινωνία».










Η βελγική δικαιοσύνη έκρινε νόμιμες τις κατασχέσεις σε εκκλησιαστικά ιδρύματα και κατοικίες ιερωμένων, για να συγκεντρωθούν τα αποδεικτικά στοιχεία για την παιδεραστία, μία κίνηση που «άδειασε» την Καθολική αρχιεπισκοπή των Βρυξελλών.










«Οι σχετικές αποφάσεις μας ικανοποίησαν. Τώρα, θα συνεχίσουμε τις δικαστικές μάχες, για την αποκατάσταση των θυμάτων των παιδεραστών», σχολίασε προσφάτως πάνω στο θέμα αυτό ο συνήγορος πολλών θυμάτων παιδεραστών, ο δικηγόρος Ιοακίμ Μεζ. Συνολικά, περίπου 500 ενήλικοι σήμερα πολίτες κατηγορούν ιερείς ότι ασέλγησαν σε βάρος τους από τη δεκαετία του '50 έως και τη δεκαετία του '80, στο Βέλγιο.









Δεν υπάρχουν σχόλια: