Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Ανακάλυψε τον τάφο του Ηρώδη και πέθανε πέφτοντας στο παλάτι του

Ο διακεκριμένος ισραηλινός αρχαιολόγος Εχούντ Νετζέρ, ο οποίος το 2007 ανακάλυψε τον τάφο του βασιλιά της Ιουδαίας Ηρώδη, πέθανε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ανακοίνωσε η ισραηλινή Υπηρεσία Αρχαιοτήτων.




Ο 76χρονος καθηγητής, του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, υπέκυψε στα τραύματά του, μετά την πτώση του από ύψος τριών μέτρων όταν ξύλινο κιγκλίδωμα υποχώρησε σε χώρο ανασκαφών στο Ηρώδειον, στη νότια Δυτική 'Οχθη μεταξύ Ιερουσαλήμ και Βηθλεέμ. Νοσηλευόταν από τη Δευτέρα σε κρίσιμη κατάσταση.



Ο Νετζέρ έγινε πασίγνωστος όταν το 2007 ανακοίνωσε ότι έλυσε ένα μυστήριο 2.000 ετών ανακαλύπτοντας τον τάφο του Ηρώδη, του βασιλιά των Ιουδαίων σε αρχαιολογικό χώρο που ονομάζεται Ηρώδειον.

Οι ανασκαφές του ανάκτορου του Ηρώδη άρχισαν από φραγκισκανούς μοναχούς στα τέλη της δεκαετίας του 1950, πριν από την κατοχή της Δυτικής 'Οχθης από τον ισραηλινό στρατό το 1967 και συνεχίστηκαν από το 1972 από ομάδα ισραηλινών αρχαιολόγων υπό τον καθηγητή Νετζέρ.

"Ο τραγικός θάνατός του είναι απώλεια για την οικογένειά του, τους ερευνητές της εβραϊκής κληρονομιάς, της επιστήμης και της αρχαιολογίας", επισήμανε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ανακοίνωσή του.

Ο Νετζέρ συνέδεσε το όνομά του με την Ηρωδιανή δυναστεία και τους αρχαιολογικούς χώρους που συνδέονται με αυτήν. Υπήρξε ειδικός στην αρχιτεκτονική αυτής της περιόδου.

Ο Νετζέρ ερευνούσε επί 30 χρόνια για τον τάφο του Ηρώδη πριν από την ανακάλυψη μιας σπασμένης σαρκοφάγου που ο αρχαιολόγος είπε ότι ανήκει του βασιλιά που κυβέρνησε την Ιουδαία από το 37 π.Χ. μέχρι το θάνατό του το 4 π.Χ.

Το 2008 συνέχισε τις ανασκαφές φέρνοντας στο φως δύο τάφους που πιστεύεται ότι ανήκουν σε μια σύζυγο και σε μια θετή κόρη του Ηρώδη.

Πιο πρόσφατα, ο Νετζέρ μετείχε στις ανασκαφές κατά τις οποίες ανακαλύφθηκε ένας πολυτελής χώρος θεάτρου στον ίδιο αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος φιλοξενούσε ως και 400 θεατές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: