Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Θέρμανση από... την μπύρα!

Μια ζυθοποιία στο Σάφολκ της ανατολικής Αγγλίας παράγει αρκετή ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες (θέρμανση και μαγείρεμα) 235 νοικοκυριών.






Το πρόγραμμα της ζυθοποιίας Adnams στο Σάουθγουολντ του Σάφολκ, που υλοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία φυσικού αερίου British Gas, περιλαμβάνει τη μετατροπή σε βιοαέριο των απορριμμάτων από το κριθάρι που χρησιμοποιείται στην παρασκευή της μπύρας. Το βιοαέριο διοχετεύτηκε την περασμένη Τετάρτη στο εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τη ζυθοποιία, κάθε νοικοκυριό καταναλώνει για θέρμανση και μαγείρεμα ενέργεια που ισοδυναμεί με την ποσότητα των απορριμμάτων που παράγονται από τη διαδικασία παρασκευής 150 λίτρων μπύρας.

Η μονάδα βιοαερίου αναμένεται να παράγει αρκετή πράσινη ενέργεια ώστε να λειτουργεί η ζυθοποιία και τα φορτηγά της, διοχετεύοντας το 60% του παραχθέντος αερίου στο εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου.

Τα απόβλητα του εργοστασίου του βιοαερίου μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από τους αγρότες ως λίπασμα για την καλλιέργεια του κριθαριού, από το οποίο παρασκευάζεται η μπύρα.





"Είναι μια εξαιρετική εβδομάδα όσον αφορά την πρόοδο που επιτεύχθηκε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας", δήλωσε ο βρετανός υφυπουργός αρμόδιος για την Κλιματική Αλλαγή Γκρεγκ Μπάρκερ.

Πράγματι, ένα δεύτερο πρόγραμμα "πράσινης" ενέργειας ανακοινώθηκε στη Βρετανία αυτή την εβδομάδα: ένα εργοστάσιο μετατροπής των ακάθαρτων υδάτων σε βιοαέριο άρχισε να λειτουργεί στο Οξφορντσάιρ της νότιας Αγγλίας. Το πρόγραμμα ύψους 2,5 εκατομμυρίων στερλινών υλοποιείται σε συνεργασία με τις εταιρίες British Gas, Thames Water, Scotia Gas Networks

Δεν υπάρχουν σχόλια: