Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

"Κλείδωσε" ο προτιμητέος επενδυτής για Νηρέα και Σελόντα


"Κλείδωσε" ο προτιμητέος επενδυτής για Νηρέα και Σελόντα

Του Νίκου Χρυσικόπουλου
  1. Με τους συμβούλους του διαγωνισμού να έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγηση των βελτιωμένων προτάσεων που κατέθεσαν οι δύο κύριοι διεκδικητές, Amerra Capital και Diorasis International, η ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή με τον οποία θα ξεκινήσουν οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την πώληση της πλειοψηφικής συμμετοχών που διατηρούν οι τράπεζες σε Νηρέα και Σελόντα αποτελεί πλέον απλώς θέμα χρόνου.
    Έπειτα από τις συναντήσεις που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα με τα στελέχη της Diorasis και Amerra αντίστοιχα, οι σύμβουλοι παρέλαβαν τις βελτιωμένες προτάσεις (final and best offers) των δύο funds, ενημερώνοντας σχετικά τις πωλήτριες τράπεζες, οι οποίες παρέλαβαν τη σκυτάλη για την ολοκλήρωση του Project Nemo, όπως αποκαλείται το εγχείρημα πώλησης των συμμετοχών (79,61% της "Σελόντα" και 74,98% της "Νηρεύς") που διαθέτουν στις δύο εταιρείες.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση σε επίπεδο ανώτατης διοίκησης μεταξύ των Alpha Bank, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς, προκειμένου να αποτυπωθούν τα δεδομένα των δύο προτάσεων. Οι επικεφαλής των τεσσάρων τραπεζών, μέτοχοι και κύριοι πιστωτές των Νηρέα και Σελόντα, κλήθηκαν να συναποφασίσουν ποια εκ των δύο προτάσεων για που κατατέθηκαν θεωρείται προτιμητέα.
    Στο πλαίσιο αυτό, πηγές αναφέρουν πως χθες "κλείδωσε" σε μεγάλο βαθμό ο προτιμητέος επενδυτής που θα αποκτήσει τον έλεγχο των δύο εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας και ήδη έχει δοθεί το "πράσινο φως" στα credit committees των τραπεζών να προχωρήσουν με την, όπως όλα δείχνουν, επιλεχθείσα προσφορά. Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες αρχικές πληροφορίες, η προσφορά της Amerra Capital εμφανίζεται να έχει κριθεί ως προτιμητέα.
    Εκτιμάται πως άμεσα, μέσα στα επόμενα 24ωρα και σε κάθε περίπτωση ως το τέλος της εβδομάδας θα υπάρξει η σχετική ενημέρωση για τον προτιμητέο επενδυτή, με τον οποίο οι τράπεζες θα προχωρήσουν και θα ξεκινήσουν αποκλειστικές συζητήσεις προκειμένου να συνυπογραφεί το SPA (share and purchase agreement – σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών), το πιθανότερο μέσα στον Απρίλιο.
    Θα απαιτηθούν, φυσικά, και άλλα βήματα προκειμένου να ολοκληρωθεί η πώληση, ένα από τα οποία αφορά στις Επιτροπές Ανταγωνισμού, σε Ελλάδα και Ευρώπη. Υπάρχει, ωστόσο, ήδη πρόβλεψη επίλυσης των επιμέρους θεμάτων (λ.χ. σε επίπεδο παραγωγής γόνου) που απαιτείται να ξεπεραστούν.
    Επιδίωξη από την ένωση των Νηρέα και Σελόντα είναι να δημιουργηθεί ένας "εθνικός πρωταθλητής" που θα διεκδικήσει ρόλο στην διεθνή αγορά υδατοκαλλιέργειας και θα μπορέσει σύντομα να ανακόψει τον έντονο ανταγωνισμό από την Ισπανία και, κυρίως την Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: