Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Οι τραπεζίτες αποφασίζουν για την πώληση των Νηρέα και Σελόντα


Οι τραπεζίτες αποφασίζουν για την πώληση των Νηρέα και Σελόντα

Του Νίκου Χρυσικόπουλου
  1. Προς την τελική πράξη οδεύει ο διαγωνισμός για την πώληση των πλειοψηφικών συμμετοχών που διατηρούν οι τράπεζες σε "Νηρέα" και "Σελόντα".
    Ο νέος, και όπως όλα δείχνουν τελικός, γύρος διαπραγματεύσεων των συμβούλων του διαγωνισμού με τους διεκδικητές των δύο εταιρειών ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ με την Amerra Capital. Είχε προηγηθεί, την Τετάρτη, η συνάντηση των στελεχών της Diorasis International με την ομάδα των συμβούλων.
    Και από τους δύο διεκδικητές ζητήθηκαν final and best offers, δηλαδή να βελτιώσουν έτι περαιτέρω τις αρχικές τους προσφορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιλέχθηκε ο προτιμητέος αγοραστής να προκύψει από το αποτέλεσμα αυτών των ξεχωριστών διαπραγματεύσεων και να μην συγκλίνουν τα SPA’s (Sales And Purchase Agreement – Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών) των δύο υποψηφίων.
    Θα ακολουθήσει, το πιθανότερο σήμερα, Παρασκευή, η διευρυμένη σύσκεψη των συμβούλων του διαγωνισμού, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνολική αξιολόγηση της πορείας του διαγωνισμού και η προετοιμασία για την παρουσίασή τους στις πωλήτριες τράπεζες. Στη συνέχεια, εντός της ερχόμενης εβδομάδας άνευ απροόπτου, οι τράπεζες στο υψηλότερο επίπεδο λήψης αποφάσεων, θα καταλήξουν στον προτιμητέο αγοραστή των Νηρέα και Σελόντα, ενημερώνοντας παράλληλα το ευρωπαϊκό εποπτικό όργανο.
    Σε αυτό το στάδιο δεν είναι ασφαλές να ειπωθεί σε ποιο επίπεδο μπορεί να ανέλθει το τίμημα, σε όρους enterprise value και equity. Επίσημες ανακοινώσεις θα υπάρξουν όταν κριθεί σκόπιμο, καθώς η διαγωνιστική διαδικασία δεν προϋποθέτει κάτι τέτοιο ("δεν πρόκειται για αποκρατικοποίηση", σχολίαζε δηκτικά τραπεζικό στέλεχος). Το μόνο βέβαιο είναι ότι η αναμενόμενη ολοκλήρωση της διαδικασίας θεωρείται ούτως ή άλλως επιτυχία δεδομένου ότι ο διαγωνισμός ήταν ιδιαίτερα απαιτητικός και με μεγάλο βαθμό δυσκολίας, καθώς το αντικείμενο πώλησης ήταν δύο εταιρείες και πωλητές τέσσερις, και μάλιστα με διαφορετικές προτεραιότητες και προβλέψεις.
    Τόσο η Amerra, όσο και η Diorasis έχουν εμφανίσει ξεκάθαρη πρόθεση να διεκδικήσουν μέχρι τέλους τις δύο εισηγμένες, οι οποίες μεσοπρόθεσμα θα ενοποιηθούν για τη δημιουργία ενός ισχυρού σχήματος που θα διεκδικήσει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο στον κλάδο της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας, σε μια περίοδο που ο ανταγωνισμός από την Ισπανία και, κυρίως την Τουρκία, εντείνεται.
    Η Amerra Capital, με έδρα τη Νέα Υόρκη, ανήκει στους Craig Tashjian και Nancy Obler και διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια με έμφαση στην αγροτική οικονομία. Για τη διεκδίκηση των Νηρέα και Σελόντα έχει τεθεί επικεφαλής ενός σχήματος με τη συμμετοχή ισχυρών επενδυτών.
    Από το 2016 ελέγχει τον Όμιλο Ανδρομέδα, που διαθέτει έξι παραγωγικά κέντρα σε Ελλάδα και Ισπανία και απασχολεί συνολικά 640 εργαζόμενους (270 στην Ισπανία και 370 στην Ελλάδα), με καθετοποιημένη παραγωγή. Από το 2017 η Ανδρομέδα υλοποιεί ένα νέο τριετές επενδυτικό σχέδιο ύψους 40 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει τη βελτίωση και ανάπτυξη των μονάδων εκτροφής, την επέκταση και αναβάθμιση των μονάδων συσκευασίας και τυποποίησης και φυσικά την ανάπτυξη νέων προϊόντων.
    Η Diorasis International έχει μπει στην κούρσα της διεκδίκησης των Νηρέα και Σελόντα έχοντας υλοποιήσει το turn around story της Bitsakos Aquaculture. Η εταιρεία διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του εφοπλιστή Ν. Λυκιαρδόπουλου (Neda Maritime) και στο οποίο συμμετέχουν οι Κ. Παπαδημητρίου, Γ. Μομφεράτος, Γ. Μπράβος, Π. Λιβάς και Α. Σωτηρόπουλος, έχει από τα τέλη του 2014 αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο (90%), στην "Υδατοκαλλιέργειες Γ. & Π. Μπιτσάκος Α.Ε.” διαβλέποντας έγκαιρα τις τάσεις ενοποίησης στον κλάδο, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης. 
    Στη διετία αυτή πέτυχε υπερδιπλασιασμό της παραγωγής της Bitsakos, επιστροφή σε κερδοφορία, ενίσχυση των εξαγωγών και σημαντική αύξηση του εργατικού δυναμικού. Η Diorasis και οι συν αυτή επενδυτές επιδιώκουν από την ένωση των Νηρέα και Σελόντα να δημιουργηθεί ένας "εθνικός πρωταθλητής" που θα διεκδικήσει ρόλο στην παγκόσμια αγορά υδατοκαλλιέργειας.​​

Δεν υπάρχουν σχόλια: