Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Τον Ιανουάριο οι δεσμευτικές προσφορές για Νηρέα και Σελόντα


    Τον Ιανουάριο οι δεσμευτικές προσφορές για Νηρέα και Σελόντα
    1. Η αρχική ημερομηνία είναι οριστεί για αύριο, 13 Δεκεμβρίου, ωστόσο υπήρξαν αιτήματα από την πλευρά ορισμένων εκ των υποψηφίων επενδυτών αλλά και τεχνικά προσκόμματα που συνηγόρησαν στην παράταση της διαδικασίας. Οι σύμβουλοι των τραπεζών (Πειραιώς, Εθνική, Alpha, Eurobank) έχουν εισηγηθεί να επιλεγεί μια ημερομηνία μεταξύ 10 και 24 Ιανουαρίου, με επικρατέστερη, όπως αναφέρθηκε την 15η Ιανουαρίου.
      Όπως είχε γράψει το Capital.gr, υπήρξαν αιτήματα για παράταση της διαγωνιστικής διαδικασία, κάτι που αποδόθηκε στην ελλιπή προετοιμασία ορισμένων σχημάτων να καταθέσουν μια ανταγωνιστική προσφορά. Άλλες πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι ο λόγος της καθυστέρησης είναι και τεχνικός καθώς υπήρξε καθυστέρηση στην σύνταξη και αποσαφήνιση των όρων των SPA' s (Sale & Purchase Agreements) των δύο εταιρειών.
      Η παράταση της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προτάσεων έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των συμμετεχόντων. Ορισμένα από τα funds που διεκδικούν τις Νηρεά και Σελόντα θεωρούν ότι με την καθυστέρηση ευνοούνται άλλοι διεκδικητές που δεν είχαν "κλειδώσει” το σχήμα με το οποίο θα καταθέσουν προσφορά. Από την πλευρά τους τραπεζικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι με ζητούμενο την εξασφάλιση του μέγιστου δυνατού τιμήματος, η συναίνεση σε μια παράταση είναι δικαιολογημένη.
      Ούτως ή άλλως, ο σχεδιασμός των τραπεζών προέβλεπε ότι το financial closing της συναλλαγής θα πραγματοποιούνταν μέσα στο 2018. Η πώληση των Νηρέα και Σελόντα είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο εγχείρημα, καθώς πέραν των άλλων, θα απαιτηθεί η υποβολή δημόσιων προτάσεων για τις δύο εταιρείες, η πραγματοποίηση έκτακτων γ.σ. σε περίπτωση που προκριθεί η συγχώνευσή τους, ένα πιθανό delisting κλπ.
      Στην τελική φάση του διαγωνισμού, υπενθυμίζεται, έχουν περάσει οκτώ σχήματα. Πρόκειται για τα επενδυτικά κεφάλαια Harvard Investment Group (HIG), Amerra Capital Μanagement, Diorasis International, Oaktree αλλά και funds που μέχρι σήμερα δεν είχαν παρουσία στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων τα Panaxia, Butterfly, Duet Group και Tinicum Inc. (Pontos Aqua).
      Νίκος Χρυσικόπουλος
      4

Δεν υπάρχουν σχόλια: