Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Κοινωνικό μέρισμα: Το νου σου στην παγίδα

Κοινωνικό μέρισμα: Το νου σου στην παγίδα
  1. Της Λίας Ρογγανάκη*
     
    Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες προφήτευε ο Λαοκόντας προειδοποιώντας τους Τρώες για την πιο γνωστή, την πιο περίτεχνη και αποτελεσματική παγίδα που στήθηκε στην ιστορία. Οι Τρώες δεν τον άκουσαν και τελικά η παγίδα έκρινε την έκβαση του Τρωικού πολέμου. Όμως τα σημάδια ήταν εκεί, έστω και εάν δεν τα είδαν ή δεν τα ερμήνευσαν σωστά οι Τρώες. 
    Πάντοτε, για κάθε παγίδα που στήνεται υπάρχουν σημάδια κινδύνου. Το πρόβλημα είναι να τα ξεχωρίσεις και να τα ερμηνεύσεις σωστά. 
    Έχουμε για παράδειγμα σήμερα ένα πρώτο σημάδι, μιας άλλης παγίδας που έχει στηθεί: Το κοινωνικό μέρισμα που υποτίθεται θα ανακουφίσει πολίτες που ζουν σε απόλυτη οικονομική δυσκολία και στερούνται αγαθά μη μπορώντας να καλύψουν βασικές τους ανάγκες. Και δεν είναι το μοναδικό. Άλλα σημάδια είναι τα διάφορα κοινωνικά επιδόματα που δήθεν καλύπτουν τις ανάγκες ενός κομματιού του πληθυσμού που ζει με εισόδημα χαμηλότερο από 60% του διαμέσου εισοδήματος (σχετική φτώχεια) στην χώρα. Ποια είναι όμως η παγίδα και οι κίνδυνοι που κρύβονται πίσω από την αυτήν;
    Καταρχάς ο πρώτος κίνδυνος είναι να επαναπαυτούμε από τα "δώρα” και να μην αναζητήσουμε τις πραγματικές αιτίες πίσω από τη φτωχοποίηση μεγάλης μερίδας του πληθυσμού. Ο δεύτερος κίνδυνος είναι να μην αναρωτηθούμε εάν και κατά πόσο μοιράζονται δίκαια αυτά τα "δώρα” σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη. 
    Είναι γνωστό πως οι παροχές είναι επιλεκτικές και δίνονται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που καθορίζονται από τον αυτόν που τις δίνει. Τα ΜΜΕ κατακλύζονται από ιστορίες ανθρώπων που ενώ έχουν πραγματική ανάγκη δεν θα πάρουν ποτέ το μέρισμα λόγω των κριτηρίων που έχουν τεθεί, το ίδιο συνέβη στη περίπτωση του επιδόματος των φοιτητών καθώς και αυτό των ανέργων. Οι ιστορίες αυτές δείχνουν ότι τα αυστηρά κριτήρια περιορίζουν τα "δώρα” σε ένα πολύ μικρό τμήμα του πληθυσμού και κρύβουν πολλές αδικίες.
    Ωραία λοιπόν ακούγονται τα δώρα - παροχές αλλά το αποτέλεσμα τους αποδεικνύεται στην πράξη ανεπαρκές και σίγουρα δεν οδηγεί στο πραγματικό ζητούμενο που δεν είναι άλλο από τη μείωση της φτώχειας. 
    Όμως εν τέλει πρέπει να αναρωτηθούμε αυτό είναι το ζητούμενο: να πολεμήσουμε τη φτώχεια με επιδόματα και φιλοδωρήματα;
    Με την κρίση και τη δημιουργία νέων μορφών φτώχειας, που προέκυψαν από την υπερχρέωση των νοικοκυριών, τη μείωση των εισοδημάτων, την εκτεταμένη ανεργία, έχει δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος. Και όσο προσπαθούμε να σπάσουμε αυτόν το φαύλο κύκλο με κοινωνικά επιδόματα και "δώρα”, πέφτουμε σε μια ακόμη παγίδα της φτώχειας.  Γιατί στην πραγματικότητα πρόκειται για μια μάχη που δίνεται με λάθος όπλα. Η φτώχεια πολεμιέται αποτελεσματικά μόνο με πλούτο, που θα προέλθει από δουλειές, επενδύσεις, μείωση της φορολογίας και αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. 
    Και εδώ υπάρχει η μεγάλη παγίδα που δεν είναι άλλη από την κουλτούρα "επιδοματοποίησης" του πληθυσμού. Με άλλα λόγια ο κίνδυνος από το σημερινό Δούρειο Ίππο είναι να δημιουργηθεί μια εύκολα χειραγωγίσιμη κοινωνία εθισμένη στη φτωχοποίηση, και στα επιδόματα που μοιράζει το κράτος... "πατερούλης". Σε ό,τι αφορά λοιπόν το κοινωνικό μέρισμα και τα άλλα φιλοδωρήματα των κυβερνώντων, καλό θα είναι να έχουμε το νου μας στην παγίδα.
    Όπως λέει μία γνωστή κινέζικη παροιμία εάν είσαι φίλος μη μου δώσεις ψάρι να φάω αλλά μάθε με να ψαρεύω. Εν τέλει η κυβέρνηση αποδεικνύεται πολύ κακός φίλος για τους πραγματικά φτωχούς και αδύνατους... 
    *Η κ. Λία Ρογγανάκη είναι Ιατρός, Επιμελήτρια ΚΥ Μουζακίου, υπεύθυνη οργάνωσης της ΝΟΔΕ Καρδίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια: